fbpx
Сьогодні
Колонка 16:41 30 Чер 2022

No smoking friendly. Турбота про здоров'я – твій вклад у перемогу

У чому проблема?

Пригадуєте? Ви сидите на терасі кафе та мимоволі морщитеся від бридкого запаху — через столик від вас димлять електронним пристроєм для куріння (або ТВЕНом). Ви вже хочете кликати офіціанта, та потім переводите погляд на табличку IQOS Friendly на стіні закладу й усвідомлюєте власну безпорадність…

І проблема далеко не в неприємному запахові — перебуваючи біля курця, людина вдихає вторинний тютюновий дим. Так, подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння генерують вторинні викиди — тобто те, що курець видихає в навколишнє середовище. Вторинні викиди містять ацетальдегіди й формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які негативно впливають на здоровʼя людини.

Пасивне куріння може спричинити астму, бронхіт, пневмонію чи хвороби серця. Ба більше, як вказує ВООЗ,  близько 13 000 українців, які не є курцями, щороку помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом. А найсумніше те, що не всі знають про ризики пасивного куріння, тому ніяк не захищають своє право на бездимне середовище.

Так, а що з табличками IQOS Friendly? Хіба куріння в громадських місцях не заборонено на законодавчому рівні? Дійсно, у 2012 році набули чинності зміни до Закону №2899-IV щодо розширення переліку місць, де більше не можна вживати тютюнові вироби. Проте не секрет, що рівень дотримання заборони куріння електронних сигарет і кальянів у громадських місцях досі є доволі низьким. До того ж на тютюновому ринку з'явилася відносно нова загроза — тютюнові вироби для електричного нагрівання (далі — ТВЕНи), які не були врегульовані антитютюновим законодавством. Саме вони й стали тим гачком, за який зачепилася тютюнова індустрія, намагаючись повернути вживання тютюну у громадські приміщення разом з "толерантними" до курців табличками.

Нині ситуація з курінням в Україні загострилася. Війна спровокувала підвищення рівня стресу, що своєю чергою збільшило споживання тютюну. Так, у порівнянні з 2020 роком відсоток щоденних курців в Україні у 2022 році збільшився з 23,1% до 28,3% (результати репрезентативного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в травні 2022 р. серед дорослих українців). Як результат — отримуємо ще більше ризиків нараження на пасивне куріння. Як у такому випадку захистити себе та своїх рідних від вдихання шкідливих речовин проти своєї волі?

Яке рішення?

100% заборона на куріння в громадських та на робочих місцях —  ось що не лише захистить некурців від шкоди вторинного тютюнового диму, а й стимулюватиме курців кинути курити та запобігатиме вживанню тютюну серед молоді!

Досягти цієї мети покликаний антитютюновий Закон №1978-IX, ухвалений в грудні 2021 року. Його норми спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю ТВЕНів у публічних приміщеннях тощо.

Головна перевага — таке нововведення дозволить працівникам та відвідувачам закладів дихати чистим повітрям. А ще це чудове євроінтеграційне рішення! Норми Закону №1978-IX відповідають вимогам Директиви 2014/40/ЄС, яка є частиною Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС та передбачає комплекс ефективних інструментів для захисту суспільства від тютюну.

Та насамперед варто пам'ятати, що положення бездимного законодавства спрямовані на захист здоров'я українців – як некурців, так і курців. А турбота про здоровʼя — це ваш вклад у перемогу України!

Як це працює в Україні?

Перша норма, яка набуває чинності вже 11 липня цього року — це заборона куріння пристроїв для нагрівання тютюну у визначених місцях на рівні із сигаретами, електронними сигаретами та кальянами. Зокрема такими приміщеннями є заклади ресторанного господарства, школи, лікарні, університети, офісні та державні будівлі тощо.

Таке нововведення підвищить відповідальність як власників приміщень, так і самих курців — адже кожен має розуміти, що безпечного куріння не існує. А примарна "безпечність" ТВЕНів — не що інше, як маніпуляція тютюнової індустрії. Тоді як будь-які тютюнові викиди шкідливі як для курців, так і для людей навколо — навіть, якщо ми їх не відчуваємо.

Тим часом українське суспільство схвалює зміни до антитютюнового законодавства — згідно з репрезентативним опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року серед жителів України (віком 18 років і старших), абсолютна більшість респондентів (80%) підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання у громадських місцях (їх курять із пристроями, які в Україні представлені брендами glo, IQOS). Разом з цим 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму (наприклад, робочі місця, офіси, приміщення підприємств, готелі).

Люди будуть захищені від шкідливих тютюнових викидів Законом, а у разі порушення права на бездимне середовище зможуть звертатися до поліції та Держпродспоживслужби.Детальніше які правила запроваджуються щодо захисту бездимного середовища з 11 липня 2022 року, зокрема, для курців, для суб'єктів господарювання та некурців, повідомляє Центр громадського здоров'я.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, передбачає накладення штрафу 51–170 грн. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170–340 грн згідно зі ст. 175-1 КУпАП. Сподіваємось, що українці, які курять, цінують право своїх співгромадян на бездимне середовище, тож будуть дотримуватися норм законодавства.

А це точно працює?

Подібна практика боротьби з тютюновою епідемією вже довела свою ефективність у світі. Наприклад, у 2005 році в Шотландії були найвищі показники поширеності куріння, у порівнянні з іншими частинами Сполученого Королівства – курило понад 28% дорослого населення, а 1500-2000 громадян щорічно помирали від наслідків пасивного куріння. Проте після прийняття Шотландією Акту проти куріння, за здоров'я і соціальний захист, що заборонив курити в закритих приміщеннях, рівень вживання тютюну було знижено. Через кілька років після введення закону стало на 17% менше звернень з серцевими нападами, а середнє щорічне зниження кількості звернень з серцевими нападами протягом наступних 10 років становило 3%.

Ще більше корисних рішень

Бездимні середовища — не єдине положення, яке запроваджує Закон №1978-IX. Наступними набудуть чинності наступні норми:

  • запровадження медичних попереджень на пачках електронних пристроїв для куріння та збільшення медичного попередження на сигаретах до 65% від розміру упаковки — таке рішення вже довело свою ефективність у скороченні вживання тютюну серед населення;
  • заборона продажу сигарет зі смаками та ароматом (приміром, фруктів, ягід чи солодощів) — наразі це діє як своєрідний "гачок" і приманка для залучення дітей до куріння;
  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, ТВЕНів, електронних сигарет та рідин до них — адже, поширеність вживання електронних пристроїв для куріннязростає.

Віримо, що нові законодавчі зміни допоможуть нашому суспільству позбутися тютюнової епідемії — адже дотримання законів і турбота про власне здоров'я є вкрай важливими для наближення перемоги України.

Не дай тютюновому ворогу тебе вбити!

1
938

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: