fbpx
Сьогодні
Колонка 15:45 23 Чер 2021

7 помилок досвідченого інвестора

Фото: Depositphotos

Так, саме досвідченого. Те, що новачки роблять помилки, це і так очевидно. Але найбільша з них – бути впевненим, що після досягнення якоїсь позначки досвіду / скіла / інтуїції ви стаєте невразливим і мега крутим. Життя – не комп'ютерна гра, тут немає безсмертя і нескінченних грошей. Про ці гроші, а також про те, як вчорашні фінансові гіганти сьогодні втрачають все, ми поговоримо сьогодні.

Великі інвестори відрізняються великими помилками. Хоча суть цих фейлів залишається тією ж самою, змінюється лише масштаб. Це наочно продемонстрував в книзі «Великі помилки: кращі інвестори і їхні найгірші інвестиції» Майкл Бетнік.

1. Не купуйте купленим

У початківців інвесторів зазвичай багато (або не дуже) грошей, але немає акцій. У тих, хто трохи вже має досвіду – навпаки: є акції, на які йдуть всі "вільні гроші", і тому на велику угоду може просто не вистачити.

І тут може з'явитися спокуса заповнити відсутню суму з наявних акцій. Так ось, забудьте. Викиньте цей задум якнайдалі. Акція – це не долар, її ціна залежить не від державної стабільності, а від запиту ринку.

"Вдалий" приклад стався з Уорреном Баффеттом. У 1993 році він купив взуттєву компанію Dexter Shoe акціями, які на той момент коштували 433 млн $. Сьогодні ж вони коштують 7,5 млрд вічнозелених.

2. "Це був не я"

Помилка – це не погано. Погано – повторювати помилки. Проте, це роблять всі, і інвестори не виняток. Той же Баффетт через пару років після покупки взуттєвої фабрики повторив рівно ту ж помилку і знову платив акціями.

В основному це відбувається через когнітивне викривлення: нам здається, що там, в минулому, був не Я. Недосвідчений, що не знає, чи не готовий, неправильний Я. А ось тепер Я краще знаю.

Але ні, це така ж помилка, як якщо кожен раз заходити в магазин "просто подивитися". Ви можете чудово знати, як працюють автоворонки продажів, але в результаті, якщо продавець все зробив правильно – ви щось купите, навіть якщо такої мети на початку не було.

3. Могли, але не зробили

В народі таких людей називають "гальмами". Звичайно, інвестору ви такого не скажете – чисто з етичних міркувань. Але серед них теж бувають гальма.

Помилка втрачених можливостей загальна як для початківців, так і для досвідчених фінансових агентів. Як я вже і говорив раніше, різниця тільки в масштабах втрати. Скажімо, в 2004 році під час первинного публічного розміщення будь-хто міг купити акції Google. Але ж не кожен це зробив.

4. "Ви все не так зрозуміли"

Пам'ятайте, що грошові інвестиції – це в першу чергу аналіз ринку, і тільки потім вкладення. Але цей самий аналітичний показник є далеко не у всіх. Звичайно, це той навик, який приходить з досвідом. Але навіть через 50 років на ринку ніхто не дасть тобі гарантії, що ось завтра не буде стрибка цін на акції, який ти зрозумієш не так і зробиш яку дурість.

Сюди ж потрапляє і величезний відсоток передчасних вкладень, які зробили не завдяки аналізу, а через емоції. У 1999 році компанія Waste Management дуже знизилась в ціні, і всі відразу почали активно скуповувати її акції. Тим же, хто трохи почекав і проаналізував тенденції, дісталися акції за ще нижчими цінами – тому що змогли правильно зрозуміти, що відбувається на ринку.

5. Забув про ребаланс

Принцип золотої середини повинен бути завжди і у всьому. Особливо, коли це стосується грошей. Звичайно, є в історії люди, які ставили на кін усе і перемагали. Але задумайтеся, скільки за такими історіями варто тисяч людей, які спробували і прогоріли.

Тому ніколи не забувайте проводити ребаланс своїх акцій. На це і потрібен принцип диверсифікації, щоб уберегти вас від різкого падіння. Якщо в якийсь момент одна ваша акція починає важити занадто багато в порівнянні з іншими – проводите ребаланс.

Бо непогрішних компаній не буває. Ви можете бути як завгодно впевнені в вашому кумирі, але ринку на це плювати. І, скажімо, коли у вересні 2020 року цінні папери Tesla не включили в індекс S & P 500, що об'єднує папери найбільших компаній на ринках США з різних секторів, Ілон Маск за один день збіднів на 12 млрд $.

6. Короткострокові очікування

Синдром відмінника дуже небезпечний для інвестора. Ті, хто звик отримувати результат "тут і відразу" ще в школі, він буде думати аналогічними категоріями і на ринку. Ось тільки ринок – це не школа, і тут треба мислити глобально, на перспективу.

Ця вузьколобість може проявлятися по-різному. Скажімо, одні інвестори параноїдально бояться "примари падіння ринку". Щоразу вони бачать в сезонному обвалі "провісника початку кінця". Такі собі свідки Єгови від інвестицій.

Інші ж хочуть отримувати прибуток від вкладень "тут і відразу". Інвестують на рік, бачать, що результат їх не дуже задовольнив – продають акції та тікають далі, в гонитві за надприбутками. Велика помилка, повинен сказати. Адже чим більше ви тримаєте інвестицій в одних акціях, тим більше стабільність доходу від них.

7. Гонитва не за ціною, а за якістю

Як і в будь-якому ринку, акції біржі наповнюють найрізноманітніший асортимент: від ноунейм компаній, створених вчора двома школярами, до гігантів на кшталт Google. І як це часто буває, навіть досвідчені інвестори, дивлячись на акції тих чи інших фірм, судять її ціну.

Але вам же треба оцінювати товар не за ціною, а за  якістю. Адже не завжди "дорого" означає "якісно". На жаль, багато інвесторів на цьому прогорають, навіть досвідчені. Купують дорогі акції і сподіваються на стабільний прибуток, хоча ця компанія, акції якої купуються, може взагалі прибутку не приносить.

Як підсумок:

  • Купуйте акції тільки грошима, які на руках
  • Опрацьовуйте свої помилки минулого максимально критично
  • Чи не тупіть, дійте
  • Краще тисячу разів подумати, ніж один раз зробити по дурному
  • Зберігайте золоту середину
  • Грайте в довгу
  •  Якість важливіша, ніж ціна

Вчіться на помилках, а не повторюйте їх. Честі і удачі.

2125

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: