fbpx
Сьогодні
Колонка 10:36 28 Чер 2019

Чи буде себе комфортно почувати новий член сім’ї банкнот Вернадський?

Здавалось б, що може змінити нова купюра? Економічний лад чи психологію людей? Громадянську свідомість чи ставлення до тієї 1-2 гривні решти в маршрутці? Введення нової купюри номіналом у 1000 грн означає не величезні економічні наслідки, а вплив на свідомість людини. У психології кожного українця закладена величезна кількість стереотипів, на основі пережитих проблем, подій, революцій, різних економічних історій, які не завжди мали веселий кінець.

Навіть сам Нацбанк уже опублікував у соціальних мережах свої три «розвінчання міфів». Проте, чи справді це міфи?

Перші три реакції українців, коли вони почули про нову купюру: інфляція, емісія, девальвація.

Почнемо з кінця: девальвація. Справді, девальвація гривні буде спровокована, але в незначних обсягах через недостатню фінансову грамотність, адже при збільшенні номіналу національної валюти властиво думати, що НБУ "зливає" гривню. Іншими словами, обмінний курс буде мати динаміку далеко не на користь національної валюти. Тому при отриманні доходів населення й бізнес будуть намагатися конвертувати свій дохід іноземну валюту для збереження купівельної спроможності національної грошової одиниці.

Хоча й емісія національної грошової одиниці здійснюється в готівковій формі, натомість бізнесу і населенню необхідно мати достатній фізичний обсяг банкнот без номіналу – тобто у безготівковій формі. До того ж, випуск банкноти 1000 грн полегшить здійснення перерахунків у великих сумах для бізнесу. Проте в той же час під час випуску банкнот нового номіналу і виведення банкнот старого номіналу Національний Банк витрачає на це кошти (друк, розміщення та ін.).

Інфляція: людям властиво думати, що при збільшенні номіналу готівкових грошей збільшуються темпи розвитку інфляції. Такі висновки вважаються достовірними через недостатню фінансову грамотність населення України й зрозуміло, чому Україна посідає останнє місце в Європі в рейтингу фінансової грамотності населення. Справді, тут, як зазначає НБУ, слід відрізняти причини та наслідки. Номінал в 1000 грн – це радше наслідок інфляції, а не причина.

Як висновок, щоб вирішити проблему негативної реакції та очікувань українців, НБУ слід:

  • погодити роз'яснювальну інформаційну політику;
  • встановити норму інфляційного таргетування, виходячи з досліджень інфляційних очікувань;
  • здійснити необхідні заходи для стабілізації фінансово-кредитної системи і, як наслідок, поверненути довіру населення до офіційної інформації Національного Банку України.

Стів Джобс казав: «Працювати треба не 12 годин, а головою». Сподіваюсь, що надпис Володимира Вернадського «Я вірю у величне майбутнє України», буде спонукати НБУ піднімати рівень освіченості населення в питаннях фінансової грамотності.

[Матеріал у співпраці із експертом економічної стратегії Мартинюк Анною]

5564

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: