fbpx
Сьогодні
Колонка 14:25 07 Жов 2022

"Митний безвіз": нове для імпортерів та експортерів

1 жовтня в Україні почав діяти оновлений режим переміщення товарів на територію Євросоюзу та деяких інших країн, який  преса охрестила "митним безвізом". Відповідний закон український парламент ухвалив 30 серпня. І тепер цей документ набув чинності. 

Україна приєдналася до конвенції про процедуру спільного транзиту та спрощення формальностей у торгівлі товарами. І наші компанії будуть підключені до електронної системи The New Computerised Transit System (NCTS). Нею користуються 36 країн, з них зокрема країни ЄС.

В ідеалі, тепер українські підприємці мають отримати єдині правила декларування та контролю транзитних переміщень товарів і можуть ввозити вантажі з ЄС до України та навпаки без додаткових переоформлень.

На практиці – робота почалася, але є певні труднощі.

Що з імпортом?

Дорогою до України на імпортований товар раніше оформлювали 3 декларації. Першу робив відправник – до кордону із нашою країною. Другу – отримувач, від кордону.  Третя оформлювалась уже під час заїзду на митний термінал. 

Щоправда, більшість імпортерів з початком війни працювала за спрощеною процедурою, яка дозволяла їхати від кордону напряму до пункту вивантаження, без заїзду на митницю. Таку можливість давала декларація типу ЕА – її використовували на всі  товари, окрім підакцизних. Зокрема і на товари, що мають преференційне походження: наприклад, з ЄС, Грузії та Ізраїлю.

Із запровадженням "митного безвізу", декларація типу ЕА на товари преференційного походження уже не діє. І це спровокувало певні ускладнення:  з'явились черги на заїзд авто на термінали; в імпортерів виникли додаткові витрати – наприклад, оплата за стоянку.

Так, за даними ZAMMLER, на Львівській митниці черги на заїзд авто на термінал сягають кількох кілометрів, а час очікування оформлення декларації перевищує 24 години. Там особливе навантаження на митницю – бо і до кордону ближче, і багато підприємств релокувалося туди зі сходу країни. 

Що з експортом?

Раніше одну декларацію робив відправник товару в Україні. І другу – перевізник під час проходження кордону (транзитну). Тепер транзитну декларацію можна оформити ще до прибуття на кордон. Але є особливість  – блокування коштів (блокується сума, еквівалентна митним платежам при імпорті таких товарів). Альтернатива блокуванню коштів – фінансова гарантія, приміром, від банку (це окрема платна послуга фінустанови).

І тепер експортери, як й імпортери – мусять обов'язково заїжджати на митний термінал для опломбування. Всі стоятимуть в одній колії, а час митного оформлення буде напряму залежати від інспекторів. А їх на всю Україну лише 10 000 осіб. 

Важливо розуміти, що підключення до NCTS не відміняє необхідності оформлення експортних декларацій, все – таки це різні документи. Але впровадження нової системи дає можливість українським фінансовим установам оформлювати гарантії на доставлення вантажу. Що, своєю чергою, збільшує конкуренцію. І ми можемо розраховувати на зменшення ціни за оформлення гарантій. Додатково буде відкритий обмін інформацією, що дає більше важелі для перевірки правильності оформлення супровідних документів.  

Часу, аби повноцінно підготуватися до запровадження "митного безвізу", в експортерів та імпортерів небагато. Адже вже за 3 місяці, 3-го лютого – усі його норми стануть обов'язковими. Нині митні брокери просять відтермінувати запровадження "митного безвізу" до перемоги, оскільки тоді вантажі не будуть зосереджуватись в одному регіоні. І роботі  митників не заважатимуть "повітряні тривоги" – бо зараз мусять переривати роботу. А компанії, залучені у перевезеннях сподіваються, що найближчим часом все налагодиться.  І глобальні зміни не будуть такими стресовими. 

2121

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: