Що відбувається

Бюджетні мільйони: як партії (не) звітують за витрачені кошти платників податків

У чому проблема?

За останні два роки політичні партії отримали майже 1,5 млрд грн з державного бюджету на фінансування своєї діяльності, але не прозвітували, на що конкретно та як саме були витрачені ці кошти. Відповідно, НАЗК не мало змоги перевірити фінансову звітність політичних партій і дізнатися, чи доброчесно та законно були витрачені кошти платників податків. 

За словами провідного аналітика з політичних фінансів громадського руху ЧЕСНО Ігоря Фещенка, до 2015 року партії також не звітували про фінансові витрати, які отримували як від приватних грошодавців, так і від держави. 

Ігор Фещенко

«Упродовж двох десятків років різні політичні партії балотувалися на виборах, вигравали їх, отримували доступ до бюджетів і розпоряджалися ними. У той час люди не розуміли, за рахунок чиїх коштів депутати переконували виборця голосувати за них. І потім, фактично, для цього ж виборця встановлювали правила, як жити і скільки податків платити», – говорить експерт. 

Яким було рішення?

Ситуація змінилася у постмайданний період, коли новий парламент почав активно ухвалювати реформаторські закони. Один із таких законів – про державне фінансування політичних партій

«У 2015 році запровадили реформу державного фінансування політичних партій, яка передбачала фінансову звітність і досить жорсткі вимоги до використання держкоштів. Закон встановлював, хто має, а хто не має права фінансувати політичні сили, за яких умов може бути зупинене фінансування, про які суми йдеться, чи можуть фінансувати партію іноземці, на що можуть бути витрачені держкошти тощо», – згадує Ігор Фещенко.

Контроль за цільовим використанням коштів, виділених з державного бюджету на діяльність партій, поклали на Національне агентство з питань запобігання корупції. Крім того, агентство мало контролювати своєчасність подання та повноту звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. 

Усі зареєстровані в Україні політичні партії та їхні осередки з політичним статусом мали щоквартально звітувати. «Ці звіти були дуже деталізованими. Треба було оприлюднювати витрати чи внески навіть на 3-5 грн, а коли послуги ще не отримали, але вже заплатили за них, то в звіті мали бути вказані фінансові зобов'язання», – розповідає Ігор Фещенко. 

Як це мало працювати і в чому винен ковід?

Система звітності передбачала з одного боку – жорсткі вимоги для партій, з іншого – певні переваги. Головною метою було відмежувати олігархів від політиків, тому й запровадили державне фінансування політичних партій. Саме воно і компенсувало жорсткі вимоги по звітності. Імплементація реформи відбувалася з 2016 по 2019 рік: 

«Всі вчилися звітувати, НАЗК – перевіряти, громадськість – аналізувати звіти. Цю реформу зупинила пандемія, – каже Ігор Фещенко. – Комусь в парламенті прийшла думка, що коронавірус і карантин є підставою для того, щоб політичні партії не звітували. Тоді ухвалили низку законів щодо відстрочок по звітуванню для бізнесу й для партій також», – розповідає Ігор Фещенко. 

Нова проблема

За два роки всі звикли жити в умовах карантину. Політичні партії навіть провели місцеві вибори в національному масштабі. Проте правка не подавати звіти досі лишається чинною. На практиці це означає, що за 2020-2021 роки політичні партії отримали з бюджету півтора мільярда гривень і не прозвітували за них. Крім того, Ігор Фещенко зауважує, що партії залучили ще щонайменше 1 мільярд 400 мільйонів гривень приватного фінансування й витратили його на оплату виборчих кампаній. Походження цих грошей досі невідоме

Нове рішення?

Громадський рух ЧЕСНО й низка інших міжнародних та українських організацій понад рік намагаються вплинути на політиків і повернути звітування політичних партій за отримані державні кошти. За словами Ігоря Фещенка, нардепи ніби погоджуються з цим рішенням, проте на практиці нічого не відбувається. 

«За декілька днів до голосування на засідання зібрався правовий комітет, де розглядалося виключно дане питання. Депутати досить швидко включили його в порядок денний позачергової сесії парламенту і наступного дня проголосували за нього. Можливості проаналізувати зміни не було. Навіть самі нардепи не встигли б провести відповідні розрахунки та оцінити ризики. Що було проголосовано? З одного боку, правка передбачає подання фінансової звітності, яка не подавалася раніше. Тобто, всі звіти, які до цього не подавали, мають бути подані. З іншого боку, депутати не виключили норму, яка дозволяє не звітувати. Якщо президент підпише цей законопроєкт, то ми матимемо суперечливі норми. Тому громадськість закликає ветувати законопроєкт 5253-1», – пояснює Ігор Фещенко. 

Національне агентство з питань запобігання корупції вже призупиняло фінансування трьох політичних партій – «Голосу», «Батьківщини» та «Слуги народу». На сьогодні близько 26 мільйонів гривень ці партії так і не отримали. За словами керівниці департаменту запобігання політичній корупції НАЗК Ганни Чорнуцької, головними порушеннями, які найчастіше виявляють у звітах політичних партій, є виведення бюджетних коштів, невідповідність витратних документів, приховування оплати реклами у Фейсбуці, заниження вартості реклами на бігбордах. Також порушеннями є надання внесків особами, у яких відсутні доходи, або особами, яким це заборонено законом. 

«За неналежну витрату коштів з державного бюджету може бути призупинення фінансування, повне позбавлення фінансування або ж навіть кримінальна відповідальність», – підкреслює Ганна Чорнуцька. 

Ганна Чорнуцька / Фото УП

За даними руху ЧЕСНО, 85% українців не підтримують фінансування партій з держбюджету. На думку експертів, це обумовлено недовірою до політичних сил. Однак якщо громадяни хочуть бачити політиків, які незалежні від олігархів, проте залежні від народу, то питання фінансування партій з грошей платників податків залишається відкритим. 

Матеріал було підготовано на основі програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно", яка звучить на Українському радіо та Радіо Культура.

Послухати ефір: https://cutt.ly/zR4wBTJ 

Подивитися ефір: https://cutt.ly/7R4wHG9 

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.