fbpx
Сьогодні
Спецпроект 17:25 03 Кві 2019

Місто і вибори

Урбан-тезаурус, або ворожіння на словниковій гущині.

Жити в місті – значить постійно обирати. Міське життя – це низка виборів. Містянин обирає продукти, він вибирає де їх купувати – на ринку, в супермаркеті, маленькому магазинчику, у тітоньки на узбіччі, в ларьку чи у постійних постачальників з села. Містянин обирає транспорт – їхати комунальним чи приватним. Він вибирає маршрути пересування – від прогулянок до цільового прямування на роботу, навчання, по справах та в гості. Він обирає телеканали чи їхню відсутність. Вибори містянина як вимушені, так і вільні. Він обирає чи ні, що думати з цього приводу… Вибір – це свобода, якою оцінюються показники життя в місті. Право на вибір – це частина права на місто. Якість у формулі міського життя – це наявність показника вибору.

Вибір – це прийняття рішення з множини варіантів. Місто – це простір множини. Варіативність складників  міста формують у містян стан перманентного вибору. Будучи відформатованими вибором, містяни звикають до цього стану, вибір стає рутинною практикою.

Обирають супутників життя, обирають долю, обирають сусідів, обирають вид з вікна, обирають чи дивитися у вікно, чи помічати сусідів або просто пробігти повз них і забути, що вони є…

Вибір – це елемент стану невизначеності. Навіть у цілковитій визначеності предмету вибору. Але так чи інакше треба вирішити дилему: що обрати й чи вибирати взагалі? Зрештою, постійне практикування вибору здатне приспати уважність і зосередженість… Тому ситуації вибору рейтингуються містянами за значимістю: від життєвоважливих до дрібних. Вибір стає навичкою містянина. Маневрування у виборі, нестабільність і мінливість, гнучкість і ситуативність – риси міського стану. Впевненість здатна швидко перетворюватись на сумнів, – і знову вибір: триматися попереднього чи обрати інше.

Вагання, скептицизм, спрощена рішучість, відсутність емоцій до вражаючого розмаїття, – наслідок життя в умовах постійних виборів. Емоція вибору поступово вимагає вражаючих сигналів, інноваційних елементів, несподіваних пропозицій, неочікуваних компонентів чи візерунків. Балувані чи змучені виборами містяни до них звикають. І вони просто не вражають, але нагадують, що саме від них залежить чи встигнуть, чи отримають, чи матимуть, чи оминатимуть, чи ігноруватимуть, чи вживатимуть, чи нестимуть, чи віритимуть, чи насолоджуватимуться життям люди міста.

1391

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: