fbpx
Сьогодні
Колонка 14:18 12 Лют 2021

Кохання під час ковіду: етично-пандемічний Валентин 2021

За останній рік у нашому житті поменшало багатьох речей: подорожей, вечірок, зустрічей,  концертів. А ще обіймів, рукостискань, поцілунків, посмішок без масок — усіх цих соціальних проявів симпатії, які були частиною рутини, а зараз виглядають ледь не дико. Але є і хороші новини — споживацьке суспільство переосмислює себе. Глобальні зміни клімату, забруднення водойм, грунтів та повітря раптом перейшли з розряду страшилок в розряд реальності, у якій ми живемо і яка впливає на буденні справи. Те ж сталось з експлуатацією тварин і промисловим фермерством, адже виявилось, що зоонозні хвороби — цілком собі реальна загроза. Ми стали дбайливішими до природи, до стосунків і до власного здоров'я. У світлі цих змін святкування Дня Закоханих як ніколи актуальне, адже це ще одна, не зайва, можливість розповісти про свої почуття, провести час з тими, кого любимо і зробити свято серед сірих буднів. Так, Святий Валентин, яка б не була у нього багатовікова історія, прибув до нас зовсім недавно, як частина глобальної західної культури. Очевидно, свято має немаленьку комерційну складову — усі ці плюшеві сердечка і червоні троянди полонять ринки, щоб згодом опинитись на смітнику. Тому ми спробували пошукати альтернативних, етичних шляхів проявів любові, адже її забагато не буває. 

Що дарувати?

Валентинки? Чому б і ні! Листок картону, зігнутий вдвоє і підписаний з любов'ю може подарувати купу приємних емоцій, особливо, якщо листівка не куплена, а зроблена своїми руками. Зараз особливо популярна техніка повторного використання матеріалів, коли ви користуєтесь тим, що вже є вдома — різноманітними стрічками, подарунковим папером, тканиною та іншими декоративними матеріалами. Таку валентинку можна розмалювати й підписати на свій смак і зашифрувати стільки символів, які зрозумієте тільки ви двоє, на  скільки вистарчить фантазії. Ідеями для хенд-мейд листівок можна надихнутись на сайті Pinterest

Квіти? Варіант, але зрізані, вони не довго тішитимуть ваше око. Живі вазони — це вже більш сталий підхід, адже при правильному догляді такий подарунок проживе багато років, створюючи затишок і кисень в оселі. Для тих, хто піклується і про здоров'я — звернуть увагу на тренд, який набуває популярності, — набори для вирощування мікрозелені вдома. Це корисно, смачно і весело. Подібні існують і для грибів (печериць). Не так часто у міських джунглях можна спостерігати, як рослини чи гриби з'являються на світ, тому така домашня магія привертає все більше уваги й з естетичної сторони.  

Якщо говорити про коштовніші подарунки, звертайте увагу не лише на вау-ефект від нього, а й на етичність. Ні в якому разі не даруйте тварин — їх поява має бути виваженим рішенням, а не хвилинною слабкістю. Такі "подарунки" часто опиняються у притулках або на вулиці, або і просто створюють незручності власникам. Також будьте уважні, купуючи речі, "прикрашені" хутром. Переконайтесь, що воно штучне, а не зроблене зі шкіри тварини. На більшості виробів має бути вказаний склад, але якщо його немає, найнадійніший спосіб — подивитись, як кріпляться ворсинки до основи. Якщо основа плетена і нагадує тканину, скоріше за все, це штучне хутро. Якщо ви не можете її розгледіти, помічаєте пух або основа нагадує шкіру — відкладіть якомога далі цей неетичний товар. Щоб не ризикувати — звертайтесь до брендів, які повністю відмовились натурального хутра. Їхній список можна переглянути на сайті Вільний від хутра ритейл

Дотримуйтесь сталого підходу і пакуючи подарунок. Натуральні матеріали, особливо з переробленої сировини виглядають значно краще, ніж пластик. Повітряні кульки — теж просто шматок одноразового пластику, який відправиться на смітник уже на другий день. І забудьте про китайські ліхтарики. Така "романтика" може спричинити пожежу або загибель диких тварин, які заплутуються в обгорілих дротах. По суті, запускання таких ліхтариків — це просто видовищне викидання сміття.  

Що їсти?

Коли доходить до їжі, основне питання: "Готувати чи не готувати?" І обидва варіанти правильні! Цього року День Святого Валентина припадає на неділю, тому розпочати його можна зі спільного сніданку. Сендвічі з хумусом та карамелізованою грушею, гречані млинці чи бананове морозиво, тортилья чи рослинний омлет — вибір за вами. А рецепти цієї святкової краси можна підгледіти в онлайн книзі, виданій UA Plant-Based для ваших особливих ранків. Там же можна знайти й підбірку рослинних страв, які готуються менше ніж 20 хвилин — для тих, хто не любить довго стояти біля плити. Не забудьте про улюблений напій — ранкову каву або чай  з рослинним молоком, смузі або коктейль.

Якщо вибір — не готувати, то варіантів усе одно два: замовляти їжу і вибиратись в який-небудь заклад. Зараз можна замовити додому страви майже з будь-якого ресторану, і у багатьох вже або є рослинні альтернативи, або вони готові приготувати їх на замовлення. Також за останній час значно зросла кількість місць, які позиціюють себе, як заклади здорового харчування і часто меню у них тільки або переважно рослинне. Ознайомитись з етичними ресторанами часткового можна на сторінці UA Plant-Based.

Чим зайнятись?

Будь-яка спільна справа зміцнить стосунки краще, ніж найдорожчі подарунки. Те ж саме спільне готування, наприклад. Або майстер-клас з гончарства, малювання чи фотографії. До того ж для таких розваг не обов'язково власне йти на сам майстер-клас. Чому б просто не помалювати разом? Або не потренуватись у залі? Або записатись разом на десятиденний Plant-Based Challenge, на якому ви дізнаєтесь все про рослинне харчування. Разом вчитись новому, ділитись враженнями й обговорювати набутий досвід — хіба це не покращить будь-які відносини?

Фото Unsplash

3726

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: