fbpx
Сьогодні
Колонка 15:25 20 Чер 2022

Росія — експортер війни і тероризму в світі. Як говорити про російську агресію з іноземцями

Причиною майже всіх війн 20-21 століття, починаючи від Другої світової війни і закінчуючи війною в Україні, є імперські амбіції росії. Практично усі найжахливіші воєнні катастрофи, що відкидають людство в цивілізаційному розвитку у 20-21 ст., були спровоковані або безпосередньо втілені росією (окрім рідкісних винятків). Ми говоримо про війни в Сирії, Грузії, Придністров'ї, Чечні, Боснії, Азербайджані, Вірменії, Афганістані та Україні.

❓Чи правда, що воєнна агресія росії в Україні почалася ще раніше? Чи війна на Донбасі була внутрішнім конфліктом у межах однієї країни?

▶ Війну в мирній Україні у 2014 році розпочала росія водночас з анексією Криму та окупацією Донецької та Луганської області. Ініціатива Info Napalm станом на 2016 рік ідентифікувала військовослужбовців з 75 військових частин, які воювали проти законної влади і народу України  на території Донбасу. Згідно з розслідуванням Bellingcat, тисячі російських кадрових військових були   задіяними у воєнних діях. росія використовувала тактику обстрілів українських позицій і неокупованих територій з житлових кварталів Донецька, Луганська та прилеглих міст, чим унеможливлювала їх звільнення чи подавлення вогню противника.  Однак у своїх пропагандистських матеріалах Росія обернула так, що це Україна обстрілювала міста Донбасу, і "знищувала російськомовне населення ", ця теза використовувалася як аргументації необхідності "спецоперації ". Bellingcat установили, що лише влітку 2014 росія обстріляла території України з важкого озброєння 149 разів. Кількісно це становило тисячі снарядів.  

Усі ці 8 років українці намагалися донести світовій спільноті, що росія у нас розв'язала війну, гинуть мирні люди, потерпають в тюрмах і зникають безвісти патріоти та прихильники України на окупованих територіях Луганщини і Донеччини.  

❓Чи правда, що в Україні є нацисти, які захопили владу? Саме такі обвинувачення часто чути з боку росії.

▶ Це питання можна розбити на дві частини. З одного боку, в Україні є праворадикальні рухи (до яких відносять і нацизм). Як і в будь-якій країні світу – це один з полюсів політичного спектру. АЛЕ у парламенті України нинішнього скликання жодна (!) праворадикальна партія не отримала підтримки. Праворадикали, як і в інших демократичних державах, сприймаються  радше  як представники маргінальних рухів. Експерти групи розслідувачів Bellingcat зазначають, що, згідно з найсвіжішими опитуваннями громадської думки в Україні, лише незначна кількість громадян підтримує партії з яскраво вираженою ультраправою ідеологією. Тому   нацисти не лише не захопили владу в Україні, їх нема в жодній владній структурі.

❓ Чи є в полку "Азов", який офіційно входить до ЗСУ, нацисти?

▶ Полк "Азов"  було засновано у 20 14 році як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення. При заснуванні його основу становили  члени радикальних організацій "Патріот України", очолені  Андрієм Білецьким, і "Автомайдан". Проте  лави батальйону "Азов" були відкриті для всіх. Уже в листопаді 2014 року полк увійшов до складу Національної гвардії України, його було цілком деполітизовано. У Національній гвардії, як і в лавах Збройних сил України взагалі нема  підрозділів, створених за ідеологічною ознакою. У 2017   командиром полку став Денис Прокопенко.   "Азов" входить до складу Національної гвардії і зараз. В "Азові" проходили та проходять службу українці різного етнічного походження (зокрема, росіяни, євреї, кримські татари та ін), релігійних та політичних поглядів. Жодних обмежень чи преференцій у цьому сенсі не існує. 

❓ Невже українці не можуть просто віддати свої землі росіянам, щоб війна припинилася? Через впертість українців наші чеки виросли до небес. Чому ми маємо оплачувати цю війну?

Росіяни не зупиняться на досягненому. Це підтверджує історія з окупацією українських земель у 2014 році. росія використала поблажливість світових демократій до своєї агресії  як можливість накопичити сили і напасти у 2022. Це буде повторюватися і надалі, якщо агресора не зупинити.

Також варто пам'ятати, що війна відбувається не через впертість українців, а через агресію росії. Зупинити зростання цін на комунальні послуги і продовольство може тільки росія, припинивши війну. Саме формулювання запитання говорить про ще одну зброю росії, яку світ мусить здолати, — це пропаганда, в якій агресор звинувачує жертву.

Лідери росії відкрито висловлюють наміри окупувати не лише Україну, а й інші країни Європи, тому зупинити росію в Україні означає вберегти їх від війни.

❓Але ж російська культура ні в чому не винувата. Чому ми маємо кенселити російську культуру?

▶ Культура формує спосіб життя і розуміння прийнятного і неприйнятного в суспільстві. Саме культура спонукає сучасні європейські держави вирішувати суперечки шляхом домовленостей, а не збройних конфліктів. російська культура сформувала парадоксальний світогляд своїх громадян: вони  навіть не намагаються усвідомити, що  стали нацистським, шовіністичним суспільством у його найгірших проявах. Ми бачимо, що культура росії   уможливила те, що   74% жителів цієї країни підтримує війну (дані "Левада-центр").

Нині російська культура є засобом досягнення російських імперських амбіцій.

Культура, яка підтримує фашизм, нацизм, шовінізм,   загрожує всьому людству, тож її розголос і поширення шкодять цивілізованому світу.

Кенселення російської культури насправді не є достатнім кроком. Необхідні також підтримка та відновлення пригноблених росією постколоніальних культур.

❓ У війні винуватий путін. росіяни теж жертви.

▶ Не путін влаштував різню в Бучі. Не путін зруйнував Маріуполь, не путін обстрілює кожен день житлові квартали українських міст. Не путін гвалтував жінок та дітей. Не путін балістичними й крилатими ракетами руйнує школи, лікарні, дитячі садки. Якби вам було віддано злочинний наказ, чи особисто ви виконали   його чи, може, знайшли б спосіб не виконувати?

74% росіян підтримує війну росії в Україні. Регулярно у соцмережах поширюються заклики вбивати українських дітей, бо вони виростуть "в бандерівців".

Росія та росіяни є агресором, тож її ізоляція має бути закономірним наслідком.   Ніхто не переймався втратами Німеччини під час Другої світової війни — світ об'єднався, бо треба було зупинити зло, масштаби якого були пекельними. А після зміни суспільного устрою Німеччини весь світ допоміг її відновленню. Такий же шлях очікує й росію. Але не раніше її розкаяння та виплати репарацій.

Прирівнювати росіян до українців як жертв недоречно, оскільки українці страждають  і гинуть як жертви нападу від рук росіян у найбільшій війні на Європейському континенті після Другої світової. росіяни ж породили, підтримували і підтримують той політичний режим тиранії, який зараз панує в росії.  

❓ Ви ж братні народи, чому ви сваритесь?

▶ Маніпуляція міститься в самому запитанні, оскільки наші народи не є братніми, ми тільки маємо спільний кордон. Останніх 400 років триває боротьба України за незалежність від агресивного сусіда росії у її різних імперських реінкарнаціях.

Українська мова фонетично значно ближча до білоруської та польської, ніж до російської. Український менталітет – це прагнення до самоврядування, самовизначеня, розуміння, що цінність життя кожного громадянина, його права і свободи превалюють над інтересами держави як організаційної форми суспільства. І у цьому ми різнимося від росіян, оскільки всіх, хто пробував нав'язати нам жорстку політичну диктатуру та репресії — ми скидали.

Міф про "три братніх народи" (росіяни, білоруси, українці), що походять зі спільної колиски Київської Русі, поширився за часів тоталітарного комуністичного режиму задля "легалізації" діяльності росіян як "титульної нації" на захоплених територіях.

Слов'яни у Східній Європі спочатку заселяли лише територію в межах сучасного українського Полісся та Лісостепу. Русь як держава сформувалася на основі сучасних українських земель і вела торгівельні та дипломатичні справи з Європою ще тоді, коли Москва навіть не була заснована (у 9-11 століттях, тобто  тоді ж, коли сформувалися основні європейські держави, а Москва з*явилася в середині 12 ст). Зрозуміло, що Імперія не могла визнати свою вторинність і фактично почала претендувати на етнічну спадщину русів. Навіть назва держави "Росія" була взята від історичної "Русь", що плутає багатьох людей і зараз.

Історики відзначають культурну, мовну, архітектурну тяглість від Русі і до сучасної України.

Тож трактування   українців як "молодших братів" є   імперською маніпуляцією.

❓Треба вислухати обидві сторони. Не буває все однозначно.

▶ Саме для цього Україна позивається до росії в Гаазькому трибуналі. Незалежна сторона має з'ясувати ступінь провини та міру покарання росії як агресора  та обсяг її репарацій   Україні  як постраждалій.

Важко визначити,  скільки десятиліть знадобиться народам у кордонах нинішньої росії для визнання провини та зміни політичної та публічної культур, визнання культурних крадіжок, відмови від ядерної зброї та знаходження власного місця у світі.

Одужання німецького, італійського, японського суспільств від фашизму тривало десятиліттями і потребувало зміни кількох політичних поколінь. А щодо росії —   ми навіть не знаємо, коли воно розпочнеться.

❓ Ця війна вигідна США, вони її фінансують. І українці, і росіяни  є жертвами американських політичних ігор.

▶ Економічні проблеми через цю війну вражають американців не менше, ніж Європу та інші країни світу. Америка  зазнає найбільших збитків через запобігання голоду та епідеміям у світі, які стануть наслідком продовольчої кризи. Цю кризу спровокувала росія, заблокувавши експорт продовольства з України.

Це війна імперії проти підвалин демократичного світу. Він захищається в єдності і поділяє тяготи війни між країнами, які до нього належать.

❓ Чому ми так багато говоримо про Україну, але не говорили про Сирію?

▶ Тому що Україна в Європі, російські снаряди рвуться в 20 кілометрах від кордонів ЄС. Зрозуміло, що близькість конфлікту   хвилює європейців більше, ніж війна, яка не становить прямої небезпеки для    її мешканців.   Це не применшує трагедій у Сирії, Грузії, Придністров'ї, Чечні, Азербайджані, Вірменії, Афганістані та інших місцях, де росія веде війну або провокує її.

Ми не маємо права забувати і про всі ці війни, а також  про те, що росія мусить повернути окуповані території не лише Україні, а й іншим країнам, зокрема Японії.

[ У цій методичці, окрім авторського тексту, використані цитати з Телебачення Торонто, Радіо свобода та Григорія Півторака, а також тт-юзерки yewleea. Дякую Любові Найдьоновій за слушні коментарі та Галині Сенькович за редакторське втручання.

1116

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: