fbpx
Сьогодні
Колонка 09:00 12 Лис 2021

Хутряні елементи та аксесуари – непомітна причина страждань

English version here

Фото: Відкриті клітки

Хутряні аксесуари та елементи одягу напряму пов'язані зі стражданням тварин. Такі товари, не зважаючи на те, що вони маленькі та дешеві, завдають тваринам таку ж шкоду, як і дорогі пальта та шуби. І для декого, на жаль, вони назавжди будуть символом розкішного життя. 

Яку історію в собі несе брелок на твоїх ключах? 

Пошиття капюшонів, рукавів, помпонів для шапок, утеплення взуття, рукавичок, навушників, брелоків та сумок. Список хутряних аксесуарів та елементів одягу дуже довгий. Для виготовлення вищезгаданих товарів, щороку своє життя мають віддати сотні тисяч норок, єнотів, лисиць, кролів та інших тварин. Хутро, що використовується для створення різних несуттєвих елементів та аксесуарів, походить з тих же ферм, що хутро на шубах. А це значить, що це ті самі ферми, де тварини живуть закриті в клітках, в постійному стресі, без можливості задовольнити свої базові природні потреби. Це все призводить до апатії, агресії, аутоагресії у тварин, а також стереотипної поведінки, тобто механічного виконання та повторення певних дій (наприклад, постійний біг по колу або ж гризіння прутів клітки). 

У тварин простежуються певні хвороби, а також деформація лап. А рани тварин, як правило, жодним чином не обробляються. Також варто додати, що виробництво кожного хутряного товару прямо пов'язано із забрудненням ґрунту та ґрунтових вод. Більше про реалії хутрових ферм можна дізнатись із документального фільму «Норкотрафік». Саме тому важливо пам'ятати, що має значення не розмір виробу, а у який саме спосіб він був вироблений. 

Чи може етикетка ввести в оману? 

Під час покупки товару треба перевірити, чи точно жодна хутрова тварина не мала віддати своє життя, щоб з'явився предмет одягу, який ми хочемо купити. На жаль, не завжди можна довіряти інформації, яка розміщена на етикетці. Згідно з дослідженнями, проведеними організаціями у питаннях захисту тварин на теренах Європейського Союзу, доведено, що виробникам одягу вдається порушувати правові норми та маркувати свої товари, подаючи неправдиву інформацію. Більш того, такі товари як взуття або ж аксесуари взагалі не мають містити інформації, про те, чи є товар продуктом тваринного походження не існує правового регулювання, яке б зобов'язувало виробників надавати таку інформацію. Не варто також керуватися ціною, оскільки навіть найдешевші товари можуть бути виготовлені на хутрових фермах, але визначені як ті, що виготовлені з синтетичних матеріалів. 

Попит на хутряні елементи та аксесуари 

Китай, як один із найбільш вагомих виробників хутра у світі, має великий вплив на світовий ринок. Велика частина хутра, що експортована з Китаю, призначена на виготовлення та пошиття вбрання та аксесуарів. Дослідження, що проводилися в рамках ACTA (Торговельна угода проти контрафакту) доводять, що майже половина (42,69%) жителів Китаю, що брала участь в опитуваннях, купує натуральне хутро, вибираючи його як оздобу на одягу. Консументи у великій кількості випадків обирають дані товари, зважаючи на модні тренди. Вражаючим фактом у звіті є те, що аж 27,89% населення не звертає уваги на хутро, або ж вважає, що воно штучне. Зважаючи на вищезазначені дані, постає питання, чи насправді фактичний попит на тваринні матеріали настільки великий, як стверджують представники хутрової промисловості. 

Бренди кажуть «Ні» хутряним виробам 

На щастя багато брендів виступають проти натурального хутра! Модні доми та дизайнери, які долучилися до міжнародної програми Fur Free Retailer офіційно декларують, що в їхніх колекціях немає жодної хутряної речі. 

«Відкриті клітки Україна» також співпрацюють з локальними дизайнерами та брендами з метою підписання зобовязань відмови від хутра. Таких брендів в Україні уже понад 50. Їх перелік можна знайти на сайті кампанії: https://furfreeretail.opencages.com.ua/

Авторки: Валерія Гуфрій та Анастасія Решетняк, активістки ГО «Відкриті клітки Україна»

1794

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: