fbpx
Сьогодні
Медіамоніторинг 17:33 08 Лип 2019

Кого на виборах до парламенту підтримує Віктор Пінчук?

Суспільство серйозно збурила ситуація з впливом кума Путіна Медведчука на інформаційне поле України через цілий пул телеканалів. Проте не лише проросійські політики використовують телевізор для просування своїх інтересів.

І якщо по деяким олігархам і політикам спайка з телеканалами очевидна (Коломойський/Зеленський – 1+1, Порошенко – 5 канал), то по Віктору Пінчуку ситуація не така однозначна. За оцінками статків,  Пінчук в Україні – №2 після Ріната Ахметова і володіє одразу кількома телеканалами (ICTV, СТБ, Новий канал, М1 та М2).

Більшість з них транслюють розважальний контент, проте ICTV та СТБ мають також новинні передачі («Факти» та «Вікна Новини», які й були проаналізовані на предмет прихованої агітації, щоб зрозуміти – кого на цих виборах до парламенту підтримує Віктор Пінчук?

Всього за останній місяць (з 10.06 по 08.07) у випусках новин телеканалів Пінчука вдалось знайти 76 сюжетів про політиків, які можна віднести до категорії «замовних».

87% всіх цих сюжетів розподілили між собою 5 політичних сил.

Перше місце і за кількістю, і за очевидністю заказухи в Опозиційного блоку (той Опоблок, що Ахметова, а не «Опозиційна платформа «За Життя», що Медведчука). Сюди відносились сюжети про отримання Новинським нагороди від Московського патріархату, розлогі розповіді про те, як успішно змінює місто Ужгород мер від Опоблоку, виступи представників партії на їх заходах та історії про те, як вони бачать майбутнє країни.

Друге місце за кількістю сюжетів – у Петра Порошенка з «Європейською солідарністю». Сюжети повністю повторюють передвиборчі тез Порошенка про «не допустити реваншу» та розкривають деталі його агітаційного туру країною.

Третє місце – в партії «Голос» Святослава Вакарчука. Подібно як і в Порошенка, сюжети детально розкривають подробиці агітаційних турів політичної партії, та некритично розповідають про позиції партії.

До цього списку не потрапили два сюжети «Вікон» на СТБ, де були ексклюзивні інтерв'ю з самих Вакарчуком та з 30-м у списку «Голосу» Сергієм Притулою, оскільки обидва спікери є відомоми шоуменами, і ці матеріали мають самостійну новинну цінність.

Четвертий в рейтингу – Гройсман з «Українською стратегією». З ним було важче вирахувати «агітацію», бо в деяких сюжетах він з'являвся саме як діючий Прем'єр-міністр, тому в перелік пішли лише ті матеріали, в яких відчувалась передвиборча риторика.

Замикає п'ятірку медіа-улюбленців Пінчука Юлія Володимирівна.

Ще було трохи Ляшка, Філатова з Дніпра і різного дріб'язку.

Кого на виборах підтримує Пінчук

Інфографіка / Олександр Равчев

Не можна стверджувати, що ці політичні сили мають пряме відношення до Пінчука, там могли бути і банальна джинса, і просто любов зятя Кучми до молоді в політиці. Але в усіх згаданих сюжетах чітко прослідковується агітаційний характер, а без команди «зверху» такі сюжети в ефір не пускають.

Ключовий висновок цього моніторингу – хороших олігархів не буває.

І Пінчук, який однією рукою організовує круті заходи для промоції України, другою – спонсорує проросійські сили, зокрема Новінського, Кернеса і Добкіна.

Період моніторингу – з 10.06 по 08.07.

До переліку не включались сюжети зі з'їздів політичних партії (хоча, якщо чесно, крім згаданих, були ще сюжети лише про 2 партії. Але я вважаю, що з'їзд партії володіє достатнім новинним значенням, щоб про нього можна було зняти сюжет і без вказівки згори).

7140

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: