fbpx
Сьогодні
Колонка 12:55 31 Сер 2020

Навіщо українській економіці сучасне мистецтво

Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку (картина Джексона Поллока)

У наш зовсім непростий час важливо залишатися на плаву. Коли штормить, важливі якоря. Образно кажучи. І сучасне мистецтво є одним з таких якорів у нашому новому, ще не стійкому, але вже динамічному світі.

Сучасне мистецтво представляє для нас не тільки естетичну цінність, викликаючи почуття прекрасного (іноді жахливого), але і зменшує симптоми тривоги і депресії. Мистецтво одночасно гармонізує, надихає і допомагає стати найкращою версією себе.

Розвиток сучасного мистецтва ― вірна ознака розвитку сучасного суспільства. Мистецтво надихає нас на безперервний діалог між глядачем і художником.

Гостро реагуючи на соціально-політичний і культурний клімат, художники передають нам свій погляд на політику, економіку і навколишню дійсність через своє мистецтво в прямому і переносному сенсі. Навмисно виводять за рамки звичного і відкривають нові горизонти.

В епоху постіндустріальної ери інтерес до мистецтва і культури значно зріс. Завдяки збільшенню робочих місць люди стали переїжджати у міста. З'явилося більше вільного часу. Музеї, театри, кінотеатри і галереї не тільки прикрашали дозвілля, а і впевнено грали роль освітніх інституцій.

А з появою радіо та телебачення культура і мистецтво повсюдно увійшли в життя людей. Початок довірчого діалогу було покладено. Те, що раніше було привілеєм, стало доступно кожному.

З тих пір мистецтво і культура міцно вплелися в канву міст і стали фінансово підтримувати міську економіку.

Як говорить професорка з Угорщини Агнес Берец, яка здобула освіту у Сорбонні і викладає в Інституті мистецтв аукціонного дому "Крістіс" у Нью-Йорку: "Не мистецтво йде за фінансами, а фінанси йдуть за мистецтвом". Наведу один з яскравих прикладів, який показує те, як мистецтво розвиває міську інфраструктуру.

Нью-йоркські художники-абстракціоністи на початку 50-х років XX століття шукали місце, де вони могли би творити влітку на природі, поблизу освіжаючого океанського бризу. І таке місце знайшлося. Популярний сьогодні Гемптонс на Лонг-Айленді на початку минулого століття був місцем існування фермерів і рибалок, які ледь зводять кінці з кінцями. Комуна художників з Нью-Йорка поклала початок відомій на весь світ процвітаючій громаді, де сьогодні практично кожен резидент займається колекціонуванням і / або протегує сучасне мистецтва. І навіть зараз у Гемптонсі продовжують відкриватися нові галереї.

Зачем украинской экономике современное искусство

Арт-дилери Амалія Даян та Адам Ліндеманн. "Південна Етна". Художня галерея, що відкрилася в іст-гемптоні у липні 2020 року

Також однією з найважливіших культурних інтеграцій, на яку я хочу звернути вашу увагу, є розташоване в публічних просторах мистецтво, або паблік-арт.

Найчастіше це скульптури на вулицях в центрі або на виїзді з міста.

Таке мистецтво у "ближньому доступі" сприяє розширенню кругозору, соціальної взаємодії і, звичайно ж, включає у себе внутрішній діалог глядача з творцем, який в ідеалі приведе до саморефлексії і усвідомлення.

Зачем украинской экономике современное искусство

Рокфеллер-плаза, Нью-Йорк, 2017 рік

Художник Джефф Кунц, "Сидяча балерина" висотою 45 футів. Її прототипом стала статуетка "Балерина Леночка", виконана українською скульпторкою-фарфорісткою Оксаною Жнікруп.

Наведу як приклад один вельми успішний проект ― "Парад корів" у Чикаго в 1999 році. На цей концептуально простий, але симпатичний арт-проект з ентузіазмом відгукнулися місцеві художники. Так у кожної скульптури з'явилася своя історія.

Зачем украинской экономике современное искусство

"Парад корів", Чикаго, 1999 рік

Тут художник явно натхненний колажами Анрі Матісса.

Зачем украинской экономике современное искусство

Анрі Матісс, "Гербарій" (1953 рік), галерея Тейт, Лондон. Виставка Анрі Матісса "Вирізки", на якій були представлені пізні роботи художника в техніці декупажу, стала найпопулярнішою в історії галереї Тейт – її відвідали 560 тисяч глядачів

За даними Офісу з туризму Чикаго, літня виставка, на якій були представлені 300 розставлених по всьому місту скульптур, залучила близько 2 млн туристів і зробила економічний вплив на суму в розмірі 200 млн доларів. По завершенні заходу скульптури були продані з аукціону, а виручка у 3,5 млн доларів була передана на благодійні цілі.

Такі цифри не залишилися непоміченими і "Парад" продовжив урочисту ходу в інших містах протягом наступних двох років.

З таким проектом виграють усі: у місті проходить безкоштовна художня виставка, яку оплачують місцеві підприємства (рекламуючи себе, місто списує податки); торговці отримують вигоду від зростання туризму; місцеві художники отримують гонорар за роботу.

Чому я привела вище досить важливі приклади інтеграції мистецтва виключно в Америці і Нью-Йорку зокрема?

Нью-Йорк був і поки що залишається світовим центром сучасного мистецтва. Яскрава і динамічна енергія міста поклала початок і відкрила двері того мистецтва, яке ми сьогодні знаємо і любимо.

Сучасне мистецтво в Україні, на відміну від усталеної Америки, тільки набирає обертів. Два роки тому (у грудні 2018 року) чудова київська галерея "Voloshyn Gallery" брала участь у всесвітньо відомому ярмарку сучасного мистецтва "Арт-Базель" у Майамі. Галерея представляла роботи української художниці Жанни Кадирової. Жанна отримала перший приз і грошову премію за цікаве та інноваційне мистецтво. Я мала честь познайомитися з Жанною і вважаю, що її роботи зроблені зі смаком і наповнені гумором.

Зачем украинской экономике современное искусство

Художниця Жанна Кадирова. PULSE Miami Beach ― ярмарка-сателіт Арт-Базель, 2018 рік

Ще одна чудова українська художниця ― Оксана Мась. Я познайомилася з її творчістю в Києво-Софійському соборі влітку 2018 року. Картини Оксани продаються в аукціонних будинках "Крістіс" і "Сотбіс". Її роботи були представлені в Українському павільйоні на 54-й і 55-й Венеціанській бієнале. Основна ідея творчих проектів Мась: "Сфера добра і відродження".

Зачем украинской экономике современное искусство

Оксана Мась, "Погляд у вічність" (2018 рік), мозаїчне панно у Софії Київській

Того ж літа у Києві я познайомилася з прекрасною художницею Ганною Криволап. Роботи Ганни давно стали відомими далеко за межами України. Яскраві, вібруючі, наповнені експресією картини. "Все, до чого торкаються пензля Криволап, насичується атмосферою України, її минулим і майбутнім".

Зачем украинской экономике современное искусство

Ганна Криволап, "Стрічки" (з аккаунту Ганни Криволап в Instagram), 2020 рік

У сьогоднішньому Києві закладається міцний і такий важливий для нашого сьогодення і майбутнього наших дітей пласт сучасної культури і мистецтва. Саме зараз місту вкрай важлива ця насичена синергія, що стрімко стає невід'ємною частиною гуманітарної та інфраструктурної стратегії розвитку, яка приверне у Великій Київ сотні тисяч туристів.

Цю гостру і актуальну тему ми будемо обговорювати 10 вересня на Інвестиційному форумі міста Києва у Мистецькому Арсеналі, куди я вас із задоволенням запрошую.

4899

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: