fbpx
Сьогодні
Колонка 18:23 21 Жов 2022

Екологічна тривога: причини та наслідки

Якщо ви читаєте цей текст, скоріш за все, поняття «екологічна тривога» вам відоме. Занепокоєння через зміну клімату — це нормально, оскільки Земля це — єдине місце, яке ми можемо назвати своїм домом, і збитки, завдані їй, дуже впливають на наше життя.

Але експерти попереджають, що кліматична криза дедалі більше позначається на психічному здоров'ї дітей та молоді. Занепокоєння щодо екологічних проблем може бути пов'язане з усвідомленням ризику екстремальних погодних явищ, що дедалі росте, наслідків війни для здоров'я, втрати засобів для існування чи житла, побоювань за майбутні покоління та почуття безпорадності.

Екотривога не вказана в Діагностичному та статистичному посібнику з психічних розладів (DSM-5), а це означає, що лікарі офіційно не вважають її станом, що діагностується. Однак, фахівці в галузі психічного здоров'я використовують термін «екотривожність» в галузі екопсихології. Адже безпосередні наслідки зміни клімату можуть завдати серйозної шкоди психічному здоров'ю людей та навіть призвести до хронічних симптомів психічного здоров'я.

Екотривожність, як і тривожність, також має певні ознаки:

  • Нав'язливі думки про клімат
  • Почуття провини чи сорому через власні дії, які сприяють зміні клімату
  • Почуття гніву та розчарування стосовно тих, хто не визнає зміни клімату
  • Почуття горя чи втрати, коли навколишнє середовище зазнає шкоди
  • Депресія чи паніка після таких подій
  • Почуття безнадійності через глобальну зміну клімату
  • Почуття екзистенційного страху, сумніви в сенсі та цінності життя 
ектривожність

Джерело: rivnepost

Тривога, пов'язана зі зміною клімату — така ж реальна, як і сама зміна клімату. Проте є способи впоратися з нею:

  • Ваші почуття — це нормально: ваші думки про зміну клімату є вірними, але ви повинні їх обміркувати. Поговоріть з іншими, щоб дізнатися, чи є ваша реакція непропорційною ситуації
  • Будьте добре поінформовані: маючи доступ до великої кількості інформації, легко бути дезінформованими. Отримуйте факти з декількох надійних джерел, щоб сформувати більш збалансовану позицію
  • Перетворіть тривогу на дію: екотривога може стати рушієм важливих ініціатив, скажімо, переходу на більш рослинне харчування, їзди на велосипеді та громадському транспорті та волонтерстві в локальних екогрупах
  • Долучайтеся до соціальних ініціатив: так ви зробите більше роботи, а обмін думками з іншими зменшить ваш розпач та підвищить стійкість і почуття підтримки.
  • Голос молоді: коли почуваєтеся пригніченим, надихайтеся молодими активістами-екологами, які приносять справжні позитивні зміни, на кшталт Грети Тунберг або Індії Лісіпрії Кангуджам, які перетворюють свій розпач на натхнення
  • Читайте відповідну літературу. Наприклад, «Залишатися зеленим, не впадаючи в депресію» авторки Лори Нуальхат.
  • Перезавантажтесь. Іноді варто зменшити кількість інформації, отриманої ззовні, та не читати новини на екологічну тематику протягом декількох днів. У цей час спробуйте медитацію, усвідомлене дихання та спорт, або ж зробіть щось приємне для себе
  • Спробуйте практикувати здоровий ступінь оптимізму: людям, які переосмислюють речі в позитивному ключі помічають, що це допомагає зростати, пристосовуватися до стресових подій та  краще справлятися з тривогою

Медикаменти можуть допомогти полегшити тягар, проте лише близько третини людей з тривожним розладом звертаються за лікуванням. Водночас фахівці наголошують на важливості харчування у боротьбі з тривогою.

Є базові рекомендації щодо здорового способу життя, такі як збалансоване харчування, вживання достатньої кількості води та обмеження алкоголю. Проте є чимало інших дієтичних нюансів, які можуть допомогти зменшити занепокоєння. 

Наприклад, вживання великої кількості простих вуглеводів, що містяться в оброблених харчових продуктах, може призвести до падіння рівня цукру в крові, що викликає нервозність і може посилити приховану тривогу. Натомість складні вуглеводи, які повільно метаболізуються та підтримують стабільний рівень цукру в крові, допомагають підтримувати відчуття спокою. 

Доведено, що деякі мікроелементи та вітаміни знижують рівень стресу. Зробіть ці продукти частиною вашого «антитривожного» раціону:

  • Низький рівень магнію впливає на тривожну поведінку, тож багаті на магній продукти можуть допомогти почуватися спокійніше. Наприклад, листова зелень, бобові, горіхи, насіння та цільні зернові.
  • Продукти, багаті на цинк, також пов'язані зі зниженням тривожності. Серед них, знову ж таки, бобові, горіхи та насіння, вівсянка, тофу. 
  • Омега-3 жирні кислоти також можуть зменшувати занепокоєння. Рослинні джерела Омега-3 це передовсім насіння льону та чіа, а також волоські горіхи та брюссельська капуста.
  • Дослідження, опубліковане у журналі Psychiatry Research, показало зв'язок між пробіотичними продуктами та зниженням соціальної тривожності. Загалом, ферментована продукція має безліч переваг для здоров'я, тож намагайтеся включати у свій раціон квашені огірки та капусту, кімчі та інші ферментовані овочі.
  • Нарешті, не забувайте продукти, багаті на вітаміни групи B, такі як авокадо і мигдаль. Ці продукти стимулюють вивільнення нейротрансмітерів (серотоніну та дофаміну), тож збагачене ними харчування стане безпечним і простим кроком у боротьбі із тривогою.

Чи потрібно вживати антиоксиданти для зменшення відчуття тривоги?

Також доведено, що тривога корелює зі зниженим антиоксидантним статусом, тож збагачення раціону продуктами, багатими на антиоксиданти, може полегшити симптоми тривожних розладів. Згідно з дослідженнями продуктів на вміст антиоксидантів, ось найбагатші джерела:

  • Квасоля: червона, чорна, пінто (ряба квасоля).
  • Фрукти: яблука, чорнослив, черешня, слива.
  • Ягоди: ожина, полуниця, журавлина, малина, чорниця.
  • Горіхи: грецькі, пекан.
  • Овочі: артишоки, капуста, шпинат, буряк, броколі, спаржа.
  • Зелений чай, чорний шоколад. 
  • До спецій з антиоксидантними та заспокійливими властивостями відносяться куркума та імбир.

Тривога є складним розладом психічного здоров'я та вимагає комплексного підходу для ефективного лікування. Та поряд із ліками й терапією, харчові продукти також можуть підтримати психічне здоров'я, зменшити симптоми занепокоєння та покращити здоров'я мозку. Тож збалансоване й різноманітне рослинне харчування допоможе навіть у скрутні часи, якщо воно вам доступне. Дізнатись більше про рослинне харчування можна на сайті проєкту UA Plant-Based.

Якщо ж такі методи вам не допомагають, не соромтесь звернутися до психотерапевта. Адже тільки у здоровому психологічному стані ви зможете зробити свій важливий внесок у перемогу та порятунок нашої планети!

518

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: