fbpx
Сьогодні
Колонка 13:29 27 Лют 2019

Чи існує загроза малій приватизації?

Минулого року запустився процес малої приватизації через «ProZorro Продажі», який став ефективним механізмом у наповненні місцевих бюджетів. Закон «Про приватизацію державного і комунального майна» набрав чинності в березні 2018 року. Об’єкти малої приватизації на аукціон виставляють Фонд державного майна України та органи місцевого самоврядування. Після проведених аукціонів на платформі «ProZorro Продажі» на сьогодні немає судового рішення, яке б скасовувало результати аукціону.

Фото: tyzhden.ua

За цей час Prozorro.Продажі показали себе як надзвичайно ефективний та прозорий інструмент, якому довіряє ринок. Система «ProZorro Продажі» у 2018 році, як найкращий антикорупційний стартап, отримала нагороду від «C5 Accelerate» і «USA Institute of Peace».

2018 рік для міст-лідерів по прибутковості з малої приватизації приніс: Львів – 135 млн. грн., Маріуполь – 8,3 млн. грн., Дніпро – понад 2 млн. грн. Загальна сума проданого або зданого в оренду майна об'єктів малої приватизації у містах країни становила близько 260 мільйонів гривень. Чимала сума, як на перший рік прозорих аукціонів через «ProZorro Продажі». Наприклад у Львові працюють за усіма напрямками – мала приватизація, здача у оренду, продаж майна… На ці кошти, як зазначають у Львівській ГО "Центр громадського моніторингу та досліджень", можна утеплити приблизно 40 дитячих садочків. Якщо говорити детальніше про отримані суми за продаж майна, у 2016 році Фонд держмайна отримав 101 млн. грн., 2017 —  121 млн. грн., 2018 — 379 млн. грн.

ProZorro Продажі

Джерело: ProZorro Продажі

Як це виглядає на практиці? Ось для прикладу можна ознайомитись з двома кейсами продажу майна у Львові (https://bit.ly/2SMRlW6, https://bit.ly/2H5bYY0), де від загальної оголошеної вартості у 27,5 млн. грн., майно вдалось продати за 104,5 млн. грн., що на 179,9% дорожче ( тобто на 77 млн. грн.) від початкової вартості.

Щоправда планові надходження коштів до державного бюджету від приватизації виконані на рівні 2,7 % від запланованих на 2018 рік. Поки що за процедурою «Мала приватизація» працює лише 143 організатори аукціонів – органів місцевого самоврядування при загальній кількості 9 797 рад (за станом на 01.11.2018).

Що ж пропонується законопроектом №9494? Дозволити містам використовувати "інші електронні системи або майданчики" для продажу комунальних активів. Отже, місто зможе використовувати будь-яку електронну систему для продажів.

Законопроектом пропонується ускладнити та запровадити ризикові поправки, які дають змогу вводити нових посередників в малу приватизацію та продовжувати за низькою ціною продавати нерухомість в містах череззанижену вартість оцінки та маловідомі електронні майданчики.Також пропонується дозволити орендарям першочергово викуповувати орендовані приміщення не на аукціоні, а на підставі оренди раніше. Першочерговий викуп стане можливим за умови оплати 25% вартості будівлі, яку встановлює оцінщик. Ціна може виявитися в декілька разів нижчою від ринкової. На сьогодні рішення про викуп може бути прийняте за наявності 25% невід'ємних поліпшень. Наприклад,  орендар здійснив реконструкцію приміщення, чим довів зацікавленість у цій нерухомості.

Також варто зазначити пропозицію продавати об'єкти, щодо яких було прийнято рішення про приватизацію шляхом викупу до прийняття Закону, мають продаватися поза «ProZorro Продажі» . Міста можуть цим скористатись, приватизувавши об'єкти за старими корупційними схемами.

Чи буде ефективною та прозорою "мала приватизація" у містах після запропонованих змін? Сумнівно.

1316

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: