fbpx
Сьогодні
15:22 06 Бер 2019

Реформа харчування ЗСУ: усе про нинішній раціон військових

Цього року всі українські військові частини, які цього не зробили торік, мають перейти на нову систему харчування

У багатьох тих, хто повірив у гасла і райські обіцянки «російської весни» й зрадив рідну країну та пішов воювати з привидом «фашизму» в донецьких степах, тепер вчергове горлянкою прокотилася голодна слина. Так, саме у них, а не в їхніх начальників та спецури, які прибули із Росії і мають чудове фінансове й інше забезпечення. Із початку року наші військові почали отримувати суттєво підвищене грошове утримання. А з 1 квітня військовослужбовці, які виконують завдання в районі ООС, матимуть збільшені додаткові виплати. Той, хто воює на «передку», може розраховувати на 2 тис. гривень добавки (загалом тепер ця доплата становитиме 12 тис.), а на другій лінії зіткнення – 1 тисячу (доплата зросте до 5,5 тис.). А ще цього року всі наші військові частини, які цього не зробили торік, мають перейти на нову, доволі смачну і поживну систему харчування. Але, як кажуть, у нашому селі всі знають, де в кого не тільки брама, а й перелаз…

РІЗНИЦЯ З КАРТИНКОЮ ПОПЕРЕДНЬОГО МИНУЛОГО

Український солдат і офіцер тепер не відчуває того соціального приниження, яке лягало на військо бурою незмивною плямою в довоєнні роки. Їх не може принижувати підвищення грошового забезпечення, нові полігони й містечка для навчання, вистраждана нова система харчування та намагання вгодити і підібрати вже чи не під кожну військову специфікацію окремий однострій. Кого в цій країні може принизите те, що солдати-строковики не служать на донбаських «нулях», а тих, хто воював, на мирному терені зустрічає все більше закладів реабілітації і відпочинку? Може комусь гидко дивитися, що попри всі негаразди й недобросовісність окремих партнерів Міноборони, розбудовують табірні містечка, ППД частин, навчальні центри, загалом військову інфраструктуру, зокрема, такі довгоочікувані поліпшені казарми? Наших солдатів тепер «принизливо» витягують зі старих, наповнених брудом та вологою наметів, і дають змогу мешкати в нормальних умовах, як це узвичаєно стандартами НАТО (стандарт AMedP-4.6  – безпеки харчових продуктів, захисту і виробництва під час розгорнутих операцій, що визначає загальні вимоги до приготування, пакування, маркування, зберігання й транспортування). Хто ніяк не хоче з цим змиритися?

Ми добре пам'ятаємо, що з військовими харчами були проблеми – ще й які! Але до біса багато було й маніпулятивних і «прозрадницьких» вкидів у медіа та соцмережі. Знаходились «сонечка», котрі ретельно виколупували мухи із котлет (не відкидаю, що інколи вона там справді були) і сольно виконували арію про «розкрадачів» і «тилових пацюків». Дивно, та знаходись люди, які після приходу до них сучасної системи харчування за каталогом, на тлі ящиків з тушонкою й ковбасою скаржились, що їм не подобається факт видачі бананів і апельсин. Нема що їсти «сонечкам»… Та слава Богу, тролякам дедалі складніше поширювати такий от контент-скиглення: їм уже не вірять – справи з якісним і кількісним наповненням «бойового шлунку» вже кращі. Та й їдальні одна за одною набувають значно апетитнішого пост-ремонтного вигляду.

харчування ЗСУ

Хто б міг подумати ще кілька літ тому, що субтропічні фрукти, кавуни, молочні продукти та десерти стануть нормою військового столування? У деяких частинах і військових вишах тепер проводять навіть дні національних кухонь різних країн на доволі пристойному рівні. Може таки варто оцінити різницю із картинкою недалекого минулого, або підказати інший рецепт як можна зробити кардинально краще, інакше, в таких очевидно не ідеальних умовах, в яких перебуває національна економіка.

харчування ЗСУ

НАЧПРОДАМ ДОПОМАГАЄ СПЕЦІАЛЬНА ПРОГРАМА

Ви лишень вдумайтеся, що говорить в одному з інтерв'ю завідувач їдальнею 72-ї бригади: «Продуктів вже багато, а зміни в технологічні карти дуже просто вносити. Прислуховуємося до побажань особового складу і впроваджуємо це в життя. Працювати стало цікаво. Колись було мало продуктів, а сьогодні – 380 найменувань, включно із фруктами, десертами, йогуртами. Тепер можна показати своє вміння». Га! Ну як, «сонечка», може скучили за комбіжирною піджаркою чи ночами марудите від снів про совкову армійську «дієту»? Причому на зло ворогу «Чорні запорожці» харчувалися за новим каталогом і у шанцях передової. Що викликало особливо злісне «ватне бурління» по той бік межі. І декому за нею вже надто кортить скуштувати нашого козацького борщу. І цей «вітерець» настроїв, вочевидь посилюватиметься…

Про неабияк корисний вплив вживання червоної риби на організм військової людини добре знають у 25-ій окремій повітрянодесантній бригаді та у шпиталях. Її ту почали додавати до меню десантників, в яке не забули внести таку смакоту, як ананаси, свіжі овочі, йогурти, оливки й усе, інше на що тільки здатен розширений каталог продуктів. Причому, харчують наших козаків з дотриманням добової калорійності (3500-6000 ккал) і денної грошової норми –78,90 грн, що враховує «десантну» надбавку. Цікаво, що начпроди вже мають спеціальна програму, що допомагає розрахувати, скільки треба інгредієнтів для кожної страви і їхню вартість. Так ефективніше використовуються кошти.

Нагадаю: понад 70 військових частин вже перейшли на нову систему харчування (це всього 40%). У 2019-му відбудеться справді масштабніший перехід на Каталог столування і в решті частин та установ, а їх лишилося десь 200. Це виклик, але з ним треба впоратись.

РЕЗУЛЬТАТ РЕФОРМ – НА СТОЛІ

Далі – про пайки, яких тепер у війську є 7 раціонів. Навіть передбачено раціон (№5), в якому немає свинини – для тих хто, через релігійні переконання її не вживає. Словом, набори є різні. У них можуть бути однакові перші страви (перевага над закордонними зразками), яких чотири, а другі страви, яких дев'ять, обов'язково різняться. Всі вони швидко розігріваються. Але на наших бійців, яким випаде доля виконувати завдання далеко від великої кухні, чекає подальше оновлення і урізноманітнення «кейсів» автономного харчування. Зараз розробляють пайкові раціони з додаванням індички, деяких страв з мексиканськими домішками, спеціями. Також у розробці і одноразовий пайок. Цікаво, що під час спільних навчань натовці зізнавалися, що наші «сухі» страви насправді смачні й легко переносяться організмом при тривалому вживанні.

Міноборони, до речі, якщо хтось не знав чи забувся, відмовилося від послуг фірм аутсорсерів, які колись готували їжу для військових. Нині частини самі наймають кухарів та закуповують продукти харчування. Результат – на столі в бойових бригадах. До речі, в Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ по-батьківськи дбають про безпеку харчів. Торік його фахівці за допомогою сучасного мобільного лабораторного комплексу провели майже 260 перевірок якості продуктів у понад двох сотнях військових частин та установ, зокрема і в районі ООС. І забракували приблизно 700 тон небезпечних для вживання харчів. Частину цієї роботи проведено як реагування на скарги служивого люду. Не так давно міністр Степан Полторак вимушено зняв з посади очільника тилу у ВМС саме через неналежну організацію харчування особового складу. Якщо командир якісно виконує свої обов'язки, погана їжа не прийде на стіл до солдата…

харчування ЗСУ

Мобільні лабораторії з перевірки якості продуктів харчування

Будь-який військовий, який має пропозиції чи скарги з питань речового, продовольчого забезпечення, може звернутися на «гарячу лінію» Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Телефони: 0800-500539; (095) 911-05-69; електронна пошта: [email protected]

10881

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: