fbpx
Сьогодні
Колонка 14:04 05 Сер 2021

Здоров'я нації як важливий чинник економічного добробуту країни

English version here

Здоров'я нації – це запорука її процвітання, зокрема і економічного. Дослідження показують, що коли держава  приділяє особливу увагу здоров'ю громадян та інвестує у охорону здоров'я, це призводить до економічного зростання і зниження рівня бідності. Говорячи простими словами, здорові люди працюють продуктивніше і менше часу перебувають у лікарняних відпустках. Гарний стан здоров'я дозволяє довше працювати людям похилого віку, а здорові школярі і студенти краще навчаються, а отже стануть гарними спеціалістами. Тому дуже важливо мати державну програму, яка буде заохочувати людей до здорового способу життя, дбатиме про профілактику захворювань і турбуватиметься про здоров'я дітей. Саме такою є програма "Здорова Україна".  

Від чого залежить здоров'я людини

Якщо немає цілеспрямованої державної політики у сфері охорони здоров'я,  більшість із нас згадує про здоров'я тоді, коли його втрачає. Є влучне українське прислів'я, яке чітко відображає суть проблеми: «Здоров'я маємо – не дбаємо, а загубивши – плачемо». Всі ми знаємо про користь спорту і необхідність проходити профілактичні медичні огляди. Проте ми завжди поспішаємо, нам потрібно встигнути зробити всі заплановані справи, а ввечері ми настільки втомлені, що вже не до фізичної активності. От і виходить, що подбати про найцінніший скарб, наше здоров'я, ми не маємо часу і можливості.  

Вчені довели, що наше здоров'я безпосередньо обумовлюється нашим способом життя. Згідно досліджень здоров'я людини залежить на 10-20% від рівня медичного обслуговування, на 30% від генетики, на 40-50% від поведінки людини і її способу життя, і на 20% від соціального і фізичного середовища. Отже, чи будемо ми здоровими, на 40-50% залежить від наших звичок, харчування та нашої рухової активності.

При цьому більшість людей недооцінюють вирішальну роль фізичної активності для власного здоров'я. За даними статистичної служби Канади лише 15% дорослих і менше 10% підлітків рухаються достатньо з точки зору користі для здоров'я. При цьому люди схильні переоцінювати те, як багато вони рухаються. Під час опитувань 30-50% людей вважають, що вони рухаються достатньо і виконують добові норми фізичної активності. Впевнена, що і у нашій країні ситуація є ідентичною. 

Як покращити здоров'я українців

Коли справа йде про здоров'я людей, не можна пускати ситуацію самопливом і, підхід до проблеми має бути всеохоплюючим.  Потрібно заохочувати людей до здорового способу життя, зробити його модним серед українців. Це має бути цілеспрямована державна політика, щодо інформування людей, підвищення рівня обізнаності та свідомого відношення до здоров'я. Щоденно ми маємо пояснювати важливість фізкультури в житті людини. 

Адже регулярна фізична активність знижує ризик розвитку діабету другого типу, згідно досліджень у 19,2% випадках діабету могло б не виникнути, якби пацієнти достатньо рухалися б у вільний час. Спорт важливий і для ментального здоров'я. Адже 35 хвилин щоденних занять спортом запобігатимуть новим епізодам депресії, навіть якщо людина генетично схильна до цього захворювання. 

Спорт повинен бути доступним для різних верств населення. Мають бути організовані місця для заняття фізкультурою та обладнані відповідні локації. З огляду на епідемію коронавірусу, важливо, щоб зайняття проходили на свіжому повітрі. 

Ще одним суттєвим чинником сталого здоров'я є якісне медичне обслуговування, зокрема профілактичні медичні огляди. Вони допоможуть на ранній стадії виявляти серйозні захворювання та вчасно почати лікування. Рання діагностика раку, серцевих захворювань, нейродегенеративних розладів допомагає значно підвищити шанси успішного лікування, а в деяких випадках і повного зцілення людини. 

І починати піклуватися про здоров'я потрібно ще з дитинства. Сьогодні більшість дітей дошкільного віку, учнів і студентів мають відхилення у здоров'ї. Тому потрібно навчати дітей, виховувати у них навички і вміння піклуватися про власне здоров'я, а також привчати їх до регулярних занять спортом. 

Важливо на державному рівні організувати заходи, спрямовані на всебічне покращення здоров'я нації. Однією з таких програм є "Здорова Україна". 

Лише комплексна і поступова робота дасть можливість покращити здоров'я нації, виростити покоління здорових і активних людей, які розбудовуватимуть нашу країну, дбатимуть про її добробут і економічний розвиток. 

2197

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: