fbpx
Сьогодні
Колонка 11:45 18 Сер 2022

Як витягти себе з апатії? Поради психолога

Життя в умовах війни відображається на кожному. Українці виснажені негативними переживаннями. Багато хто відчуває апатію як наслідок стресів, розчарувань та власної безпорадності в складних обставинах.

Апатія характеризується відсутністю почуттів, емоцій, інтересу чи стурбованості щодо чого-небудь. У стані апатії важко навчатись, працювати та піклуватись про інших.

Тож зараз варто вміти підбадьорювати себе та повертати до більш активного стану.

Що робити для подолання апатії?

  • Беріться за якісь задачі

У стані апатії нічого не хочеться робити. Але для того, щоб повернутись до більш активного стану, важливо почати виконувати якусь справу. Якщо в моменті немає сил на те, щоб вирішити серйозну задачу, візьміться за якусь маленьку.       

  • Відганяйте погані думки

Постійне пережовування подумки поганих новин або уявлення найгірших варіантів розвитку подій не має жодної користі. Це тільки додає стресового навантаження. Тож варто вчасно перемикатись на щось інше, коли помічаєте, що занурюєтесь в роздуми про щось негативне.

  • Вчасно приймайте "порції позитиву"

Для того, щоб краще себе почувати, важливо отримувати позитивні емоції. Складіть перелік того, що підіймає вам настрій. Це може бути перегляд смішних відео-роликів, прогулянка в парку, малювання, прослуховування улюблених музичних композицій тощо. Звертайтесь до свого переліку, коли відчуваєте нестачу позитиву.

  • Спілкуйтесь з активними людьми

Спілкування з тими, кому вдається бути достатньо активними, може допомагати долати відсутність мотивації. Приємні енергійні люди здатні надихати та "заряджати" оточуючих позитивом.

  • Спрямовуйте увагу на те, що є для вас важливим      

У моменти, коли "опускаються руки", добре нагадувати собі, заради кого або чого потрібно продовжувати щось робити. Це можуть бути важливі для вас люди або значущі цілі, яких ви хочете досягти.

Ну і завжди добре пам'ятати про мінливість емоційних станів. Якщо ви в якийсь момент почуваєтеся погано, то це не означає, що так буде завжди. Тож не варто ухвалювати якісь важливі рішення, коли ви перебуваєте в негативному стані.

Авторка: Олена Фроленкова, практична психологиня, членкиня Української спілки психотерапевтів, психологиня-консультантка Служби турботи про психічне здоров'я БФ "Право на захист"

2520

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: