fbpx
Сьогодні
Колонка 19:20 29 Лис 2021

Шахрайство на ринку трудової міграції: причини та наслідки

English version here

Трудова міграція є швидким, а відтак – доволі популярним способом заробити значну суму грошей. Але ця легкодоступність заробітку має й інший бік – шахрайство, яке, на жаль, є доволі розповсюдженим явищем на ринку трудової міграції. І починається воно від пропозицій нелегального працевлаштування за кордоном, а закінчується іноді справжнім трудовим рабством. І хоча сьогодні у більшості країн Євросоюзу створені всі умови для офіційного працевлаштування іноземців, чимало українців щороку потрапляють до рук шахраїв. То чому ж люди досі погоджуються на сумнівні пропозиції?

Проблема, що продовжує ширитись

Із підписанням угоди про безвізовий режим з Євросоюзом, для громадян України значно спростилися умови виїзду на роботу за кордон, що, в свою чергу, дозволило багатьом українцям розглядати такий варіант заробітку. А, як відомо, попит народжує пропозиції, не всі із яких є безпечними.

Зважаючи на вищий рівень заробітної плати в країнах ЄС, все більше українців сьогодні розглядають варіант роботи за кордоном. Проте не всі розбираються в нюансах такого працевлаштування, наражаючи себе на небезпеку потрапляння до рук шахраїв.

За статистикою Міжнародної організації з міграції (МОМ) з Україні щорічно виїжджає щонайменше 3 млн трудових мігрантів. За даними ООН цей показник суттєво вищий – близько 5-6 млн, що свідчить про доволі великий відсоток тих, хто виїхав за кордон нелегально.

Проблема шахрайства у питаннях працевлаштування не нова для України. Опитування, проведене Інститутом соціології НАН України говорить, що кожен восьмий українець принаймні раз за життя замислювався про прийняття ризикової пропозиції працевлаштування за кордоном. Такі показники говорять лише про одне: навіть досвідчений трудовий мігрант може потрапити у шахрайські схеми.

Неврегульована міграція: вибір між безпекою та примарним заробітком

Компанія з пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian називає декілька груп ризику, які потенційно більш схильні до потрапляння у шахрайські схеми. Перш за все це українці, які свідомо погоджуються на нелегальний виїзд для роботи за кордоном. Тут спрацьовує обіцянка начебто вищої заробітної плати, адже роботодавець не сплачує податки за працівника. І хоча за останні роки відбулося значне спрощення процедур офіційного працевлаштування, з кожним роком все більше людей виїжджають без відповідних документів, тим самим порушуючи законодавство країни призначення. Дані Євростату свідчать, що чисельність українців, які порушили правила перебування на території країн ЄС у 2020 році, становила понад 50 тисяч. Це на 20% більше, ніж у 2019 році, й наочно демонструє, що співвітчизники продовжують активно виїжджати за кордон, але досі погано знайомі зі специфікою цього процесу.

Другою категорією, яка часто потрапляє до рук шахраїв, є іноземці, які розглядають Україну як транзитний коридор до Європи. Зазвичай це громадяни Індії, Пакистану, Бангладешу, Сирії та Афганістану, які втратили правові підстави перебування на території країни, а також ті, хто не розуміють місцеву чи англійську мови.

Якщо говорити про демографічно-соціальний портрет жертви шахраїв у сфері трудової міграції, то найчастіше це чоловіки віком від 26 до 45 років (74% жертв шахрайства у 2020 році, дані МОМ України), що є мешканцями сіл та селищ, переважно західної України.

Пандемія Covid-19 як каталізатор шахрайства у трудовій міграції

Тотальний локдаун у світі спричинив особливі труднощі для трудових мігрантів: деякі з них просто застрягли у країнах, де працювали на той час. Окрім втрати робочих місць, це спричинило протермінування строку виїзду з ЄС, а відтак, порушення закону. Цим не проминули скористатися шахраї, пропонуючи варіанти нелегального перетину кордону чи нового працевлаштування.

На другий рік пандемії проблема шахрайства змінила вектор, але геть не стала менш гострою. За даними МОМ, у 2020 році понад 50% українців втратили роботу через пандемію, а ускладнення міжнародних подорожей через карантинні обмеження спонукали їх розглядати найсумнівніші пропозиції. Відтак, шахраї обіцяють українцям виїзд у країни Євросоюзу, начебто, без обов'язкової наявності сертифікатів про вакцинацію чи ПЛР-тестів. Менш популярним, але не менш небезпечним є пропозиція виїзду у статусі біженців.

Проблема шахрайства на тлі трудової міграції не є непоборною. Але для її усунення владі, професійним асоціаціям та рекрутинговим компаніям необхідно об'єднати зусилля та виступити єдиною командою, що впроваджуватиме міжнародні стандарти працевлаштування, регламентуватиме процедуру підбору вакансії та забезпечуватиме належний супровід кожному трудовому мігрантові з України.

3143

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: