fbpx
Сьогодні
Колонка 10:00 01 Вер 2022

Що сказати дитині перед школою?

Незалежно від того, йде ваша дитина у перший клас чи у сьомий, батьківська підтримка та настанови є вкрай важливими. 

Перед навчальним роком чи не кожна дитина сподівається, що цей навчальний рік буде кращим. Звісно, в умовах війни пріоритети різко змінилися і формат навчання — теж, але залишаються важливі речі, які дитині важливо почути від батьків перед тим, як знову зайти в школу.

Перш за все, дитина хоче почути, що, в якій би ситуації вона не опинилася, ви хочете бути поруч. Але бути поруч — це не контролювати, а підтримувати й приймати, незалежно від того, в які обставини вона попаде. Ймовірно, що діти часто менше бояться наслідків якоїсь події, аніж нашої реакції на неї. Діти не бояться, що отримавши низький бал з якогось предмету, вони отримають низьку семестрову або річну, а вони переживають, як сприймемо це ми, батьки.

Не менш важливо дитині почути, що вона має право не терпіти того, що їй не подобається. Вона не мусить дружити з тими, хто їй не цікаві, вона не має терпіти зневаги та висміювання у свою сторону. Інколи діти сприймають це як жарти чи нормальну реальність (зі всіх в школі жартують), водночас дитині така поведінка може завдавати болю. Ми, батьки, маємо їй сказати про те, що вона неодмінно знайде тих друзів, які не будуть кепкувати з неї.

Дитина хоче почути, що це нормально не кепкувати з інших. Шкільний булінг завжди починається з дорослих. Поговоріть з дитиною, що матеріальне становище, рівень успішності та зріст дитини не має впливати на ставлення до неї. Кожен учень в школі, як і кожна дитина загалом, заслуговують на повагу та прийняття. 

Кожна дитина хоче знати, що в неї є особистий простір і ніхто не може його порушувати, тому розкажіть дитині про правило «трусиків» і про те, як дорослі не можуть себе з нею поводити. Зверніть увагу на те, що від зловживань може постраждати будь-яка дитина і це не залежить від неї самої, а лише від непорядності дорослих. Зауважте, що ви та людина, якій вона чи він може розповісти все, що їй чи йому не подобається чи змушує тривожитися. Більш відкритою дитина буде, якщо ви напередодні не будете сварити її за низький бал, подерті книги чи прогуляний урок, про що вона чесно призналася.

І на завершення, скажіть дитині, що світ сповнений великою кількістю добра, яке проявляється у нашому ставленні до оточуючих людей. Подбайте, щоб навчання в школі стало не лише академічним зростанням дитини, а також сприяло формуванню її чи його як відповідального громадянина. А тут можна написати дуже і дуже багато. 

І не забудьте допомогти дитині підготувати, окрім основного, ще тривожний наплічник. Дитина має розуміти, що в ньому є і він має бути підписаним. Обов'язково покладіть у нього воду, сухе печиво, теплий одяг. Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання, запакуйте також ліки, які можуть знадобитися. Для швидкого реагування, прикріпіть до ліків дозування та умови, при яких дитині ці ліки потрібно видати, а також попередьте про це вчителів. 

Напишіть нам, що ще б ви радили сказати дитині перед першими днями у школі? 

Авторка: Маріанна Білик, керівниця програми «Громада для сім'ї» БО Українська освітня платформа 

1748

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: