fbpx
Сьогодні
Колонка 19:05 24 Чер 2021

Як визначити, чи деревина, папір та інші продукти лісу є екологічно дружніми

Фото Flickr

Екологічна дружня продукція не завдає шкоди навколишньому середовищу навіть при виробництві, використанні та під час утилізації. Але чи можуть усі лісові продукти називатися «екологічно дружніми» лише на підставі їхнього походження з відновлюваних джерел? Чи ця характеристика є достатньою? 

Ні, відновлюваність не є основною характеристикою, оскільки, наприклад, не можна вважати екологічно дружнім відновлення лісової продукції з ГМО плантацій на місці природних лісів. Саме тому дійсно екологічно дружніми лісовими продуктами стають ті, які походять з добре керованих лісів. Адже у таких лісах здійснюється належне лісогосподарювання, що дозволяє забезпечити постійне і невиснажливе користування лісовими ресурсами. Вони захищаються та доглядаються належним чином, а цінні лісові ділянки підлягають заповіданню. Тому площа таких лісів не зменшується, навіть коли дерева рубаються. Але є ліси, які не доглядаються, не отримують належного догляду чи просто не узаконені — тому їхній стан значно гірший.

Коли ми говоримо про «екологічно дружні» продукти, то маються на увазі НЕ ті товари, які отримані внаслідок знеліснення чи перетворення природних лісів у плантації. У своїй основі екодружні продукти виключають також деревину незаконного походження. Тому з використанням такої продукції на додачу до мінімізації впливу на довкілля, охорони заповідних територій, виробництва корисних властивостей лісів (виробництво кисню, фіксація вуглецю, очищення повітря) підвищується добробут місцевих громад і працівників.

Але як все-таки визначити, що придбаний товар є екологічно дружнім? Пояснюємо далі. 

Використання сертифікованих товарів

Простий спосіб переконатися в екологічності продукту — перевірити наявність маркування. На сьогодні існує широкий ряд систем сертифікації товарів, кожна з яких показує відповідність продукту певним вимогам. Так, вимоги для косметичних засобів будуть суттєво відрізнятись від вимог для тієї ж лісової продукції. 

Однією з організацій, яка розробляє стандарти саме відповідального ведення лісового господарства є Лісова опікунська рада (FSC®). Це міжнародна неурядова некомерційна організація, яка також представлена в Україні та в інших 82 країнах світу. За 28 років діяльності організація сприяла сертифікації 226,4 млн га лісів, з них 4,4 млн — українські ліси. Наявність такого знаку на продукції свідчить про те, що вона виготовлена із сировини, що походить із відповідально керованих лісів.

Відповідно до системи FSC, лісогосподарювання підлягає періодичному аудиту незалежною компанією, яка перевіряє відповідність екологічним вимогам стандарту на всіх стадіях виробничого циклу. Це означає, що уся продукція, яка походить із таких лісів, набуває сертифікованого статусу та надалі може використовуватися для виробництва екологічно дружніх товарів.

Як визначити, чи деревина, папір та інші продукти лісу є екологічно дружніми

Фото Flickr

Міжнародно визнаний сертифікат підтверджує дотримання як національного законодавства, так і міжнародних вимог при заготівлі та виробництві лісових продуктів. Також сертифікат засвідчує, що ділянки, де була заготівля лісу, відновлені, а унікальні екологічні та культурні цінності лісу збережені.

Як визначити, що куплений товар є екологічно дружнім?

Відрізнити «екологічно дружній» продукт від іншого можливо. Для цього уважно вивчайте пакування товарів. 

  • Перевірте склад

Перш за все, звертайте увагу на склад продукції: це стосується як харчових продуктів, косметичних засобів, так і товарів з деревини та деревної маси. Описи всіх незнайомих компонентів можна знайти в мережі інтернет. Однак натуральний склад не завжди гарантує, що товар виготовлений екологічним шляхом, що його виробництво дійсно не шкодить або мінімізує негативний вплив на довкілля.

  • Перевірте наявність екологічної марки

Якщо ви купили сертифікований товар, то це свідчить про доброчесність виробника та екологічність виробництва. Зокрема, сертифікат FSC означає, що товар виготовлений з відповідально керованих лісів із належним рівнем господарювання. 

  • Перевірте правдивість екологічної марки 

Ecolabel Guide — той додаток, який розпізнає екомаркування з фото. В ньому можна перевірити правдивість сертифікату не виходячи з магазину. Наприклад, обираємо товар, наводимо на нього камеру та отримуємо коротку інформацію про відповідне екомаркування.

Як визначити, чи деревина, папір та інші продукти лісу є екологічно дружніми

Чому зростає інтерес до екологічно дружніх товарів? 

Лише за останні 30 років площа світових лісів зменшилася на 178 млн га, а це майже втричі більше території України. Тому набувають популярності товари, які дозволяють кожному з нас так чи інакше вплинути на наявну екологічну ситуацію. Тобто мова йде про екологічно дружні товари, які не лише не шкодять довкіллю, а й забезпечують примноження лісів, дозволяють досягти балансу соціальних, економічних та екологічних інтересів залучених у процеси виробництва та споживання. Купуючи такий товар, споживач робить свій крихітний внесок (в порівнянні із населенням планети) у збереження природи. 

Як визначити, чи деревина, папір та інші продукти лісу є екологічно дружніми

Можна нескінченно сперечатись про те, що стало каталізатором збільшення попиту на екологічну продукцію. Однак приріст популярності таких товарів, так чи інакше, відбувся завдяки їхній масовості. Екологічна дружність стає новим трендом, якому слідують як відповідальний бізнес, так й споживачі. Поки McDonald's випробовує паперову соломку, роздрібні торговці одягом взялися за програми сталого постачання: виготовляють одяг з екологічної сировини, використовують сертифіковані етикетки та паперові пакети. "Зелені" продукти дають споживачам зрозуміти, що бренд робить свій внесок у збереження довкілля, чим також стимулює попит. Коли бренди почали більше прагнути бути "екологічними", масовість такої продукції сприяла зміні споживацьких звичок та поглядів. Але по-справжньому екологічний продукт не завдає шкоди екології та здоров'ю на всіх етапах життєвого циклу від видобутку сировини до утилізації. 

Також до іншого фактору збільшення інтересу відноситься циркулярна економіка. Багато принципів циркулярної економіки вже застосовуються в лісовому секторі. Вироби з дерева, які використовуються для будівельних цілей, сприяють зменшенню вуглецевого сліду самих споруд (під вуглецевим слідом мається на увазі сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились внаслідок діяльності окремої людини, організації, міста або країни). Наприклад, на Заході поступово відмовляються від будівництва будинків із бетону та скла, й починають виготовляти їх із деревини з відновлюваних джерел. Використання відновлюваних лісових ресурсів в обмежених кількостях є позитивним прикладом неперервного та постійного джерела різноманітних благ для людини. Так, у розвинених країнах до 25% всіх лікарських препаратів є препаратами рослинного походження, а в країнах, що розвиваються, їх частка досягає 80%. Не говорячи вже про їжу, пальне та матеріали для будівництва. 

Деревина, целюлоза та її похідні (наприклад, лігнін) є життєздатним замінником невідновлюваних матеріалів. Крім того, повторне використання матеріалів шляхом утилізації пиломатеріалів та переробки паперу є загальноприйнятою практикою у цьому секторі. Тому ліси та його продукція відіграють ключову роль у циркулярній економіці, забезпечуючи відновлюване джерело сировини. 

Парадоксально, але разом зі зростанням суспільних запитів на чисте довкілля та збереження унікальних та цінних лісів, відбуватиметься збільшення використання лісових ресурсів у всіх секторах економіки. Таким чином актуальність забезпечення екологічної дружності продукції з лісу лише посилюватиметься.

Чому варто купувати екологічно дружню лісову продукцію?

Спеції, олія, ліки, деревина й всі продукти виготовлені на основі лісових ресурсів складають близько 1% від світового ВВП. Але чому варто купувати саме екологічно дружню лісову продукцію? 

По-перше, ліси поглинають шкідливі парникові гази, що спричиняють кліматичні зміни. Вони забезпечують нас чистою водою, зменшують або сповільнюють ерозію ґрунтів, а також кількість хімічних речовин, які можуть потрапити у воду; забезпечують нас їжею та ліками. Споживання екологічно дружньої лісової продукції забезпечує відновлюваність використаних лісових ресурсів. 

По-друге, ліси відновлюються після рубки. Інші природні ресурси, такі як металеві руди, вугілля, нафта та природний газ ні. Ми можемо зменшувати, повторно використовувати та переробляти, але лише деревина може повторно оновлюватися. Видобуток та переробка деревних виробів потребує набагато менше енергії, вуглецю та води, ніж інша сировина. 

Як визначити, чи деревина, папір та інші продукти лісу є екологічно дружніми

Фото Flickr

Ліси завжди були невіддільним компонентом благ та цінностей для всіх живих організмів на Землі. Тому очевидно, що екологічно дружні продукти стали популярними.

Ми всі можемо бути агентами змін в навколишньому світі та впливати на системний добробут — соціальний, економічний та екологічний. Коли ми розглядаємо екологічність та доброчесність як практику творення майбутнього, ми створюємо країну, де кожен усвідомлює цінність лісів. 

2601

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: