fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:39 13 Бер 2021

Зеленський збирає своїх у кулак. Що було в кулуарах з'їзду "Слуги народу"

English version here

Фото: пресслужба "Слуги народу"

З самого ранку 13-го березня в КВЦ "Парковий", який з перших днів став улюбленим місцем Володимира Зеленського для збору "Слуги народу", було не проштовхнутися. Узбіччя біля центру було забите дорогими депутатськими автомобілями, а біля входу юрмилися активісти руху #SaveФОП, які намагаються не пропускати жодного заходу президентської партії.

Журналіст "Рубрики" побував на заході, поспілкувався з деякими учасниками і послухав, що говорять в кулуарах.

"Сьогодні тепло. Це нам Бог допоміг!"

Протест ФОПовців, який так бадьоро починався, давно вже перетворився на досить тягомотно акцію, організатори якої, здається, докладають усіх зусиль аби не дати їй остаточно згаснути і випасти з інформаційної повістки.

Суботнього ранку під КВЦ "Парковий" було всього кілька десятків учасників — правда, озброєних прапорами, плакатами і дудками. "Ми чесні підприємці. Я приїхала з Миколаєва, а нам кажуть, що ми тут стоїмо за 300 гривень! Нехай нас впустять всередину і дадуть поговорити з депутатами! Або із Зеленським", — обурювалася одна з учасниць, поки журналіст "Рубрики" намагався пробитися через кордони надпвльної охорони.

Справедливості заради треба сказати, що окремі нардепи зупинялися для розмови з учасниками протесту, хоча ті й не могли розпізнати їх в обличчя. "Ми створили міжфракційне об'єднання для захисту інтересів ФОП. Проблема буде вирішуватися", — намагався заспокоїти активістів нардеп "Слуги народу" Олександр Качура перед тим, як увійти всередину.

Втім, сказати, що активісти були налаштовані агресивно або занадто рішуче — не можна. "Сьогодні тепло. Це нам Бог допоміг!", — говорили активісти між собою. "Так, щоб ми довше постояли", — зі сміхом відповідала їй колега. При цьому до приїзду Зеленського учасники протесту приготували "подарунок": звуковий залп з гугнявих дудок, які повинні були, мабуть, збити президента з настрою.

"Зеленський став жорсткішим"

Виступ Володимира Зеленського почався майже вчасно і глава держави відразу взяв бика за роги.

"По важливих питаннях у нас завжди повинно бути як мінімум 226 голосів. Як голосують інші партії — це на їхній совісті, а не нашій. Забудьте про такі слова, як "Так, але…" — ми повинні виконати обіцянки, дані людям. Жодні правки нас в цьому не зупинять", вичитував президент "слуг народу".

Дісталося і регіонам. За словами Зеленського, представникам партії в областях пора прокинутися і брати відповідальність на себе нібито для цього у них вже є всі важелі. Втім, пам'ятаючи про результат місцевих виборів минулої осені, таке твердження викликає певний скепсис.

"Ми демократичні, але в регіонах повинні вже брати ініціативу на себе. Ми вам все для цього дали. Партія "Слуга народу" повинна працювати на всі 100% для народу. Я в цьому впевнений на всі 200%. Слава Україні!", закінчив президент.

слуга народу

Фото: пресслужба "Слуги народу"

Досить жорсткий виступ Зеленського не залишився непоміченим. "Він явно став жорсткішим. Так, дивись, до кінця першої каденції вийде нормальний президент", жартували між собою журналісти.

За цим пішла ціла низка коротких виступів: прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що відносить себе до "слуг народу", оскільки "служить народу".

"Сьогодні у нас є унікальна можливість реалізувати те, що не вдалося іншим здійснити за всі роки незалежності — зробити Україну справді багатою європейською державою", віщав глава уряду зі сцени.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков попросив і далі виконувати програмні обіцянки партії, а віце-спікер Руслан Стефанчук досить плутано намагався пояснити нюанси партійної ідеології втім, з цим питанням у "зелених" труднощі з перших днів існування.

Дубинського проганяти поки не будуть, а ось локдаун можуть ввести

Затягувати з промовами організатори з'їзду не стали, відпустивши "слуг" спілкуватися з журналістами в кулуарах. Особлива увага була прикута до нардепа Олександру Дубинського, який вже не перебуває у фракції, але все ще є членом партії і навіть головою осередку в Київській області. Похмурий Дубинський був не дуже налаштований на розмову, на відміну від глави партії Олександра Корнієнка, якому довелося відповідати і на це питання.

"Претензії до Дубинського були. Я голосував за його виключення з фракції, але з партії виключити не можу, оскільки у нас є низові організації", — пояснював він журналістам в кулуарах.

Деякий час по тому, коли Корнієнко виступав зі сцени, він розповів про це більш конкретно — прибрати Дубинського неможливо, оскільки "Київський осередок вважає, що він правильний керівник".

У цьому, до речі, немає нічого дивного, оскільки за час свого кураторства, Дубинський завів в осередок своїх людей — так що вибити його звідти буде не так вже й просто. Більш того, Корнієнко оголосив, що бунтівного нардепа ще і включили в нову партійну структуру — Національна рада громад. Схоже, що вигнання Дубинського з фракції Зеленському цілком достатньо.

Ще одне важливе питання — введення нового жорсткого локдауну в Україні. "Карантин можуть посилити, ми внутрішньо до цього готові. Але спробуємо попрацювати ще над вакцинацією. Добре, що наші депутати вакцинуються і показують людям, що це не страшно", — пояснював Корнієнко.

корнійчук

Фото: пресслужба "Слуги народу"

"Ми чекали, що президент буде виступати досить жорстко. Партію потрібно будувати з самого низу, а з цим поки явно проблеми. Ну і всім вже пора б визначатися — в яку зі сторін йти. Складний процес і є ризики, але якщо вийде, то "Слуга народу" може стати першою не синтетичної партією за багато років", – відповів на запитання "Рубрики" один з нардепів, який попросив не називати його імені.

"Слуги" намагаються побудувати партію. Але чи вийде?

Виявилося, що зібрати заново партійних діячів це не така вже й проста задача загнати їх назад у залу вдалося тільки після триразового оголошення організаторів і виходу глави партії Олександра Корнієнка до мікрофона, який взяв захід у свої руки.

Після цього у "Слуг народу" розпочався робочий процес. Всі винесені на розгляд питання приймалися одноголосно і супроводжувалися "бурхливими оваціями".

слуга народу

Фото: прессслужба "Слуги народу"

Формально все робиться, як за підручником Корнієнко оголосив про створення молодіжної організації партії "Зе! Молодіжка" і навіть про жіноче крило "Зе! Жінки". Останнє ноу-хау викликає побоювання, оскільки віддає сексизмом.

Але чи вийде перетворити все ще аморфну ​​структуру на чітко працюючу організацію, з активними регіональними осередками, партійним ліфтом, підтримкою місцевих еліт і багатьом іншим? Для Зеленського це питання має стати ключовим стати вдруге президентом він ще може, а ось майбутнє партії "Слуга народу" викликає великий скепсис.

7070

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: