fbpx
Сьогодні
Колонка 12:16 24 Січ 2020

Чим Давос 2020 особливий?

5 десятиліть Давос збирає представників бізнесу та влади усього світу задля вирішення стратегічних питань. І саме на цьому майданчику 20 років тому Кофі Анан, тодішній очільник ООН, запропонував об’єднати бізнес та ООН задля того, щоб "дати глобалізації людське обличчя". Основні теми Давосу 2020: гуманніші способи ведення бізнесу, робочі місця майбутнього, нові технології на благо населення, збереження біорізноманіття, протидія зміні клімату і досягнення цілей сталого розвитку. Останні теми стали основною і провідною темою цьогорічного форуму.

Фото Reuters

Новий підхід ведення бізнесу від ЄС

На відкритті форуму виступила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен. Вона висловила переконання, що стала економіка можлива, а виробництво і протидію зміні клімату важливо поєднати. "Занадто довго людство брало ресурси з навколишнього середовища і повертало в неї лише відходи. Прийшов час "нового капіталізму", який більше не є капіталізмом акціонерів, який існує, щоб приносити дохід. Особлива роль сьогодні відведена неурядовим і некомерційним організаціям з небайдужими людьми, метою яких є поліпшення різних аспектів життя сучасного суспільства", — сказала голова Єврокомісії. З цією метою планується запуск SDG 500 — інвестиційного фонду для досягнення Цілей сталого розвитку.

У Давосі назвали найбільші ризики для бізнесу: кліматична криза, економічна конфронтація, політичні конфлікти, кібератаки.

Таким чином, зміна клімату зазначається як проблема, від якої залежить сьогодення і майбутнє. Найвпливовіші компанії Європи та США розробляють програми по протидії зміні клімату, тим часом в Україні, цей ризик навіть не входить до топ-5 викликів, які загрожують розвитку бізнесу.

Згідно доповіді Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC), якщо світ, та бізнес зокрема, продовжить працювати так як зараз, то нам не вдасться втримати підвищення температури в межах 1,5 градуси Цельсія. У разі підвищення середньої глобальної температури більш ніж на 2°С, що є максимальним значенням, прописаним в Паризькій угоді з клімату, родючі землі у багатьох країнах перетворяться на пустелі, посухи і екстремальні погодні явища траплятимуться частіше. Від цього постраждають фактично всі сектори бізнесу, адже вони так чи інакше пов'язані з природними ресурсами. Єдиний вихід — об'єднати зусилля бізнесів для протидії викликам та адаптації до кліматичних змін. У найближчі 5 років багато країн відчують на собі відлуння цієї екологічної катастрофи. ГД ООН пропонує бізнесам приєднатись до амбітної програми з протидії зміні клімату "1,5 градуси".

Давос 2020

Фото Reuters

Медіазона UN Global Compact у Давосі

У режимі "наживо" відбувся ряд панельних дискусій із генеральними директорами великих бізнесів, керівниками громадських організацій, активістами. Основний меседж — бізнес як ніколи усвідомлює важливість сталого розвитку і готовий діяти. Порада підприємствам, що хочуть долучитися — побачити у сталому розвитку величезну вигоду для бізнесу. 

Гендерна рівність

Червоною лінією багатьох виступів проходить тема гендерної рівності. Ціль №5  по пріоритетності виходить на один рівень із питанням клімату.

Зокрема, Ліз Кінго, Генеральний директор  Глобального Договору, визначає Гендерну рівність та зміни клімату основними викликами на сьогодні і закликає бізнес та некомерційні організації забезпечувати для жінок квоту мінімум 30 відсотків серед найманих працівників та у правлінні компаній.

Тема боротьби за гендерну рівності піднімається багатьма організаціями та експертами. Наводимо деякі тези: "Якщо ти хочеш виграти, тобі потрібна розрізнена команда", "нам потрібні таланти" в контексті того, що час "білих чоловіків" пройшов.. Рівний доступ чоловіків та жінок до можливостей забезпечить компанії талановитими працівниками та інноваторами.

Катя Іверсен, президент Women Deliver жартівливо зазначила: "Стереотипний образ справжнього чоловіка: високий, сильний, з великими грошима. Але багато чоловіків з мого оточення не відповідають цьому образу. Гендерні стереотипи нікому не йдуть на користь".

UN Global Compact та Мережа Глобального договору в Україні впроваджують та реалізують проєкти, спрямовані на досягнення цілі №5 — Гендерна рівність.

У березні пройде всеукраїнський форум Ring the bell, присвячений гендерним викликам у бізнесі.

Залучення молоді до Цілей сталого розвитку

У досягненні Цілей сталого розвитку світ сподівається на молодь. Проте, сама молодь потребує захисту.

Світ стрімко змінюється, постійно виникають труднощі і нові виклики, внаслідок чого молодь часто не може зорієнтуватись та зрозуміти, чого очікувати за 10-15 років. Систематичний стрес є причиною збільшення психічних захворювань, як клінічних, так і ситуативних. За світовою статистикою 75% всіх діагностованих психічних захворювань є депресія, і перші прояви з'являються ще до віку 24 роки.

Чи можемо ми щось зробити? Звісно, але це не питання однієї організації, це – справа всіх. Багато що залежить від ставлення до стану психічного здоров'я у культурі, адже в деяких країнах ця тема — табу. За дослідженнями YMCA саме можливість бути почутим і прийнятим є найважливішим для молоді з психічними розладами.

"Як можна реалізувати глобальні цілі, якщо молодь не здорова?" наголошує Карлос Санве, Генеральний секретар Світового Альянсу YMC.

Тема психічного здоров'я молоді не в ТОПі обговорюваних тем, але повне її ігнорування відгукнеться наслідками для всіх. Закликаємо долучатись до відповідних проектів та знімати табу з даної теми.

Цілі сталого розвитку — тренд

"17 Цілей сталого розвитку" є не просто впізнаваним гаслом, це — дороговказ для все більшої кількості успішних бізнесів. А саме досягнення Цілей стає підґрунтям для партнерської співпраці компаній та результативних союзів.

Об'єднання бізнесу заради кращого світу, працюючи на досягнення цілей, дає можливість для створення наступних бізнесів.

Так, start-up TOGETHERBAND, реалізуючи кілька цілей сталого розвитку, виготовив продукт, що сам по собі популяризує Цілі. Це браслети, виловлені із перероблюваних матеріалів, а їх кольорова гамма відповідає кольорам SDG`s. Партнером проєкту виступила компанія UBS, співробітники якої по всьому світу надягають прикрасу пропагуючи сталий розвиток. А на додаток, привертають увагу клієнтів, закликаючи приєднуватись до ідеї.

Наступна міжнародна зустріч лідерів пройде у Нью-Йорку 15-16 червня, де весь фокус буде зосереждений на досягненні Цілей сталого розвитку бізнесами та державами.

7657

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: