fbpx
Сьогодні
Колонка 11:15 30 Вер 2021

Збережемо ліс – збережемо клімат

English version here

26-та Конференція ООН із кліматичних змін однозначно вплине на екологічну дискусію, яку людство веде зараз. Як саме — світ зможе зрозуміти вже на початку листопада. Та точно незмінною залишатиметься необхідність уповільнити темпи глобального потепління. Поки не буде негайних, швидких і масштабних скорочень парникових викидів, ми не стримаємо підвищення температури в межах 1,5 градуса. Вище – момент неповернення, після якої кількість і масштабність пожеж, повеней та інших екстремальних погодних явищ у світі лише зростатиме. Людству необхідно зайняти більш проактивну позицію для того, аби парниковий ефект сповільнився. Для мобілізації політичної волі, ресурсів та просвітництва ідеальними є міжнародні дні. Чудовою можливістю, щоб відзначити та примножити зусилля по збереженню лісів Землі, є FSC П'ятниця. Цього дня співробітники офісів Лісової опікунської ради (FSC) в усьому світі, відповідальні лісові господарства та лісопромислові компанії, рітейл, освітні заклади та будь-яка людина, яка поділяє любов до лісу, займаються просвітництвом для збереження лісів та лісових ресурсів.

FSC® (Лісова опікунська рада) — це міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на підтримку екологічно та соціально відповідального управління лісами та забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів. Це рішення для охорони біорізноманіття, збереження природи та відновлення лісового ландшафту.

Стандарти FSC та система сертифікації відіграють важливу роль у збереженні лісового покриву, запобіганні вирубці та деградації лісів, які є життєво важливими елементами глобальної програми зміни клімату. 

Чому ліси такі важливі:

  • Разом з океаном, ліс — це ті екосистеми, які зменшують рівень вуглекислого газу (CO2). Майже 2,6 млрд тонн, або третина всього CO2, що виділяється через видобування та використання викопного палива, щороку поглинається лісами.
  • Роль лісів у стабілізації клімату складно переоцінити, адже звичайне дерево листяних порід може щороку вбирати до 21 кг вуглецю. 
  • Ліси є домівкою для 80% світового біорізноманіття на Землі. 
  • Крім того, заробіток на життя 1,6 мільярда людей пов'язаний з виробництвом чи переробкою лісової продукції, на яку припадає 244 мільярди доларів США у міжнародній торгівлі.

Саме тому FSC вірить у важливість розвитку відповідального лісівництва для захисту здорових лісів, які підтримують життя на Землі. Для цього організація розробила ряд стандартів для лісових господарств, які допомагають зберегти цінні лісові масиви та унікальні природні об'єкти, підвищити ефективність лісогосподарювання, враховуючи права працівників і інтереси місцевих громад, спрямовані на збільшення лісистості країни.

Збережемо ліс – збережемо клімат

Бізнес має рятувати лісові екосистеми, а не руйнувати 

FSC вважає, що ринки повинні працювати для екосистем, частиною яких вони є, а вимоги щодо послуг екосистем — це інструмент демонстрації справжньої цінності лісів для них. З ринками FSC об'єднує лісівників та прихильних зацікавлених сторін, що сприяють партнерству для захисту екосистем.

Дотримання FSC стандартів партнерськими бізнесами дійсно допомагає захистити екосистеми. Так, можна навести декілька історій успіху. Наприклад, у Мексиці FSC допомогла порозумітися місцевій громаді, яка здійснює видатну лісогосподарську практику, та компанії з виробництва томатів, що була зацікавлена у більш сталому ланцюгу постачання. Така співпраця дозволила продовжити захищати водоохоронні функції місцевих лісів. Чи коли FSC вдалося налагодити партнерство з лотерейною компанією у Франції, посприявши захисту біорізноманіття в Нувель-Аквітанії, завдяки відновленню природних характеристик лісів.

Приєднатися до активностей FSC П'ятниці — це ще одна можливість підвищити обізнаність про роль лісів у нашому житті. Це шанс заохотити людей робити відповідальний вибір у щоденному побуті на користь лісів та підтримувати лісівництво як природне рішення для зміни клімату. Для цього достатньо просто перевірити чи товар, який ви купуєте, було створено з деревини, яка походить з добре керованих лісів. Увесь ланцюг постачання деревини можна чітко та легко відстежити від лісгоспу до магазину завдяки системі сертифікації FSC.

Навчатись відповідального споживання та збереження навколишнього середовища варто змалечку 

Збережемо ліс – збережемо клімат

У країнах Європи та Азії малечу ще з дитячого садочку навчають правильного сортування сміття, заощадження ресурсів та шанобливого ставлення до природних екосистем. Найбільшою популярністю в таких країнах, які поставили собі за мету максимально зменшити кількість відходів, тепер користуються товари, створені з використанням вторинної сировини. Ощадливе ставлення до будь-яких ресурсів стало модним та можливим саме завдяки впровадженню в освітній процес теми захисту довкілля та екологічних підходів.

Для українських закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів FSC розробили спеціальний Навчально-методичний посібник. Він допоможе педагогам легко та якісно провести уроки для школярів чи студентів, відповівши на усі питання щодо відповідального ведення лісового господарства, піклування про живу природу, невиснажливого і сталого користування лісовими ресурсами.

Підтримати FSC П'ятницю та допомогти зберегти ліси незалежно від віку чи статусу можна досить просто:

  • Проведіть лекцію чи майстер-клас про відповідальне користування лісовими ресурсами для своїх колег.
  • Для більш "просунутої" аудиторії рекомендуємо організувати семінар чи презентацію про лісову сертифікацію та екомаркування.
  • Прогулянка лісом вашим колегам точно припаде до смаку, а заодно можна зайнятися плоггінгом (так називається біг чи хода з одночасним збиранням сміття).
  • Розкажіть партнерам вашого бізнесу про можливості FSC-сертифікації.
  • Скористайтеся Екологічним калькулятором, який допоможе вам вирахувати свій екологічний слід залежно від способу життя.
  • Завантажте корисні просвітницькі матеріали на сайті FSC та ознайомтеся з ними, надсилайте нам фотографії та опис проведених активностей і ми обов'язково розмістимо цю інформацію в себе на сторінці Facebook.
  • Поширюйте інформацію про FSC П'ятницю серед друзів та знайомих за допомогою соціальних мереж.

Приєднуйтесь до активностей FSC П'ятниці та продовжуйте підтримувати ліси як природне та найбільш вдале рішення для боротьби зі зміною клімату. Ми зможемо зберегти планету, лише спільними та узгодженими зусиллями.

7429

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: