fbpx
Сьогодні
12:12 23 Кві 2020

Як прослуховування музики впливає на організм під час заняття спортом і в період відновлення

Музика може дуже по-особливому впливати на організм людини. Її прослуховування сприяє поліпшенню психоемоційного здоров'я, розвитку інтелекту та емпатії, а також може бути корисне під час спортивних тренувань і в період відновлення після них.

📌 Музика зменшує відчуття стомлюваності від впливу фізичних навантажень

За словами вченого Марсело Бігліассі, дослідження впливу музики на організм людини під час фізичних вправ, систематично проводяться протягом уже понад 100 років. Він і його колеги з Університету Брюнеля в Лондоні давно займаються вивченням механізмів даного процесу і встигли досягти успіхів в їх розумінні.

Провівши серію експериментів з використанням спектроскопії, магніторезонансної томографії та енцефалографії, вчені опублікували в Міжнародному журналі психофізіології своє дослідження. В ході роботи над ним вони виявили, що ліва лобова звивина мозку особливо активна, коли люди займаються спортом, прослуховуючи при цьому музику.

Вчені вважають, що в цій ділянці мозку відбувається обробка сенсорної інформації, що надходить при впливі різноманітних подразників, в тому числі таких як фізичне навантаження і сприйняття аудіовізуальних даних. Підвищена активація цієї ділянки сприяє негативній кореляції з реакціями на навантаження, що в результаті зменшує відчуття втоми.

«Музика є дуже потужним слуховим стимулятором і може використовуватися для пом'якшення неприємних відчуттів в тілі, які виникають при збільшенні навантаження під час виконання спортивних вправ. Ця психофізична відповідь запускається механізмом, який відповідає за увагу, що в результаті сприяє більш ефективному контролю над м'язами», – заявляє доктор Марсело Бігліассі в інтерв'ю журналу PsyPost.

Крім того, дослідники виявили, що прослуховування музики під час спортивних тренувань привело до того, що у випробовуваних збільшилася кількість думок, не пов'язаних з поточним завданням. Це, в свою чергу, сприяло поліпшенню настрою і підвищенню мотивації.

Марсело Бігліассі впевнений, що аудіо стимуляція, а також інші методи впливу на мозок, можуть ефективно допомогти багатьом людям отримувати більше задоволення від процесу тренувань. Однак, доктор також наголошує на тому, що потрібно постійно вдосконалювати свою здатність прислухатися до внутрішніх відчуттів і поважати фізіологічні обмеження нашого тіла.

Як прослуховування музики впливає на організм під час заняття спортом і в період відновлення

📌 Музика збільшує ефективність відновлення після спортивних тренувань

Для ефективності тренувань є сенс поступово збільшувати фізичні навантаження, щоб сприяти адаптації та зміцненню організму. Не менш важливим є і процес відновлення, який може відбуватися успішніше завдяки прослуховуванню музики.

Невелике дослідження, опубліковане в науковому журналі PLOS One у 2016 році, показало, що прослуховування музики відразу після тренування сприяє розслабленню, стабілізації ритму серцебиття і прискоренню відновного процесу. Зовсім недавно були представлені більш масштабні дослідження в цій області.

📌 Вплив музики на здоров'я серця

У березні 2020 року на щорічній науковій сесії Американського кардіологічного коледжу, що проводиться спільно з Всесвітньою асоціацією кардіологів, було представлено дослідження, результати якого вражають.

350 осіб, що мали діагностовані кардіологічні хвороби та знаходилися на відновлювальній терапії, ретельно спостерігалися в Медичному університеті Белграда. Половина досліджуваних, крім медичного лікування, також прослуховували індивідуально підібрану розслаблюючу музику кожен день по 30 хвилин протягом семи років.

В кінці дослідження з'ясувалося, що випробуваним, терапія яких включала прослуховування музики, вдалося досягти значного успіху, в порівнянні з тими, хто отримував стандартне лікування:

  • значно знизилася кількість тривожних станів і ознак стенокардії;
  • ймовірність виникнення серцевої недостатності зменшилася на 18%;
  • ймовірність серцевих нападів на 23%;
  • шанси померти через проблеми з роботою серця скоротилися на 16%.

Провідний дослідник, доктор медичних наук і професор кардіології Предраг Мітровіч зробив висновки про те, що настільки значний вплив музики на здоров'я серця пов'язані з симпатичною нервовою системою. Вона управляє рівнем тривоги, реагуючи на стрес збільшенням частоти серцебиття і підвищенням кров'яного тиску. Музика пригнічує симпатичну нервову систему і сприяє активації парасимпатичної.

Дослідник також зазначив, що прослуховування приємної музики особливо під час спортивних кардіо тренувань і після них добре впливає на якість відновних процесів і сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

Всі ці дослідження підтверджують те, про що ми й так підозрювали: музика і спорт тісно пов'язані й вчені мають зробити ще багато цікавих відкриттів про їх взаємодію. Так що не забувайте включати хорошу музику під час тренування, тому що з нею не тільки веселіше, але ще і корисніше займатися.

Євген Рожков, представник кампанії Світла Сторона Сили від ГО "Відкриті клітини Україна"

3172

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: