fbpx
Сьогодні
How-to 16:27 12 Лис 2018

Як зупинити жорстокість проти тварин: інструкція від зоозахисників

3 практичні поради, як притягнути кривдника до правової відповідальності

В Україні вже рік діє закон №5119-1 про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Відповідно до нього, побої і знущання над тваринами, в залежності від тяжкості злочину, тягнуть за собою штраф від 3400 до 8500 грн або адмінарешт до 15 діб з конфіскацією тварини в разі потреби. Крім того, за статтею Кримінального кодексу, винуватцю в залежності від наслідків (загибель тварини) та тяжкості злочину загрожує позбавлення волі від шести місяців до 8 років.

Тим не менш, сьогодні випадки правового покарання живодерів можна перерахувати на пальцях. Перший такий випадок з реальним терміном позбавлення волі відбувся лише влітку 2018 року на Івано-Франківщині. Долинський районний суд визнав 24-річного чоловіка винним  у вбивстві собак і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років. А з нещодавнього – в Одесі суд ухвалив рішення заарештувати на 60 днів чоловіка, який знущався над бездомними кошенятами.

При цьому більшість випадків жорстокого поводження з тваринами так і залишаються без покарання винуватих. У соцмережах багато говорили про вбивство ведмедиці, яка дивом зуміла сховати від браконьєрів свого ведмежа у Карпатах, нелюдський експеримент на Житомирщині, де планують відстріляти 700 лисиць, щоб перевірити вакцину від сказу; або ж останній кричущий випадок з сотнями овець, яких більше 2 тижнів утримували у вантажівці і навіть планували вивезти на утилізацію

А скільки випадків жорстокого поводження з тваринами є у містах і селах України, про які навіть ніхто не чув?

Що робити, якщо стикнувся з ситуацією жорсткого поводження з тваринами, і як притягнути злочинця до правової відповідальності? «Рубрика» спитала засновника зоозахисного руху UAnimals Олександра Тодорчука.

1. Спробувати перервати акт жорстокості.

Дуже часто для цього достатньо просто привернути увагу оточуючих до того, що відбувається. І, власне, людина, яка вчиняє це порушення у такій ситуації зазвичай відволікається і припиняє свої дії.

Треба виконувати усі законні методи для того, щоб зупинити ту ситуацію, свідками якої ви стали.

2. Паралельно необхідно одразу (!) викликати поліцію.

Поліція зобов'язана відреагувати на цей виклик і приїхати, посилатися необхідно на закон про захист тварин від жорстокого поводження (№5119-1 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження гуманного ставлення до тварин, – Ред.).

Обов'язково треба контролювати, щоб поліція приїхала і склала протокол про це порушення.

Оскільки ви написали цю заяву, можете слідкувати за тим, як ведеться розслідування. Варто розуміти, що лише за умови вашого контролю і максимального поширення інформації про цю ситуацію, вона може бути зрушена з місця.

3. За можливістю зафіксуйте злочин та обличчя злочинця

На сьогоднішній день ті випадки, які в судах закінчуються хоч якимсь покаранням відносно жорстоких дій щодо тварин, пов'язані з наявністю фото і відео-доказів злочинів. Відео-докази тут є кращими, для цього важливо зафіксувати обличчя злочинця та його дії. Інакше довести те, що конкретна людина дійсно вчинила ці дії буде дуже складно.

Важливо! Необхідно розуміти, що просто зняти на відео злочин – недостатньо для притягнення злочинця до відповідальності. Потрібно обов'язково викликати поліцію, скласти протокол і вимагати залучення цих фото і відео-матеріалів до справи.

Якщо ви просто зафільмуєте та викладете відео в Інтернеті, розраховувати на те, що це вирішить ситуацію, на жаль, не варто.

"На сьогодні зведеної статистики щодо правового притягнення людей до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами немає, але такі випадки – одиничні. Максимум можна нарахувати два десятки. Здебільшого справи, які доходять до судового рішення, закінчуються умовним терміном. Максимальні терміни покарання за жорстоке ставлення до тварин – це півроку – рік.

Нагадаю, що за законом за жорстоке поводження з тваринами передбачено покарання до 8 років позбавлення волі. Втім, механізмів, які б це забезпечували на сьогоднішній день немає, тому, на жаль, відповідальність несуть далеко не всі злочинці і не в повному обсязі

Олександр Тодорчук

Для того, щоб притягнути злочинця до правової відповідальності, у першу чергу потрібно викликати поліцію, скласти протокол, точніше добитися його складення. А далі – максимально слідкувати та тиснути на те, щоб справа надійшла до суду і судового рішення", – зауважив Олександр Тодорчук.

22282

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: