fbpx
Сьогодні
Огляд 13:29 13 Бер 2019

Готові прокачатися? 5 книг від зіркових спікерів TED-talks

Фото ethz.ch

TED – три прості букви, які змінили уявлення про публічний виступ. Technology, design, education – саме з цих тем починалася історія спільноти, яка наразі налічує мільйони фанатів. 18-хвилинні надихаючі виступи вже досягають відмітки понад 10 мільйонів переглядів, а кожного року відбувається сотні TEDx конференцій по всьому світу.

Який секрет? TED – про щирі історії дослідників, видатних особистостей, приклади з життя, нестандартні погляди на звичайні речі тощо. Головне гасло – "Ідеї, варті поширення".  Спільнота розвивається і знаходить все нові і нові шляхи для розповсюдження ідей. Тому тепер її частина – книги, написані спікерами конференції. Як на мене, всі вони по-своєму цікаві. Проте, я маю своїх фаворитів, якими б хотіла поділитися.

1. Елізабет Ґілберт

 

Так, мова йде про авторку "Їж. Молись. Кохай". Починаю саме з неї, бо її "болі" мені, як очільниці видавництва, досить знайомі. Здається, що вона всього досягла, і буде ділитися типовими секретами успіху? Еее, ні. З таким підходом одним з найбільш популярних TED-виступів не станеш (а її виступ саме такий). У своїй промові Елізабет говорить про страхи, падіння та творче натхнення. Справді, чи ви замислювались колись, чого ми насправді боїмося, коли беремось за нове починання? Як не дивно, що досягнемо успіху… і на цьому "життя скінчиться": гарантій та рецептів, як повторити цей успіх, немає. Її 18-хвилинний виступ щирий, місцями кумедний, але провокуючий на роздуми та відверті (не дуже приємні) питання. Книга "Велика магія" (менш відома за "Їж. Молись. Кохай", але не менш цікава) показує творчість з несподіваної сторони (в кожного – по-своєму: чи це осяяння, чи це ехо, чи це струм, який пробиває вас наскрізь) та руйнує типові міфи про творчих особистостей. Вона наповнена надихаючими прикладами з життя та щирими переконаннями Елізабет.  Думаю, кожній творчій особистості варто прочитати цю книгу: в ній ви знайдете щось "своє".

2. Чіп Кідд

 

Що нам допомагає сформувати образ незнайомця, нової справи, міста тощо? Так, покладаємось на перше враження. Хочемо ми цього чи ні, а воно впливає на нас.

Проте Чіп Кідд ставить важливі питання про те, чим ми керуємось, коли формуємо наше перше враження: почуття, розум, емоції? Перше враження просто диктує нам подальші дії: як взаємодіяти з людиною чи предметом, купувати чи залишити річ тощо. Чіп Кідд – дизайнер та майстер книжкових обкладинок  – у своїй книзі сумнівається у важливості першого враження як такого: вирішальну роль має наше ставлення до першого враження. На прикладах дизайну і його застосунку Чіп Кідд у живій та кумедній формі, доступно пояснює, як власна заангажованість та закритість може псувати нам життя.

Спойлер: ключ у тому, щоб усвідомлювати і "відловлювати" ті аспекти, які можуть вплинути на формування першого враження. Тобто, сприймати інформацію, але не ставити штампів і не робити поспішних висновків. Так довше можна залишатися відкритим світові, новим ідеям та нестандартним рішенням.

3. Брене Браун

 

Брене Браун – дослідниця сорому. Навіщо досліджувати таку просту тему? Про що там говорити? На думку пані Брене, саме таке ставлення до сорому та неприємних тем і є причиною того, що багато людей ховають себе справжнього у алкоголі, надмірному споживанні їжі, нерозбірливих статевих зв'зяках тощо. Авторка вважає, що нам варто вчитися формувати не лише стресостійкість, але і соромостійкість: суспільство вчать як протистоять насиллю, а ось як кожен день жити та боротися з соромом – ні.

Головна ідея її найбільш відомої промови полягає в тому, що вразливість – це ключ до інновацій. Досліджуючи сором, вона зрозуміла, що коли ми на порозі відкриття чи важливих змін, ми – вразливі, бо робимо крок у невідоме. Сучасна культура говорить нам про важливість того, щоб знати все, бути сильними, не довіряти нікому… Проте саме вразливість – це індикатор на сміливість та мужність.

Якщо ми хочемо бути всезнайками, то втрачаємо можливість змінити себе чи своє життя на краще (про яке ми навіть могли не мали уявлення), впустити щось нове у свої будні.  Книги Брене Браун можуть змінити ставлення до багатьох, здавалося б, звичних речей у житті та провести переоцінку цінностей. Декілька з них – "Стань сильнішим", "Дари недосконалості", "Я думала, все через мене" – і кожна варта уваги.

4. Піко Айєр  

 

Мандрівник, інноватор, журналіст Піко Айєр, як у своїй промові, так і у книзі "Мистецтво спокою" запрошує вас у найбільш важливу подорож. Ні, мова не про "горизонтальні" подорожі від континенту до континенту; під час читання вам доведеться шукати шлях до свого "я" – бо це і є найважливіша і найскладніша справа у вашому житті.  А найдивовижніше, що для здійснення цієї подорожі вам треба опанувати…спокій та нерухомість.

Ні, книга не про медитації – скоріше, про очищення, про те, хто ми є, коли нічого не робимо, нікуди не біжимо і ні про що не думаємо. Ви колись намагалися дивитися в одну точку, не думаючи ні про що і не рухаючись? Я – так. І, знаєте, це доволі складно: швидкоплинність п'яти хвилин – ілюзія, бо варто втримати концентрацію та спокій. А якщо прибрати більшість активностей та спілкування з нашого життя, ким ми будемо? В сучасному світі, який лише набирає швидкість та все більше наповнюється інформацією та подіями, складно уявити таке життя. Проте, Піко Айєр у своїй книзі занурює читачів саме у такий розмірений ритм і на прикладах Далай-Лами, Махатми Ганді та інших видатних постатей, переконує читачів у важливості спокою та тиші. Це занурення у традиційні підходи, після якого ваше ставлення до себе, відпочинку та певних цінностей буде трансформовано.  

5. Баррі Шварц

 

Баррі Шварц – дослідник життя американців. Одна з його промов перевертає шкереберть наші типові стереотипи щодо роботи. Також думаєте, що люди працюють лише заради зарплатні? Після перегляду виступу, ваше ставлення до роботи вже не буде таким, як раніше.

Книга "Чому ми працюємо" – засіб для переоцінки витрат часу, самореалізації та розвінчання стереотипів. Це така собі розширена версія ідей, представлених у виступі: щоб краще пояснити, глибше копнути, знайти те, що хвилює і допоможе розібратися у проблемі саме вам. Адже згідно з думками автора, щоб прожити щасливе життя, ми маємо працювати за індивідуальними потребами та зацікавленістю. Себто, віднайти нашу унікальну мотивацію та інтерес, і реалізувати все це. XXI століття не дає простих відповідей, проте, дозволяє прожити життя більш свідомо та наповнено. Книга містить аналіз ідей та цінностей, на яких базувалися виробництво і підприємництво століттями, і пропонує варіант, яким чином ці всі ідеї змістилися та що вони собою являють зараз. Як і чому шукати роботу? На що звертати увагу?  Взагалі, робота – це що конкретно для вас? Непрості питання, які допоможуть зробити життя зрозумілішим та якіснішим, незважаючи на те, чи ви вже будуєте кар'єру, чи лише робите перші кроки.

P.S. 

Ну і, звісно, один з бестселерів – книга очільника спільноти Кріса Андерса про публічні виступи "Успішні виступи на TED. Рецепти кращих спікерів". Вона вміщує найцікавіші кейси з 2002 року: відтоді, коли Кріс став головою організації. Можете лише уявити, скільки автор прослухав промов, і рівень його експертизи. З чого почати промову? Як структурувати виступ, щоб він був цікавий глядачеві чи слухачу весь час? Читайте відповіді на всі ці питання.

3910

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: