fbpx
Сьогодні
Колонка 16:25 25 Лип 2022

Чи на часі публічний кенселінг кальянів?

У чому проблема?

Затемнене приміщення, наскрізь просякнуте густим димом, солодкуватий їдкий запах, який ще довго буде лишатися на одязі й волоссі, та музика, що вводить в транс, аби хотілося курити ще й ще. Ось така вона, псевдокультура куріння кальянів, яка набула широкого розповсюдження в Україні, а особливо серед найвразливішої категорії населення — молоді.

А що кажуть цифри? Опитування ініціативи U-Report, яке проводилося у 2018 році, показало, що серед українців 14–34 років, які нині не курять, близько половини пробували кальяни — 49%. Однією з причин таких показників є навʼязана тютюновою індустрією оманлива думка про їхню "безпечність" — нібито періодичне куріння кальяну або абсолютно не шкідливе, або має незначну шкоду для організму, тому що відбувається фільтрація диму через воду у чаші пристрою. Натомість  лише 54% дорослих усвідомлюють ризики, пов'язані з вживанням тютюну через кальян.

За даними ВООЗ, 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. Часте вживання кальяну з тютюном може призвести до виникнення нікотинової залежності, а також шкодить серцево-судинній системі, стимулює онкологічні захворювання та негативно впливає на нервову систему. До того ж у процесі куріння кальяну — і з нікотином, і без нього — виділяється токсичний чадний газ, що є причиною тих самих запаморочень після вдихання великих порцій диму та в значних концентраціях навіть може призвести до смерті.

Ще один фактор ризику — питання гігієни. Кальяни не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Частки слини попередніх споживачів потрапляють у воду, через яку проходить дим, або осідають на трубках. Тож під час куріння кальяну можна легко "підчепити" інфекційні захворювання, тоді як змінні мундштуки лише частково зменшують цей ризик. 

Якщо ж ти не вживаєш кальян, але твоя компанія полюбляє це робити, пам'ятай: пасивне куріння кальяну також є небезпечним для здоров'я! 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку, запаху й не затримуються водою — тож люди, поруч з якими курять кальян, як правило, відчувають лише солодкуватий запах ароматизаторів і не усвідомлюють всю небезпеку. ВООЗ наголошує: пасивне куріння кальяну становить ще більші ризики для організму, ніж вдихання вторинного диму звичайних сигарет — фактично, кальян виділяє ті ж самі токсичні й канцерогенні речовини, проте в значно більших концентраціях. Серед загроз — запаморочення, отруєння, головний біль, ураження дихальних шляхів та навіть ішемічна хвороба серця й рак легенів.

Яке рішення?

публічний кенселінг кальянів

Одна з найменш очевидних небезпек кальяну — він може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну, особливо для молодих людей. Тож на часі — радикальні методи боротьби з кальянною псевдокультурою. А саме — повна заборона на вживання кальянів у приміщеннях громадських та робочих місць, покликана оберігати людей від вторинного кальянного диму й запобігати згубній залежності від тютюну серед молоді. 

У 2012 році набув чинності Закон України № 4844-ІV, що визначає місця, де заборонено курити тютюнові вироби, а також електронні сигарети й кальяни. Згідно зі ст. 13 Закону куріння кальяну було повністю заборонено в усіх приміщеннях закладів ресторанного господарства, а також наклалася заборона на будь-які зони для куріння в приміщеннях, де подають напої та їжу. Натомість недобросовісні власники закладів з кальянами вирішили оминути законодавчі обмеження та дозволили нелегально вживати ці пристрої у своїх приміщеннях. Разом з цим варто звернути увагу, що куріння кальянів, як і інших тютюнових виробів та е-сигарет, не заборонялося на літніх майданчиках — тож часто кальяни вживали на так званих "літніх майданчиках", а фактично — огороджених терасах з щільною посадкою та поганою вентиляцією. Чи зберігалися в таких умовах ризики для пасивних курців — риторичне питання.

З 11 липня 2022 року вступили в дію норми Закону 1978-IX, який до запровадженої з 2012 року заборони куріння кальянів, тютюнових виробів та е-сигарет додав заборону вживання сигарет для нагрівання разом з пристроями для нагрівання тютюну. З повним переліком місць, заборонених Законом для куріння, можна ознайомитися за посиланням.

Крім того, аби унеможливити куріння в приміщеннях під виглядом сезонних майданчиків, до антитютюнового законодавства додано визначення "приміщення" — це будь-який простір, що має дах та обмежений двома або більше стінами чи перегородками, незалежно від матеріалу, з якого створено дах, стіни або перегородки, та незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою. Таким чином, якщо літній майданчик закладу має дві стіни та дах — у його межах заборонено вживання кальяну. Натомість курити кальян можна на вулиці. Також заклад ресторанного господарства може продавати тютюнові вироби, включно із тютюном для кальяну, за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю тютюнових виробів та продаючи тютюн у пачках з акцизними марками.   

Окрім цього, Закон забороняє розміщувати попільнички, а також кальяни як рекламні атрибути для заохочення до куріння у приміщеннях, де не можна вживати тютюнові вироби.

Як це працює?

публічний кенселінг кальянів

Закон, прийнятий у 2012 році, все ж мав досить високий рівень виконання для закладів громадського харчування. Результати громадського моніторингу, проведеного протягом грудня 2017 р. — січня 2018 р. у 7 містах України продемонстрували,  що 80% українських закладів ресторанного господарства дотримувалися антитютюнового законодавства. А ось найбільше порушників якраз-таки було зафіксовано саме серед тих, хто дозволяв курити в себе кальяни — 17,6% закладів від усіх перевірених кафе, барів та ресторанів. 

На жаль, у 2017-2019 роках через втручання тютюнової індустрії, Міністерство економіки України заблокувало проведення перевірок на скарги споживачів  про куріння у закладах ресторанного господарства. З 2019 року подібні перевірки відновилися без жодних змін до національного законодавства, і тепер Держпродспоживслужба України проводить позапланові перевірки щодо виявлення порушень на звернення громадян.  

Ще більше корисних рішень!

публічний кенселінг кальянів

Аби інформувати суспільство про руйнівну шкоду диму кальяну та захистити працівників на робочих місцях та відвідувачів, потрібно підвищувати обізнаність про ризики первинного, вторинного та третинного кальянного диму. У 2018 році було проведено інформаційну кампанію "Куріння кальяну вбиває", покликану інформувати населення про небезпеку куріння кальяну та застерегти від його вживання. До речі, ознайомитися з матеріалами  кампанії можна тут.

Контроль за виконанням Закону та проведення перевірок покладено на Держпродспоживслужбу. Тоді як населення може захищати своє право на бездимне середовище за допомогою наступних кроків:

  • звернутися до адміністрації закладу або установи;
  • звернутися до поліції за номером 102;
  • скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння (скаргу можна подати в електронний спосіб з мобільного телефону);
  • розмістити наліпку про заборону куріння (наприклад, у визначеному місці під'їзду).

Куріння кальянів — це куріння тютюнових виробів. А куріння тютюнових виробів небезпечне для твого організму! Тож радимо кілька разів подумати: чи є рівноцінною сумнівна насолода тривалій боротьбі з важкими наслідками?

І пам'ятай: виконання законів та турбота про здоров'я є вкрай важливими для наближення перемоги України!

1976

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: