fbpx
Сьогодні
17:54 20 Гру 2019

Як провести новорічні свята із кристально чистою кармою: 5 порад

Source: bbс.co.uk

На центральних вулицях міст різко побільшало заклопотаних облич. Магазинчики сповіщають про нові знижки, а черги тягнуться втричі довше, ніж зазвичай. Наближаються різдвяні свята, а тому втриматись від незапланованих покупок і залишитись екосвідомими стає набагато важче. Екодія зібрала 5 корисних порад, які допоможуть насолодитися Різдвом з найменшою шкодою для довкілля.

1. Які подарунки обрати?

Как сделать Рождество и Новый год экологичными

📌  Купуйте лише потрібні речі. Часто, у пошуку подарунків, ми кидаємо у свій візок у супермаркеті все підряд: від підсвіток на батарейках до акційної косметики і м'яких іграшок. Багато з цих речей потім йдуть у смітник. Наприклад, у США щорічно викидаються тонни речей на суму більш ніж 200 мільярдів доларів. Скільки грошей іде на вітер! Тож перед купівлею подумайте, наскільки ваш подарунок потрібний і як довго він буде служити.

📌  Створіть оригінальні новорічні прикраси з підручних і екологічних матеріалів. У дешевих пластикових іграшках міститься багато токсичних речовин, таких як ртуть, миш'як чи свинець.  Ідеально для їхньої заміни підійдуть цукерки, пряники, мандарини та обгорнуті горішки. 

📌  Зробіть власноруч обгортки з підручних матеріалів, скористайтеся старою упаковкою, надайте перевагу екоторбі чи авосьці. Пам'ятайте, що одна картонна коробка розкладатиметься кілька місяців, а поліетиленовий пакет – 10-20 років. 

📌  Даруйте більше вражень. Електронні квитки в театр чи на концерт, катання на ковзанах – так само чудовий  подарунок! Та ще й такий, що не залишає за собою шкідливих викидів і парникових газів 🙂  

📌  Не соромтесь купувати речі повторного використання. Так ви дасте їм змогу прослужити довше, зекономите та не спродукуєте додаткового забруднення.  Популярними сьогодні є гаражні розпродажі, де можна обмінятися одягом, прикрасами, книгами і заодно пройнятися затишною атмосферою та новими знайомствами. 

📌  Підтримуйте місцевих виробників, обирайте розумно і не лінуйтеся заглянути у склад товару чи «загуглити» бренд. Це важливо, адже 8% викидів парникових газів відбувається саме під час транспортування готової продукції на великі відстані. 

📌  Носіть із собою екопосуд та даруйте його друзям! Приємно скористатися своєю термочашкою, гуляючи морозним містом, замість того щоб продукувати нову гору пластику і скаржитись на переповнені смітники.

2. Ялинці та феєрверкам бути?

Как сделать Рождество и Новый год экологичными

📌  І штучна, і жива ялинка – погано з екологічної точки зору. Жива – через даремну вирубку лісів у час, коли кисень особливо необхідний планеті. Штучна – через те, що для її виготовлення використовують невідновлювальні джерела енергії, а на подальший розклад іде кілька десятків років. Натомість завжди можна спробувати зробити ялинку з підручних засобів– вирізати з використаної картонної коробки або повісити на стіні гірлянду бажаної форми.

📌  Найкращий варіант – ялинка в горщику. Можна започаткувати чудову сімейну або дружню традицію:  купувати дерева в горщиках і після свят висаджувати їх у дворі. Потім можна спостерігати, як вони ростуть «драбинкою» і чіпляти таблички з роком висадки, своїми побажаннями та спогадами.

📌  Відмовтеся від феєрверків, адже вибух піротехніки супроводжується великою кількістю шкідливих газів. Крім того, при неправильному використанні можна нашкодити своєму здоров'ю.

3. Різдво – це не завжди багато світла

Как сделать Рождество и Новый год экологичными

📌  Купуйте енергозберігаючі лампи: вони у 5 разів ефективніші та довготриваліші.  Пам'ятайте, що звичайна лампочка перетворює у світло лише десяту частину електроенергії, а решта 90% перетворюється в тепло. 

📌  Обирайте світлодіодні гірлянди і на ялинку, і на вулицю: вони менш енергозатратні та прослужать набагато довше. Надавайте перевагу тим, у яких є таймер вимкнення, щоб вночі чи коли нікого немає вдома енергія не витрачалася даремно.

📌  Використовуйте мінімум світла: купуйте свічки, вмикайте торшери і настільні лампи більше, ніж загальне яскраве освітлення. Так ви використаєте мінімум електроенергії і додасте святу більше затишку й атмосферності.

📌  І наостанок: нехай світло не горить там, де вас нема. Не забувайте вимикати його за собою – це найпростіший спосіб заощадити та бути енергоефективним.

4. Що їсти?

Как сделать Рождество и Новый год экологичными

📌  Не купуйте і не готуйте забагато. Виділіть час, складіть список і порахуйте, скільки всього вам треба, щоб потім не викидати на смітник купу органіки. Навіть у повсякденному житті ми викидаємо більш ніж 20% продуктів, а це п'ята частина всіх витрачених коштів. Крім того, їжа, яку ми викидаємо, розкладаючись, викидає в атмосферу велику кількість метану та інших шкідливих речовин.

📌  Споживайте менше м'яса і пальмової олії. Від м'яса залишається великий вуглецевий слід, а на його обробку йдуть тонни води. Купуючи пальмову олію, майте на увазі, що для висадки пальмових дерев знищують сотні тропічних лісів, які є легенями планети і поглинають набагато більше вуглецю.

📌  Відмовтеся від ікри, особливо чорної, адже вся риба в Україні, що продукує чорну ікру, занесена до Червоної книги і скоро може зникнути.

📌  Знайдіть нові цікаві рецепти з овочів, молочних продуктів і грибів. Експериментуйте з випічкою. З простими інгредієнтами теж може бути смачно 🙂

5. Як подорожувати?

Как сделать Рождество и Новый год экологичными

📌  Їдучи кудись, надавайте перевагу екологічно чистим видам транспорту – велосипедам, тролейбусам та електромобілям. Щодо великих відстаней, то купуйте квитки на поїзд завчасно і моніторте нові вагони. 

📌  Менше використовуйте власне авто самі, адже це не ефективно і велика кількість парникових газів викидається даремно. Якщо їдете на велику відстань, беріть попутників через бла-бла-кар і схожі сервіси. Або ж самі скористайтеся такими послугами.

Святкуйте розумно і продукуйте добрі справи замість сміття. Такою справою може бути і благодійний внесок чи волонтерська підтримка цікавого вам проекту (наприклад, нас 🙂 ) Не забувайте, що #ТвояЕкодіяВажлива, особливо  у цей період.

4862

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: