fbpx
Сьогодні
Колонка 12:51 22 Гру 2020

Як вирішити конфлікт в сімейній медіації

English version here

Чи бачили ви фільм «Шлюбна історія»? 

В цьому кіно з'являвся сімейний медіатор – правда, так собі медіатор, але з'являвся. Головні герої «Шлюбної історії», яких зіграли Скарлетт Йоганссон і Адам Драйвер, вирішили розлучатися. І так як правова система США заохочує пари, які розлучаються, до спроб вирішити всі питання в медіації – персонажі Йоганссон і Драйвера спробували. Чому медіатор так собі? Тому що спроба виявилася невдалою, і все тому, що медіатор порушив основний принцип медіації – принцип самовизначеності сторін. 

Прийшла пара до медіатора. Перше, що робить медіатор – слухає історії обох. Без оцінок, без засуджень, з емпатією. І перед тим як зміщувати фокус з минулого на обговорення плану дій на майбутнє – медіатор допомагає налагодити комунікацію між сторонами. Як ми можемо домовлятися, якщо ображені, злі, невиговорені? Спочатку стосунки, а потім справи. 

У «Шлюбній історії» медіатор вибирає хороший інструмент для поліпшення стосунків між героями – підштовхує згадувати щось хороше з подружнього життя. Але одна справа – підштовхнути, а інша справа – змушувати згадувати і говорити, хоча людині явно некомфортно. Героїня Йоганссон не змогла висловити все, що хотіла, тому що відчувала тиск, дискомфорт, можливо, й провину за те, що її чоловік наговорив милих приємностей, а вона хотіла б почати зовсім з іншого. У будь-якому разі, медіація провалилася, тому що її учасникам не дали спершу з'ясувати стосунки. Не дали самовизначитися.

сімейна медіація

Кадр з фільму "Шлюбна історія"

Якщо в медіації некомфортно – це знак, що нічого не виходить. Обидва з подружжя в «Шлюбній історії» погодилися, що медіатор їм не допоміг, тому далі слідуватимуть за класичним сценарієм – адвокати, суди, взаємні звинувачення, ненависть, страждання спільної дитини, страждання обох батьків, фінансові і кар'єрні втрати тощо. Одним словом, подивіться фільм і дізнайтеся, до чого приводять поради успішних адвокатів і рішення суддів у справах сімейних. 

Чому сімейну медіацію варто спробувати?

Це чи не єдина можливість спокійно і адекватно завершити подружні стосунки, якщо є діти або/та спільне майно.

Ви маєте право на сильні емоції, переживання, образи. Розлучення – на другому місці за тяжкістю переживань подія після смерті близької людини. Тобто смерть близької людини – це найтяжче горе, а одразу після цього йде розлучення. Не диво, що всі ми знаємо так багато історій про розлучення, які перетворюються у війни, у яких страждають діти, де змінюються замки в будинках або й гірше. Під час переживання етапів горя, подружжя не може спокійно обговорювати, «з ким житиме дитина» і «кому дістанеться шафа». Тому пари, які розлучаються, шукають підтримки у друзів і родичів, довіряють адвокатам і покладаються на рішення судді. Але. Найчастіше це і призводить до ескалації конфлікту.

Навіть якщо уявити ідеальний сценарій, де ви отримуєте в суді все, що хотіли – дитина залишиться з вами, половина будинку ваша, половина машини ваша, посуд ваш – чи погодиться інша сторона всього цього дотримуватися? Чи залишить вона в спокої вас, вашу спільну дитину, чи погодиться вона на продаж будинку, чи віддасть вам машину, чи вже побила весь посуд? Знову звертаюся до статистики Міністерства юстиції України: рівень виконання судових рішень в Україні складає 18-24 відсотки. І все. Припускаю, що це пов'язано з суттю рішень, які не вирішують спір між сторонами, а лише посилюють. 

Отже, якщо домовитися самостійно не вийшло, суди затягуються або ви не хочете ніяких судових процесів взагалі (підтримую такий вибір) – вам в медіацію.

Як працює сімейна медіація?

Спочатку медіатор всіх вислухає, допоможе почути і вам один одного, і тільки після цього ви почнете вирішувати всі важливі для вас питання. Кому що дістанеться, з ким залишатиметься дитина, який графік зустрічей з дитиною, де вона вчитиметься, хто її забиратиме з гуртків, а крім того – як будете домовлятися в разі, якщо щось йде не за планом.

Медіація – гнучкий процес. Якщо вам треба буде протестувати якесь рішення, наприклад, чи зручним буде певний графік зустрічей з дитиною для батьків і власне для дитини – можна тестувати, а потім повернутися в медіацію. Можна і не повертатися зовсім, якщо комунікація між вами налагоджена і вдається порозумітися вже без посередництва медіатора.

Тобто, основне, що дає сімейна медіація – це можливість нормально спілкуватися. Медіатор сприяє діалогу. Медіатор допомагає виявити справжні інтереси та потреби обох, щоб сторони досягли взаємовигідних домовленостей, яких є сенс дотримуватися і одному, і іншому. 

А є відгуки?

Так. Відгук учасниці сімейної медіації: «Найкраще, що я могла зробити в період розлучення – це звернутися до медіатора. Мене майже затягнули в процес, очевидно, що я мало що знала, не чула, щоб в такий спосіб хтось взагалі розлучався, але знайома психолог наполягала, що медіація – це те що треба. Я дуже хочу, щоб всі мали змогу так розлучатися – цивілізовано, без зайвих скандалів і спорів. Медіатор весь час допомагала не зриватися, залишатися в реальності і відчувати себе наскільки це можливо комфортно, щоб обговорювати справи. Ми з колишнім чоловіком відкрили декілька особистих речей, але це явно допомогло. Після цього ми йшли на поступки один одному, а я більше не відчуваю негативу по відношенню до колишнього чоловіка. Ми поділили наше спільне майно, довго обговорювали різні питання пов'язані з нашою донькою. Я не знаю, чи змогли б ми так само зараз спілкуватися з колишнім чоловіком, тому що до медіації ми загнали себе в глухий кут, але все вирішили досить спокійно і чітко. Всім тепер розказую про медіацію, що це найкращий спосіб розлучення.».

Сімейна медіація тільки для розлучень?

Ні, для вирішення будь-яких конфліктів між близькими людьми, родичами, батьками-дітьми, парою, яка тільки планує одружитися. Так само, все, що викликає спір або стало причиною конфлікту – може бути предметом обговорення в сімейній медіації. Всі незрозумілі моменти медіатор прояснює – це той випадок, коли ставити питання і можна, і треба. Чи є у вас питання? Задавайте їх медіатору. І хороших вам процесів.

Читайте також, як працює і не працює бізнес медіація

1224

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: