fbpx
Сьогодні
Колонка 16:30 25 Тра 2021

Прийшов час мережевих офісів?

Нещодавно мережа коворкінгів Creative States оголосила про запуск франшизи. Інвестиції в запуск однієї локації складуть 840 тис. доларів, а вступний внесок – 100 тис. Окупити інвестиції планується за 3 роки.

Сьогодні найбільш вибуховим прикладом франчайзингової моделі є відділення ROZETKA. Успіх полягає, в першу чергу в тому, що це вигідно і самій компанії, і партнерам, і кінцевому споживачеві. Цей кейс відповідає моделі пятнадцатихвилинного міста, коли все необхідне для комфортного життя, знаходиться в пішохідній доступності.

Офіси – не виняток, тому цілком логічним є поява такого формату саме зараз в пандемійний час. Якщо ж це буде ще й мережа, в рамках якої за однією клубною карткою на різних локаціях можна буде отримати одну і ту ж уніфіковану послугу – це прямо ТОП.

Інвестиції для входу серйозні і чи дійсно вони окупляться за заявлені 3 роки, покаже тільки час. Особисто я оцінюю реальний термін окупності в 5 років. Через рік поле початку карантину люди все активніше повертаються в офіси, а значить, власники вже незабаром почнуть піднімати ставки оренди. Коворкінги ж часто розташовуються в великих БЦ, і, якщо їм не будуть прогарантовані істотні знижки, фінмодель не складеться.

Важливий момент – можлива канібалізація споживача при масовому розширенні мережі. Але з урахуванням того, що кількість локацій найімовірніше зашкалювати не буде, всі локації отримають свого споживача. Звичайно слід пам'ятати і сумний досвід мережі WeWork, яка теж мала амбітні плани, накачувалася грошима інвесторів, але в підсумку отримала зворотний ефект.

Ідеальна ситуація – коли власник нерухомості відкриває у себе такий коворкінг, ризики для всіх сторін мінімальні. У будь-якому випадку – чим більше такої активності, тим краще і для ринку нерухомості, і для економіки, і для співробітників компаній, які хочуть отримувати круті офіси за прийнятні гроші.

1054

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: