fbpx
Сьогодні
Колонка 19:03 18 Лют 2020

Як боротися з емоційним вигоранням: "рецепт лікування" професійної деформації

Фото unsplash.com

У сучасному світі, щоб бути затребуваним на ринку праці, ти маєш завжди поспішати, бігти, бути не на один, а на 10 кроків попереду. Бізнеси стрімко розвиваються, а з ними компетенції, знання і навички фахівців. Не завжди вистачає часу, щоб за всім слідкувати. І якщо у людини навіть ідеальний тайм-менеджмент, ніхто не застрахований від емоційного вигорання. Завдання на роботі, термінові незаплановані проєкти, курси, тренінги та зовсім мало часу залишається на себе і для себе. У такому ритмі часто замислюєшся: може, змінити спеціалізацію, сферу? Може, я ввесь час займаюся не тим?

Так теж може бути, але сьогодні ми поговоримо не про це. Найчастіше схожі думки виникають якраз в іншому випадку – коли сильна втома і мозок перевантажений великим обсягом інформації, коли працюєш цілодобово не лише тому, що багато завдань, але й щоб бути найкращим у своїй справі. Втома накопичується, а разом з нею в гості приходять негатив і нервові зриви. Що стрімкіше ви піднімаєтеся кар'єрними сходами, то більше викликів. Якщо не давати собі відпочити, в якийсь момент втома переросте в невдоволення всім, перемоги перестануть приносити радість, гордість собою заміниться постійним невдоволенням і низькою самооцінкою. Відчуття, що можна було й краще, минулого разу результат був вищий, у інших виходить швидше – все це впливає на наш емоційний стан.

Перезавантажуйтесь

Одним з найважливіших рецептів є переключення уваги та міксування робочого процесу з відпочинком. Я хочу поділитися своїми секретами розвантаження. Зміна робочого середовища, фізичний та естетичний комфорт відіграють не останню роль. Дуже складно фокусуватися тривалий час на одному завданні. Очі втомлюються, втрачається концентрація, хочеться спати. Перемикання уваги (тривалістю до 1 години) на телефонні дзвінки, чаювання, спілкування з колегами, з друзями, перегляд youtube, похід у магазин, прогулянки з собакою – прості, але дуже дієві способи. Коли одночасно багато проєктів, дайте собі можливість розвантажитися хоч на короткий період. Краще – будь-яка діяльність, де ви перебуваєте не за комп'ютером. Півгодини-година перепочинку дають можливість підбадьоритися, а потім поглянути на завдання свіжим поглядом.

Створіть собі затишок

Обладнайте зручне для себе робоче місце. Місце, де вам затишно і комфортно. Поставте улюблену квітку, повісьте плакат, приклейте стікери. Оточіть себе всім, що може радувати і надихати, дивлячись на що ви будете посміхатися і розуміти, що це тимчасове навантаження і вам все під силу. Складні проєкти краще робити в улюбленому місці. Таким чином ви розслабляєтеся і вивільняєте творчий потенціал, адже замість звичного середовища навколо вас те, що додає настрою і створює атмосферу. Робота на природі або в робочих коворкінгах (не у стінах вашої компанії) також додає нових фарб, і рутина перестає видаватися такою.

чашка чая

Приміряйте іншу роль

Спробуйте себе додатково в іншій ролі. Наприклад, я, крім основної роботи HR-директорки проводжу тренінги, вебінари, читаю лекції і займаюся соціальними проектами. Це теж частина HR-діяльності, але вона відрізняється від повсякденної роботи і допомагає мені вдихнути свіжий ковток повітря.

Коли моя HR-команда перевантажена, я намагаюся час від часу дарувати нам маленькі радощі. Купую квитки в кіно, театр, разом ходимо вечеряти або їдемо на вихідні в інше місто. У невимушеній атмосфері поговорити про робочі процеси набагато простіше. Моя команда може поділитися, які в них зараз відчуття по проєктах, які ризики вони вбачають, що викликає дискомфорт, яка допомога потрібна. Таким чином я виступаю вже в іншій ролі – коучки-наставниці, а не просто директорки. Нестандартні формати тімбілдингу допомагають розв'язувати питання, про які в робочий час не завжди встигаємо поговорити або команда боїться, що керівник вважатиме це надто простим завданням, яке потрібно вміти вирішувати самостійно. Але це не так. Ділитися потрібно і важливо. Разом знайти максимально продуктивне рішення набагато простіше.

Працюйте разом з коучем

Одним з моїх улюблених ліків від діагнозу "все валиться, нічого не встигаю, більше не можу" є робота з бізнес-коучем. Важливий нюанс – вибрати комфортну для себе людину, якій ви зможете довіритися і обговорити те, що по-справжньому хвилює. Він допомагає вибудувати правильне бачення проблематики, визначити наші приховані хвилювання і розробити план.

Разом з бізнес-коучем ми будуємо індивідуальний мапінг емоційного і психологічного розвитку. Що потрібно зробити, які терміни, які ресурси для цього мені знадобляться і що я хочу отримати на фініші виконаної роботи.

емоційне вигорання

Відзначайте свої перемоги

За кожне успішне завдання у встановлений дедлайн необхідно собі подякувати. Це може бути подарунок будь-якого формату: довгоочікувана покупка, смачна страва, похід у кіно чи театр, поїздка – все, що ви любите або чекаєте. Таким чином ви вчитеся самого себе хвалити, дякувати за свої досягнення, а не пробігати, не помічаючи власну перемогу у гонитві за наступною. Необхідно вміти хоч на короткий проміжок часу зупинитися, отримати насолоду від набутого, зрозуміти, що це вам принесло, похвалити себе і тільки потім, трохи перепочивши, бігти далі.

Ходіть у відпустку

Навіть коли сильна «спека на роботі», знайдіть 2-3 дні. Плюс ще вихідні – і вже вийде 5. Роботи завжди буде багато. Але без особистого ресурсу ви не зможете йти далі у потрібному настрої і запалювати колег, команду, партнерів. Оточуючі бачать і відчувають, коли робота більше не приносить вам радості. З таким фахівцем втрачається мотивація – хто захоче робити круті речі разом з тим, хто сам "не горить"?

Знайдіть улюблене заняття. Навіть якщо один раз на тиждень у вас буде на нього час – це вже перемикання діяльності. Проводьте час в оточенні тих, хто надихає. Запишіться на курси, про які давно мріяли. Ходіть на фестивалі, стенд-ап шоу, комедійні фільми. Нехай не завжди виходить на вихідних – не пошкодуйте часу після роботи. Останній сеанс в кіно теж здатен зарядити вас енергією!

Пам'ятайте, що кожен день з'являються інновації, технології, нові кейси для роботи, але важливо фільтрувати інформацію і брати на озброєння справді важливе для вас. Охопити все не вийде, а жити треба кожним моментом, інакше всі наші досягнення в якусь мить перестануть мати сенс і цінність.

Ми продовжимо публікувати колонки у партнерстві з Digital Women 2020, читати більше блогів вже зараз тут.

Підписуйтеся на Telegram-канал рубрики "Небайдужа" – все для соціально-активних українок

12896

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: