fbpx
Сьогодні
Колонка 19:00 03 Гру 2021

Як краудфандинг допомагає популяризувати здоров'я у школах

English version here

Нині тема ментального здоров'я, work-life-balance, турботи про власне тіло, правильного харчування, стає дедалі популярнішою. Безумовно, пандемія дуже вплинула на це і змусила нас переосмислити цінність власного життя. Global Wellness Institute розповіли про 8 велнес-трендів, тобто таких, які передбачають догляд за власним здоров'ям і самопочуттям, у 2021 році. І безумовно, це позитивна тенденція, проте важливо, щоб такі тренди не втрачали актуальність, а навпаки ставали нормою і звичкою.

Я вважаю, що освіта має підхоплювати такі віяння і адаптувати їх під потреби учнів. Проте, коли я навчалась у школі, то не було модних блогерів, які пропагують спорт і догляд за тілом. Не було реформ і лідерів думок, які розповідають про важливість правильного харчування. І ніхто не говорив, що таке емоції, булінг чи ментальне здоров'я. Вдосталь заглибившись в самоаналіз, я відправилась у подорож власним минулим, і повернулась у свої шкільні роки, аби зрозуміти, де формувалася моя шкідлива звичка нехтувати власним здоров'ям. І чи можна це змінити в українських школах сьогодні, аби наступні покоління розуміли наскільки важливим є здоров'я і не лише фізичне.

краудфандинг школа

Здоров'я у школах: моя історія

Окрім щорічного медогляду, щеплень та уроків основ безпеки життєдіяльності (більш відомі як ОБЖ), мені важко пригадати заходи чи дії моєї школи, які здійснювалися для того, аби прищепити здорові щоденні звички, познайомити зі спортом та піклуванням про власне ментальне здоров'я. Пригнічений емоційний стан чи будь-який інший, що не підтверджений довідкою від лікаря не був причиною пропустити уроки. Певний період я переживала булінг від однокласників через зміну міста та школи. Моїй інтеграції не лише не сприяли працівники школи (психолог чи класний керівник), а й значно погіршували ситуацію, підбурюючи однокласників до шеймінгу. Адже легше позбутися зайвої людини, ніж піклуватися про її успішну і легку інтеграцію. З булінгом мені вдалося впоратися самостійно, і вже в 11 класі я щаслива святкувала випускний з усім класом, але, звісно, це не пройшло безслідно і досі впливає на моє життя. Бо сформувало ряд комплексів, тривог і переживань, які все ще зі мною, і потребують чималої роботи над собою вже зараз, в дорослому житті.

З іншими здоровими звичками ситуація схожа. Безкоштовне харчування було не найкращої якості, тож альтернативою став буфет, але там ніколи нічого не було здорового, лише булки, солодощі і таке інше харчове сміття. Буфет не пропонував фруктів чи інших здорових перекусів. З фізкультурою ми не мали альтернативних видів спорту, а лиш мусили здавати нормативи. Навіть не розуміючи, як правильно бігти чи те, що важливо перед будь-яким заняттям зробити вправи, аби розігріти м'язи. Тож усе те, що я сьогодні роблю для себе, було розвинено не у школі, а навіть всупереч звичкам сформованим там. Окрім цього, уроки фізичної культури абсолютно не враховували фізіологічні особливості різних дітей, а індивідуального підходу та можливості обрати найкраще саме для тебе просто не існувало. Тож або норматив, або лавка.

краудфандинг школа

Що зараз?

У 2017 році розпочалась реформа Нової української школи. І однією з ключових компетенцій, яку необхідно мати учням НУШ є засади здорового способу життя. А 1 вересня цього року стартувала реформа шкільного харчування.  Тепер їжа у школах і дитячих садках стане сучасною, смачною і максимально відповідатиме уявленню про здорове харчування. Серед нововведень зменшення споживання солі, цукру, хліба і трансжирів, натомість збільшення кількості фруктів і м'яса. За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка реалізація реформи системи шкільного харчування дасть можливість не тільки зберегти здоров'я дітей, а й сформувати здорові харчові звички в дорослому віці і знизити рівень захворювань серед дорослого населення.
І от вже 5 років я та команда краудфандингової платформи GoFundEd працюємо над тим, аби учні та вчителі змінювали освіту знизу через свої ідеї та ініціативи. Це інструмент, завдяки якому кожен охочий може долучитися до змін в освіті вже сьогодні. А завдяки реформі та змінам втілити освітню мрію в життя.

У рамках партнерської ініціативи Healthy Go, яку ми стартували у серпні разом із Healty Schools це ще й мрії про здорову школу. Шкільні команди не лише усвідомлюють цінність здоров'я, але й впроваджують його у своїх навчальних закладах вже сьогодні. Краудфандинг, як прозорий та дієвий інструмент, став для них чудовим способом. І авторам вдалося поглянути на тему здоров'я ширше. Тут і альтернатива не корисним перекусам на перерві, й нові підходи викладання уроків з фізичної культури, а особливе місце зайняли проєкти спрямовані на ментальне здоров'я. 21 проєкт, який розширює розуміння поняття "здоров'я", 21 ідея, як корисні звички формувати в учнів. А ще, школярі та учні не лише змінюють свої заклади, але і навчаються через дію. Як результат, ми вже маємо 4 успішно профінансовані проєкти та 832 внески від доброчинців на суму 228 761 грн. Інші ініціативи активно продовжують збір коштів на платформі. Підтримати їх можна за посиланням.

Для того, аби привернути увагу до шкільних ідей та до здоров'я у школах, ми запустили челендж #стою_за_освіту. Його суть полягає у тому, що потрібно стати у 30-секундну планку, зняти це на відео і опублікувати у соціальних мережах та підтримати проєкт на довільну суму. Наразі ми вже маємо над 150 учасників челенджу, тож закликаємо і вас стояти за освіту разом з нами. 30 секунд, 1 клік на платформі – це великий вклад у здійснення освітніх мрій.

А з якими відчуттями пригадуєте свої шкільні роки ви? Вам хотілося б повернутися назад та простягнути собі, маленьким, руку допомоги? Минуле змінити не можна, але вплинути на майбутнє у наших силах. Чи готові ви сьогодні долучитися до команди GoFundEd та всіх доброчинців і впровадити нові, кращі зміни у сучасній Україні і Новій українській школі?

1218

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: