fbpx
Сьогодні
Колонка 10:51 18 Тра 2020

Чому реакція на сурогатне материнство не має бути дикою

Фото Reuters

Я сподіваюсь, що дика реакція соцмереж на сурогатне материнство словами "продаж дітей" — це просто результат відсутності елементарних знань, а не безнадійний випадок. 

Тому, далі просто інформація по темі, яка відкрита, але більшість чомусь про це не знає. 

1. В Україні давно законом дозволене сурогатне материнство. Це не злочин і не продаж дітей, це реалізація рівності у праві на батьківство.

2. Сімейний кодекс України встановлює право чоловіка і жінки на материнство та батьківство. Тобто, розвиток медицини сьогодні дозволяє не лише продовжувати тривалість життя та лікувати те, що раніше не лікували, але й дозволяє людям реалізувати своє право на батьківство

3. Нездатність чоловіка або жінки до зачаття є згідно закону підставою для розірвання шлюбу. Тобто, законодавство визнає, що питання батьківства вкрай важливе для інституту шлюбу. Тобто, сучасна медицина не лише допомагає людям реалізувати своє природне право мати дітей, але й допомагає зберігати шлюб

4. Угода про сурогатне материнство — це взагалі не про продаж дитини, це про надання послуг. Дитина на всіх етапах як була від моменту зачаття, так і залишається після народження дитиною своїх біологічних батьків, а не жінки, яка її виношувала. 

Якщо вам важко говорити по темі дітей з холодним розумом, бо для вас це сакральна тема, тоді спробуйте зрозуміти на прикладі оренди земельної ділянки. Фермер орендує землю і сіє на ній врожай. Врожай належить тій людині, яка є власником насіння і орендує землю. Врожай не належить власнику землі, який здав землю в оренду фермеру. Між власником землі і орендарем немає угоди про купівлю/продаж врожаю, є договір оренди землі. 

5. Вам складно уявити, що хтось може заробляти на використанні своєї статевої системи чи організму в цілому? Вам це здається аморальним? Тобто яєчники, матка — це для вас недоторканні органи? Використовувати свої м'язи, ноги, руки, здоров'я заради того, щоб пробігти швидше інших чи стрибнути, чи забити гол — це нормально, а дати життя людині, яку дуже давно чекають в родині — це погано? Якщо ви так вважаєте, то у вас дуже дивна шкала цінностей.

6. Якщо у вас викликає осуд жінка, яка за гроші легально під наглядом лікарів виношує комусь дитинку, то вам до психолога. Психолог вас навчить переключатись на себе і не вчити інших жити.

7. Лікарня, яка надавала послуги сурогатного материнства і виклала фото малюків, яких не можуть забрати батьки-іноземці через закриті кордони — привернула увагу до проблеми і правильно зробила. Я вважаю, що держави, громадянами яких є біологічні батьки цих діток, повинні у співпраці з Україною подбати про евакуацію спочатку малечі, а потім вже дорослих людей, які можуть самі себе обслуговувати. Думаю, що ті фото і відео зроблені були саме для цього. Але, якщо там було вчинено злочин і була торгівля дітьми, тобто їх виношували не для біологічних батьків, тоді треба розслідувати і притягати до відповідальності, але не забороняти сурогатне материнство як таке.

8. У сфері допоміжних репродуктивних технологій, так само, як і в інших сферах можуть бути і зловживання, і навіть вчинятись злочини. І це привід врегулювати сферу законодавчо та контролювати, а не забороняти. Я пам'ятаю ще до війни історію в Луганську, коли місцевий онкоцентр масово ставив здоровим людям діагноз і за їхні гроші щось там вирізали. Але деякі "хворі" запідозрили шахрайство, зрештою там був скандал і близько сотні потерпілих здорових, яким зробили непотрібну операцію. Це жах — правда? Але ж це не привід закрити всі онкоцентри по Україні і припинити лікувати рак. 

Так і з сурогатним материнством. Якщо є в цій сфері зловживання — треба з ними боротись, але не позбавляти людей права на батьківство

9. Так, сурогатне материнство — це дорога послуга і лікарні на цьому заробляють (як і на всьому іншому). Українські лікарі-науковці в цій сфері дуже далеко просунулись і роблять дива, там де іноді західна медицина безсила. Не дивно, що наші клініки користуються попитом і не лише через цінову політику. У цьому бізнесі серйозна конкуренція, його складно розширювати, тому простіше знищити клініку-конкурента. Власне, саме на це і схожа інформаційна кампанія.

Оригінал

1222

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: