fbpx
Сьогодні
Колонка 18:53 08 Сер 2019

Кіт як коуч. 5 вдалих уроків від пухнастих

Любите котів? Не можете втриматися, щоб не погладити мурчуна, якого зустрічаєте на вулиці? Тоді ви напевно знаєте, що коти – це надзвичайні створіння із власною філософією життя. Більше того, судячи з їх поведінки, людям також є чого повчитися у цих чотирилапих. Останні дослідження також свідчать, що коти – аси емпатії, адже тривожність господарів впливає на самих котів. До Дня котів ділюся вдалими спостереженнями Стефана Ґарньє із книги «Думай і дій як кіт», які він збирав більше 15 років, спостерігаючи за власним улюбленцем.

🐱 Настирливість – ключ до результату

Якщо не дали всістися на крісло один раз, то хто сказав, що не дадуть вдруге? І взагалі, а це важливо, що вам не дали можливість зробити щось, що ви хочете з першого разу? Воно ж не стає вам менш потрібно, так? То в чому справа? Ви колись намагалися зігнати кота з його улюбленого місця (яким, швидше за все, є найкраще крісло у квартирі)? Він спробує втретє, вчетверте, вп'яте – але не відступиться: не дивно, бо це його улюблене місце! Ненахабно, але настирливо він все одно відвоює своє. То що скажете: варто складати руки після першої невдалої спроби?

🐱 Пишайтеся тим, ким ви є!

Коти – чудове втілення самоповаги та погорди. Інколи складається враження, що вони в захваті від самих себе. Проте, все добре в міру. Ви – унікальна особистість! Ви вже пережили купу цінного досвіду, в вас є неповторні навички, та і ви самі – неповторний набір вмінь та характеристик, який навряд чи можна зустріти в когось ще. Чи це не привід для того, щоб пишатися собою? Адже, насправді, в нас в житті є два шляхи: цінувати кожне своє досягнення і будь-який зріст, чи знецінювати їх. Перший підхід допомагає ставати кращими, другий – тільки забирає сили. То, може, час поглянути на себе з іншого боку і почати цінити себе та свої здобутки?

🐱 Ретельно обирайте своє оточення: це важливо

«Кіт гуляє сам по собі» як писав ще Редьярд Кіплінг. Проте, не тому, що вони відлюдники, а через те, що ретельно обирають своє оточення. Думаю, ви помічали, що коти справді здатні ідентифікувати тих людей, які їх люблять та цінують: саме з такими людьми вони намагаються проводити більше часу, не засмучувати їх. Здається, що у котів є свій певний фільтр: вони поряд з тими, кому подобаються і хто подобається їм. В людей – складніше, бо часто ми грузнемо в соціальних уявленнях про поведінку та ставлення. Але ж соціальні норми не диктують, що ви маєте бути близькими друзями з колегою по роботі, яка вам не подобається, еге ж? Ви не маєте відповідати на неприємні питання і взагалі давати будь-які приводи для зближення з людьми, які вам неприємні. Як роблять коти? Вони перевіряють нас: нашу прихильність, особистість та вірність. Варто розробити свої критерії для вибору оточення та невпинно слідувати їм: частину вашої особистості формують найближчі люди.

🐱 Якщо хочете уваги – не просіть про неї. Натомість, давайте щось важливе

Чому нам так хочеться погладити кота? Вони дають спокій: приємні на дотик та муркочуть. Поряд з котом легше засинати, з ним можна погратися. Тож що робить кіт, щоб бути в центрі уваги? По суті, він віддає щось важливе: присутність, муркотіння, настрій. Задля того, щоб опинитися в центрі уваги – віддавайте: кумедну історію, новий погляд на ситуацію, якісь професійні поради (якщо про них просили чи вони доречні). Якщо ви просто сидітиме в кутку, на вас і можуть звернути увагу, але ненадовго, і то – декілька людей. Щоб взаємодіяти з іншими – станьте центром тяжіння: віддавайте.

🐱 Довіряйте собі

Інколи складається враження, що коти просто центри Всесвіту. Чому? Бо вони не сумніваються в тому, що роблять: якщо залізти в муку – то не просто лапою, а стрибнути; якщо не подобається, що другий кіт їсть з його миски – кіт завжди гримне на сусіда. Знову-таки, чому? Коти довіряють собі: інстинктам, звичкам, власній цікавості. Вони дослідники: через це людське «не можна» сприймається скептично, і все треба перевірити власноруч. І хоча приказка «розумний вчиться на помилках інших» має місце бути, інколи люди занадто обережні. Бо мало довіряють собі та страждають на невпевненість. Проте, чи страшно не отримати бажаного, чи все-таки страшно навіть не спробувати? Довіряйте собі: навіть якщо ви помилитесь, не будете гризти себе, що не спробували – і рухатиметесь далі, до нових висот.

Ми не дарма так любимо котів: це маленькі дива, які живуть поряд із нами. А ще дають нам цінні уроки, які лише варто розгледіти в  рутині.

26703

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: