fbpx
Сьогодні
13:53 01 Кві 2018

Щоденник мами: подбай про свій добовий ритм

Усі ми, очікуючи дитину, наче готові до безсонних ночей, але реальність все одно нас приголомшує, особливо, коли одна дитина вже на руках, а крик не зникає.

Перші місяці були для мене складними: я спала в середньому по 4 години на добу і якщо б поруч не було спочатку мами, а потім свекрові, я не знаю, як сама б упоралась. Тому майбутнім батькам двійні варто заздалегідь подумати про допомогу мамі. Хоча до відсутності нормального сну мама з часом звикає, але чоловікам тим членам родини, хто зверхньо ставиться до наслідків накопичення фізичного виснаження жінки, раджу переглядати новини про нелюдські вчинки матерів у стані афекту з власними немовлятами або прочитати оповідання класика – «філантропа» А.П. Чехова «Спати хочеться». Не треба думати, що такі трагедії трапляються виключно у неблагополучних сім'ях. Будь-яка жінка, незалежно від її інтелектуальних здібностей, рівня освіти, соціального статусу та духовної культури, опинившись у ситуації, коли усі труднощі її нової ролі ігнорують близькі люди, може повністю втратити контроль над власними емоціями. Моє абсолютне переконання як мами двійні: усі турботи народження та виховання дітей не мають лягати виключно на плечі матері, вона просто може з цим не впоратися і жертвами її слабкості стануть довгоочікувані діти. Тому, рідні та подруги молодих мам, будьте пильними і якщо ваші новоспечені матусі відмовляються від допомоги, наполягайте самі та переконайтеся чи все з ними добре, особливо у перші вісім місяців життя дітей.

Мене часто питали чи можна спати разом з немовлятами, щоб не вскакувати вночі до їх ліжечок? Поки вони впевнено не тримають свої голівки і не здатні самі дотягнутися до грудей мами, сенсу у цьому немає, бо щоб одночасно їх нагодувати, вам все одно треба буде сідати та викладати їх на подушку для годування п-подібної форми. Рекомендую з перших днів життя намагатися годувати малят одночасно і згодом у них з'явиться хоч якійсь режим, бо годування за вимогою кожного з них може перетворитися на тортури для мами, яка цілий день буде тільки тримати їх на собі. Після трьох місяців я іноді спала з дітками, обклавшись подушками, але тільки напівлежачи на спині. До того часу я вже могла спати і сидячи, а іноді стоячи, однак все одно повністю розслабитися з маленькими дітьми з обох боків складно і не завжди безпечно, краще їх привчати спати у своїх ліжечках, а брати до себе у часи ранкового досипання.

Як боротися з хронічною втомою та недосипом? Дорогі наші сильні половинки – татусі, отці дітей наших, без вашої участі вирішити це питання неможливо. Дві-три години днівного сну, коли з дітьми гуляє хтось інший, а мами сплять, безумовно рятують їх від божевілля, але не відновлюють сили організму. У такий спосіб можна хіба що підтримувати слабке тління. Тим паче, що можливість поспати у днівний час є не завжди, бо у жінки є купа хатніх справ, які тільки накопичуються. Але навіть, якщо ви – щаслива жінка та володарка домробітниці чи няні, не треба забувати, що у людини немає тумблера і її не можна перемкнути у режим сну, навіть якщо вона втомлена і хоче спати. Систематичне порушення нормального режиму сну призводять до безсоння та інших розладів. Отже, необхідно, щоб у жінки іноді були вихідні ночі. Якщо ви догодовуєте дітей сумішшю, можна один раз на десять днів дати дітям суміш на нічне годування, а всі інші гігієнічні турботи покласти на тата. Щиро кажучи, у мене, на жаль, таких вихідних було дуже мало, але коли мені робили такі подарунки, наступного дня я відчувала, що можу гори звернути.

Наукові дослідження сну вже давно довели, що процеси вироблення мелатоніну, гормону, здатному регулювати добовий ритм, відбувається саме під час нічного сну. Пропоную мамам навчитися лягати спати разом з дітьми, бо якщо вірити моїм спостереженням, перші дві години нічного сну дітей є найміцнішими. За ці дві години ви зможете отримати хоча б один повноцінний цикл сну і будете легше прокидатися вночі. До такої практики я прийшла не відразу і спочатку намагалась час тиші використовувати для «підтягування хвостів»: мити посуд, готувати, прибирати, прати, короче кажучи, «відпочивати». Але коли я одного разу вночі погодувала двічі одного синочка, а інший залишився голодним, я зрозуміла, що адекватний стан мамі потрібен і вночі також. Тому, бережіть себе і без докорів сумління залишайте брудний посуд на завтра.

27
637

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: