fbpx
Сьогодні
Колонка 09:24 18 Бер 2021

Коли купувати квартиру?

English version here

Фото Unsplash

Незважаючи на перманентні зовнішні турбулентності, ринок житлової нерухомості показує зростання. Якщо не трапиться чергового глобального катаклізму, задавати темп і вектор розвитку будуть наступний чинники.

Реформа ДАБІ. Поки в цьому питанні не буде поставлена жирна крапка і не буде відновлений зрозумілий і прогнозований процес отримання дозволів на будівництво, введення в експлуатацію, ліцензування, ми будемо спостерігати суттєві затримки в реалізації проектів. Відповідно, первинка, яка вже має документи, буде дорожчати.

Карантин. Він має опосередкований вплив на ринок нерухомості. Ні сам будівельний процес, ні роботу відділів продажів він особливо не зачіпає. Більш того, в дуже якісних проектах карантин тільки стимулював продажі. При цьому, звичайно, затяжний карантин – це удар по доходах населення, що відповідно змушує людей відкладати покупку квартири, оскільки вона стає вже не головним пріоритетом.

Економічна політика держави. Облікова ставка, іпотека, рівень інфляції, курс долара і тарифи на енергоносії – ці п'ять параметрів будуть опосередковано впливати на ситуацію на ринку житлової нерухомості. Наприклад, зростання цін на енергоресурси провокує подорожчання комуналки, і люди починають замислюватися, вибрати їм квартиру поменше або більшу в ЖК з підвищеними вимогами до енергоефективності, щоб в майбутньому економити на ресурсах.

Найбільш цікавий і для покупців, і інвесторів питання – що буде з цінами на нерухомість і коли її краще купувати. Сьогодні немає економічних обґрунтувань для зниження її вартості. Всю маржу, якою могли б ділитися девелопери, вони вже з'їли за рахунок демпінгу – багато конкурують за десять доларів на квадратному метрі. Тому відповідь очевидна: купувати треба зараз.

Сьогодні з'являється все більше якісних проектів, які можуть обґрунтувати, чому їх ціна повинна бути вище середньоринкової, – за рахунок унікального концепту, інфраструктури, якісних оздоблювальних матеріалів, якісної інженерії, внутрішньобудинкових сервісів, гарного ландшафтного дизайну, систем безпеки т.д. Як не дивно, за такі проекти вже готовий умовно переплачувати український споживач. І таких проектів буде ставати все більше, а значить зростання цін на житлову нерухомість неминуче. 

Дивіться також 7 тенденцій, крім коронавірусу, що визначатимуть розвиток міст в Україні.

1058

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: