fbpx
Сьогодні
Колонка 18:48 28 Кві 2021

Як працює освітній краудфандинг у світі?

Як освітяни в усьому світі збирають кошти та втілюють свої інноваційні ідеї та до чого тут український досвід? Надихаємось великими цифрами (і не тільки).

Загальна середня освіта у всьому світі забезпечується з державних коштів. Це і витрати на утримання будівель шкіл, заплановані ремонти, заробітні плати працівників та базові потреби. В Україні понад 14 тисяч закладів загальної середньої освіти, де працюють понад 400 тисяч вчителів та навчаються 4,2 млн учнів. Уявімо ситуацію: кожна школа має бажання створити STEM-лабораторію чи будь-який інший проєкт, який відповідає потребам учнів і допоможе якісніше навчатися. Середня вартість такого проєкту 70 000 грн. А для всієї держави майже мільярд гривень. Чимало, чи не так?

Спробую пояснити і розкрити зміни, які ініціює держава. У 2017 році вийшли ЗУ "Про освіту" та "Про повну загальну середню освіту", за якими школи мають відходити від накопичення теоретичних знань до розвитку компетенцій в учнів. Ось настає 1 вересня, а ми не розуміємо, чому звичні парти стоять на тих же місцях, а в класі фізики немає нового обладнання для супер-цікавих експериментів. Зміни не відбуваються відразу після прийняття закону. З такою кількістю шкіл держава, зокрема МОН, формує стратегію втілення змін відповідно до законодавства, і часом на це потрібні роки. Держава забезпечує стратегію і поступове втілення реформи, а от місцева влада та директори шкіл несуть  відповідальність за нагальні зміни і реалізують їх самостійно. Щоб їх втілити, потрібне фінансування. Тож виникає логічне питання: де його взяти?

освітній краудфандинг

Які рішення пропонує світ?

У США освітяни залучають додаткові кошти через краудфандинг. Це інструмент публічного збору коштів. Краудфандинг прозоро об'єднує ресурси людей, зазвичай фінансові, довкола ідеї. Тому ці ідеї не можуть бути про ремонт, фарбування стін чи нові штори. Краудфандинг це про інноваційні, креативні рішення конкретної проблеми за допомогою залучення спільноти. Долучаючись фінансово, потенційні доброчинці вірять у довгостроковий вплив ініціатив. І яким би важливим не був ремонт класу, це не те, що прямо впливає на якість освіти. В Україні ще навіть не знали про такий інструмент, а вчителі та працівники освіти зі Сполучених Штатів Америки вже його активно використовували. DonorsChoose існує 21 рік і за цей час завдяки платформі реалізовано 1 912 040 проєктів та зроблено 4 762 242 донейти. 

Якщо ж DonorsChoose спеціалізується на безпосередній підтримці американських освітян, то Британія має інший приклад краудфандингу Indiegogo. Британський краудфандинг фокусується на ідеї чи рішенні, яке в майбутньому може вирішити певну проблему або задовольнити потребу певних верств населення. Платформа працює для всіх країн і навіть українські неприбуткові організації публікували свої проєкти і успішно збирали кошти. Один з таких проєктів Громадське радіо. Принцип той же: автори розміщують свій проєкт і шукають однодумців, які готові підтримати втілення даної ідеї. Indiegogo відкритий для соціальних проєктів, а також дає можливість збирати кошти старт-апам чи бізнесам. В основі платформи лежить підхід Дизайн мислення, який спеціалізується на глибинному вивченні потреб клієнта та пошуку рішення для оптимального задоволення цих потреб. 

А що в Україні?

Українська краудфандингова платформа GoFundEd в порівнянні ще зовсім дитина та працює лише 5 років. Проте за цей час GoFundEd встиг стати зрозумілим і зручним інструментом для втілення освітніх змін знизу. За 5 років існування було опубліковано 185 освітніх ініціатив, близько 7000 доброчинців підтримало освітні проєкти на суму 5 млн грн. 

Як це працює? Шкільна команда на чолі з вчителем або учнем (в останньому, до речі, унікальність платформи GoFundEd) подає свою ідею на платформу через пошту [email protected]. Далі команда платформи модерує та публікує на платформі повноцінний проєкт з детально прописаним бюджетом. Впродовж усієї кампанії збору коштів команда платформи підтримує, надає зворотній зв'язок і рекомендації автору. Від перших хвилин публікації до останньої гривні на шляху до 100% модераторка тримає руку на пульсі. Опісля кампанії операційна менеджерка платформи проводить закупівлі, оформлює необхідну документацію, і школа отримує все, що потрібне для реалізації свого задуму. На GoFundEd автори пропонують власні рішення викликів освіти в Україні і можуть знайти підтримку для їх реалізації.

освітній краудфандинг

Краудфандинг — це коли Ідея Є!

В Україні чи за кордоном, краудфандинг не можливий без двох складових: інноваційних ідей та небайдужих доброчинців. Перше ми вже маємо саме зараз на платформі 14 яскравих проєктів, які ініціювали підлітки з різних куточків України. А друге залишається за вами фондуємо українську освіту разом! Переходьте за посиланням та обирайте донат на свій смак 🙂

4830

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: