fbpx
Сьогодні
17:39 10 Січ 2019

Шатдаун у США: історія та меми

«Швидше! Час забирати колонії»

Нещодавно в Білому домі завершилася зустріч президента США Дональда Трампа та демократів Ненсі Пелосі (спікер Палати представників) й Чаком Шумером (лідер партії в Сенаті). У результаті, сторони компромісу не досягли, а отже, шатдаун продовжуватиметься. У своєму Twitter Трамп назвав зустріч «цілковитим марнуванням часу» і заявив, що без згоди на фінансування стіни на американо-мексиканському кордоні подальші обговорення неможливі.

Хоч це не перша, і далеко не остання епатажна витівка президента США, слід визнати: усе напрочуд серйозно. Мова йде про частковий параліч роботи державних інституцій. Що ж таке цей шатдаун і як на нього ставляться самі американці? Спробуємо розібратися.

Шатдаун (shutdown) – це тимчасове призупинення функціонування уряду та державних агентств і органів у США. Воно має місце тоді, коли Конгрес (законодавчий орган, що складається із Сенату та Палати представників) не може ухвалити необхідні законопроекти про бюджетне асигнування, або резолюції, що забезпечать продовження фінансування поточних державних витрат на період невизначеності. Відмова голови держави підписати ці закони чи резолюції також призводить до призупинення роботи державних органів. Згідно із Законом про протидію дефіциту (Antideficiency Act) у цій ситуації уряд змушений відправляти в примусову відпустку тисячі службовців, скорочувати діяльність різноманітних агенцій. Працівники критично важливих напрямків продовжують виконувати свої обов'язки, однак заробітну платню отримують тільки після того, як виконавчі органи влади відновлять свою роботу.

Зазвичай Конгрес здійснює розподіл бюджетних коштів на наступний фіскальний рік до 30 вересня. Якщо цього не відбувається, тоді в силу вступає тимчасова резолюція з фінансування поточних державних витрат. Якщо і резолюцію не вдається ухвалити, наступає шатдаун.

Призупинення діяльності уряду та інших державних інституцій – явище непоодиноке в історії США. Найбільше протиріч із Конгресом стосовно питань державної політики мав президент Рональд Рейган. За часів його перебування при владі шатдаун оголошувався 8 разів. На другому місці – Джиммі Картер. Загалом, 6 шатдаунів в сучасній історії США сягали 8-17 днів у 70-тих роках, однак їх тривалість почала різко скорочуватися на початку наступного десятиліття. За адміністрації Клінтона державні органи через бюджетні суперечки не працювали рекордно довго – повний 21 день, із 15 грудня по 6 січня 1995-1996 років.

За кількістю «заморозок» роботи державних органів Дональд Трамп поки що посідає третю сходинку. Однак призупинення  діяльності державних інституцій, що з перервами, але продовжується по факту з 21 грудня, може стати найдовшим в історії.

Ні для кого не секрет, що як Конгрес, так і самі президенти використовують цей механізм для досягнення власних політичних цілей, що далеко не завжди стосуються виключно бюджетних питань. Наприклад, у 2013 році республіканська більшість у Палаті Представників спровокувала тривалий шатдаун в безуспішній спробі змусити президента Обаму скасувати Закон про доступне медичне обслуговування (більш відомий як Obamacare). Ситуація, що складається на сьогоднішній день, – не виняток. Демократам вигідно, щоб Трамп продовжував усіляко дискредитувати себе гучними заявами на кшталт «я пишаюсь тим, що призупинив роботу уряду заради національної безпеки». А от адміністрації нинішнього президента, за соціологічними опитуваннями, це не так уже й шкодить. Будучи популістом, який обіцяв рішуче боротися з нелегальною міграцією, голова Білого дому начебто просто виконує поставлені завдання, хоча й робить це в найменш прийнятний спосіб.

Попри те, що за американськими мірилами у Штатах відбувається щось нечуване, населення продовжує з іронією ставитися до обставин. До вашої уваги меми та дотепні жарти про шатдаун, що заполонили Інтернет-простір.

«Деякі люди в Конгресі зараз ведуть себе так, мов би шатдаун – це велике досягнення. Однак якщо в тебе в руках пістолет і ти не прострелив ним собі випадково ногу – то не така вже й велика заслуга»

Джиммі Кіммел, телеведучий

«Люди насправді дуже розлючені через призупинення роботи уряду. Однак Республіканці говорять: «Пам'ятайте одну річ. Ми відстоюємо напрочуд важливий принцип. І як тільки ми з'ясуємо, що це за принцип, то ви будете першими, хто про нього дізнається»

Біл Мар, комік

«Сьогодні 10 день шатдауну. Скажіть, коли ми люб'язно звернемося до канадського уряду, щоб він почав керувати нами?»

Джиммі Кіммел, телеведучий

«Як показали останні соціологічні опитування, рівень підтримки Конгресу опустився до позначки нижче, ніж 5%. У мене нагальне питання: хто? Хто ці 5%, які ще досі підтримують Конгрес?»

Джиммі Феллон, телеведучий
Мем шатдаун у США Трамп

Наступного разу, коли ви звинуватите дівчинку-підлітка в надмірній реакції, просто згадайте, що ціла купа літніх білих чоловіків закрила уряд, бо щось було не по-їхньому

мем шатдаун сша

– Я зруйную Америку
– Надто пізно

плутон

Плутон вимагає знову cтати планетою або влаштує шатдаун Всесвіту

3159

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: