fbpx
Сьогодні
Колонка 14:35 07 Тра 2019

Інавгурація Зеленського та позиція парламентських партій

У Зеленського мають плани і бажання встигнути розпустити Верховну Раду та провести дострокові вибори. Крайній термін для нього – 27 травня. Що в цій ситуації слід робити політичним силам, яку тактику і стратегію обрати?

Ілюстрація: slovoidilo.ua

Якщо ми говоримо про БПП, то їм нібито вигідно почекати, поки Президент Зеленський наробить помилок і скористатися певним розчаруванням в суспільстві. Але з іншого боку, мобілізація електорату довкола Петра Порошенка може «охолонути» до 27 жовтня, а також до того часу встигнуть з'явитися і розкрутитися політичні сили з «новими обличчями», на що є великий попит.

Тому ситуація виглядає так, що немає принципової різниці для них, коли відбудуться вибори. Але з точки зору «опозиційності» до Зеленського, вони можуть обґрунтовувати невдалість дати 19 травня як траурного Дня пам'яті жертв політичних репресій. Взагалі їх логічна стратегія, з точки зору політичної боротьби, це постійно ставити палки в колеса Зеленському.

Якщо ми говоримо про «Народний Фронт», рейтинг якого, як відомо, в межах статистичної похибки і нижче, то його представники будуть йти до парламенту в складі різних нових політичних проектів, незалежно від того, коли відбудуться вибори. Андрій Парубій вже натякнув, що орієнтований на дату інавгурації 28 травня – скоріш за все, і «Народний Фронт» підтримуватиме цю дату.

Для «Батьківщини», на мій погляд, вигідніші чергові вибори, щоб встигнути добряче покритикувати Президента Зеленського – це було б класичному стилі «вічної опозиціонерки» Юлії Тимошенко. Вона зможе традиційно апелювати до «зубожіння», яке не було подолано за півроку правління Зеленського.

«Самопоміч», судячи із заяв Олега Березюка, Оксани Сироїд і Андрія Садового, готова підтримати дату інавгурації 19 травня. Очевидно, логіка такого їхнього рішення – це діяти опозиційно до Порошенка і чинної влади. Тобто вони не стільки хочуть допомогти Зеленському, скільки хочуть завадити провладним силам ставити палки в колеса новообраному Президенту. А подати в інформаційному просторі все це можна мотивацією необхідності якомога швидше провести інавгурацію, щоб не було періоду міжвладдя, яким може скористатися Володимир Путін.

«Радикальна партія Олега Ляшка» проігнорувала засідання щодо дати інавгурації. Це висловлення неповаги не тільки до новообраного Президента, але й до всіх тих українців, які проголосували за нього. Тому треба вгамовувати свої особисті образи та думати над своєю більш конструктивною позицією, навіть якщо це опозиція, по відношенню до Зеленського.

«Опозиційний блок» зацікавлений у дострокових виборах, тому разом із «Самопоміччю» може підтримати пропозицію про інавгурацію 19 травня. Але цих голосів, навіть якщо його підтримають окремі представники інших партій, явно недостатньо для ухвалення рішення.

11739

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: