fbpx
Сьогодні
Розбір 10:07 02 Тра 2022

ЗНО, мотиваційка і вартість навчання: як працюватиме вступна кампанія 2022

Війна ускладнює вступ до ВНЗ для українців не вперше. Вона триває вісім років і стільки ж позбавляє дітей на окупованих територіях права на якісну освіту. Але Україна робить усе, аби це право боронити. Тож і вступна кампанія 2022 відбудеться. Але за своїми правилами.

"Рубрика" поетапно розібралася в тому, що чекає на цьогорічних вступників.

У чому проблема?

Чим вступній кампанії загрожує війна

Міністерство освіти та науки України вже розробило план дій. Лишаються кілька аспектів, над якими ще працюють, проте загальна картина зрозуміла вже зараз.

Серед основних проблем, з якими стикаються через війну цьогорічні випускники, перш за все, — неможливість повноцінно навчатися

Уроки без тривог, заняття з репетиторами, підготовка й перевірка домашніх завдань і навіть банальна можливість зібрати всі потрібні документи — усе це тепер ускладнене. 

Тому МОН спростило ряд вимог і правил для майбутніх вступників. 

Яке рішення?

Нові правила перебігу ЗНО

ЗНО, мотиваційка і вартість навчання: як працюватиме вступна кампанія 2022

На початку повномасштабного вторгнення багато хто ставив на скасування ЗНО. По-перше, як безпечно його провести? По-друге, як в умовах війни до нього підготуватися? Проте незалежне оцінювання таки відбудеться. Найімовірніше, у липні, проте точних дат ще немає. Реєстрація на іспит уже завершилася.

Складатимуть не 2-3 предмети, як зазвичай, а один мультипредметний тест, до якого увійдуть:

  • українська мова;
  • історія України;
  • математика.

За кожен предмет буде окрема оцінка, тож заклад, до якого подаватиме документи вступник, зважатиме на той бал, який має значення на конкретній спеціальності.

Блоку української літератури цьогоріч не буде. Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет каже:

"Один комплексний тест включатиме 20 тестових завдань із математики, 20 тестових завдань з української мови та 20 — з історії України".

Демонстраційну версію тесту можна пройти за посиланням. Час проходження — 120 хвилин. Як і на прийдешньому іспиті. 

Одна людина матиме одну спробу на складання ЗНО. Проте відбуватиметься воно не одночасно у всій країні через загрози обстрілів. Буде 28 сесій, чого, за розрахунками МОН, має вистачити для всіх охочих скласти тест. На кожній сесії завдання будуть іншими, тож змахлювати не вийде.

Проводитимуть ЗНО офлайн. Якщо під час іспиту розпочнеться тривога, всі учні матимуть перейти у безпечне місце і після закінчення тривоги продовжити іспит. Можливості пройти ЗНО онлайн не буде, адже у такому разі навряд вдалось би уникнути навантаження на систему та її подальших збоїв, тож цей варіант у міністерстві відкинули.

Як бути абітурієнтам на тимчасово захоплених територіях та за кордоном?

ЗНО, мотиваційка і вартість навчання: як працюватиме вступна кампанія 2022

Зруйнована школа, Олександрівка, Херсонська область

На територіях, які тимчасово контролює росія, провести ЗНО неможливо. Дітям, які там мешкають, потрібно буде виїжджати. Якщо зробити цього вони не зможуть, то матимуть готуватися вже до наступного ЗНО. 

"Щоб скласти ЗНО цього року, необхідно переїхати на підконтрольну територію. Ми будемо намагатися зробити основну, додаткову та спеціальну сесію. Тобто буде мінімум три сесії, коли кожен, хто захоче складати мультипредметний тест в Україні, зможе це зробити", — заявив міністр Сергій Шкарлет. 

Що стосується дітей, які знаходяться за кордоном, у країнах Східної Європи планують проводити спеціальні сесії, тож вони матимуть можливість пройти тест. 

Чи можна вступити без ЗНО?

Так. Якщо абітурієнт готовий змагатися виключно за місце на контракті, він може вступати за результатами мотиваційного листа. Складати ЗНО у такому разі немає необхідності. Проте це не стосується вступників, що хочуть отримати медичну освіту або вивчати гуманітарні науки.

Для вступу на творчі спеціальності необхідно буде пройти творчий конкурс і тут теж можна обійтися без мультитесту. 

Як отримати атестат?

ЗНО, мотиваційка і вартість навчання: як працюватиме вступна кампанія 2022

росіяни вже зруйнували понад пів тисячі закладів освіти в Україні

Атестат може видати як школа, де дитина навчалася на постійній основі, так і школа, де дитина навчається тимчасово. 

"Тому потрібно зареєструватися у школі, де тимчасово проживаєте. Можете обрати будь-який заклад освіти, можна доєднатися до будь-якої онлайн-школи, що є на сайті МОН, особливо якщо ви за кордоном", — сказав голова комітету ВР з питань освіти і науки Сергій Бабак.

Як подати документи для вступу?

Якщо абітурієнт має сертифікат про проходження ЗНО за 2019-2021 роки, він може використати його. Якщо ж він складе іспит у 2022, то отримає новий документ. У зв'язку з мультипредметним тестом, цього разу і сертифікатів буде не чотири, а один.

У решті вступна кампанія не відрізнятиметься від попередніх років. Тобто документи подаватимуть онлайн. 

Також для вступу абітурієнти писатимуть мотиваційні листи, де пояснюватимуть, чому саме вони є найкращими кандидатами на вступ. Така практика була й раніше, проте ваги такі "мотиваційки" майже не мали. Тепер же буде інакше — бали з атестата враховуватися не будуть. А значення матимуть лише результати ЗНО та/або мотиваційний лист чи результати творчого конкурсу, якщо обрана спеціальність його передбачає.

Участь в олімпіадах, змаганнях та конкурсах під час вступу враховуватися не буде.

На бюджет чи на контракт?

ЗНО, мотиваційка і вартість навчання: як працюватиме вступна кампанія 2022

Як і раніше, абітурієнти матимуть змогу вступити на державну форму навчання або ж на контрактну. Інформація про державні замовлення в університетах і, відповідно, кількість бюджетних місць, з'явиться згодом. Проте що стосується платного навчання, в МОН заспокоюють — цього року вартість освітніх послуг не зростатиме, держава контролює це питання.

Хто цьогоріч потрапить до списку пільговиків?

Пільги для переселенців та учасників бойових дій буде збережено, як і минулого року. Але разом з тим в міністерстві кажуть, що в порівнянні з попередніми роками війни цього разу кількість переселенців дуже виросте і це не має впливати на можливість вступу для дітей з високими балами ЗНО. 

Тож як працюватиме пільгове питання, у МОН ще вирішують.

Ще більше корисних рішень!

Як підготуватися до іспитів

Навчання в умовах війни складне. У більшості шкіл та університетів навчання продовжується в онлайн-форматі. Проте ЗНО завжди вимагало від учнів більш ретельної підготовки. Окрім цього, навчальні заклади, що знаходяться на тимчасово захоплених територіях, працювати не можуть. Тут на допомогу приходять додаткові ресурси.

1
5565

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: