fbpx
Сьогодні
Екорубрика 10:17 03 Кві 2021

Zero Waste Великдень: 7 простих порад, як влаштувати чудове свято і зберегти довкілля

Великдень — особливе християнське свято, яке відзначають чи не в кожній українській родині. Фарбують крашанки, печуть паски, вшановують родичів. У цей час серце і думки мають бути чистими та радісними, а вчинки — добрими. Zero Waste Alliance Ukraine підготувала прості поради, які допоможуть усім не тільки підготуватися до свята Воскресіння, а й і попіклуватися про чистоту нашої планети.

1. Усвідомте, що вам важливо і необхідно. Піст — це час духовного очищення і самоусвідомлення. Наші побутові справи вимагають не меншого вдосконалення і відмови від зайвого. Адже саме так ми зможемо втілити наші переконання і світогляд в життя. Заздалегідь продумайте меню до святкового столу та підрахуйте кількість продуктів, які ви плануєте придбати. Спробуйте зменшити кількість пластикового пакування та пакетів, які знадобляться вам в магазині. Не забувайте про багаторазову екоторбу, чи зручний наплічник, який стане вам у нагоді. Переконані, що все це можна відшукати у себе вдома. А ще — підготувати багаторазові контейнери і після завершення святкового застілля роздати смаколики, що залишились, гостям.

2. Уникайте зайвого декору під час святкування. Не купуйте поліетиленові наліпки та пластикові фігурки кроликів і курчат. Краще виготовити їх разом з дітьми з паперу, а для прикрашання пасок можна власноруч випекти і розписати фігурне печиво або зробити льодяники на паличках. Трохи фантазії — і у вас буде неймовірно гарний та оригінальний стіл, до підготовки якого долучились навіть найменшенькі!

3. Використовуйте натуральні фарбники для виготовлення крашанок. Всі знають про лушпиння від цибулі, яким фарбували яйця ще наші бабусі. Проте можна використовувати з цією метою відвар куркуми, шпинату, буряка, кави, червоної капусти, петрушки… Принцип тут загальний: занурюємо барвники в окроп, а потім залишаємо у відварі майбутні крашанки. Інтенсивність кольору залежить від часу вимочування. Після чого їх можна просушити на серветці. Таким чином ви отримаєте справжню екокрашанку без хімії, не будете думати куди діти зайве пакування і зекономите гроші.

великдень екологічний

4. Смачне оздоблення для паски — купуйте на вагу. Горішки, цукати, насіння може і не такі яскраві, як фарбована посипка з пресованого цукру у поліетиленових пакетиках, проте точно смачніші, безпечніші і більш дружні до природи. На ринку їх можна спробувати і купити скільки треба у власний мішечок. Тоді точно не доведеться ламати голову, з яких Е-шок зроблені ці різнокольорові бубочки.

5. Не готуйте занадто багато м'яса. М'ясні страви часто обирають для Великодневого столу, однак насправді їмо ми їх значно менше, ніж здається. Особливо після Посту, коли перевантажувати організм не дуже корисно і приємно. Разом з тим, саме вирощування худоби і виробництво продуктів тваринного походження пришвидшують зміну клімату. Переконати у цьому власну бабусю може й важко, але що приготувати самому — кожен вирішує сам.

6. Відмовтеся від пластикових квітів для прикрашання могил на поминальні дні. Живі багатолітні квіти виглядають набагато красивіше і не розкладаються на мікропластик. Свідомо не викидайте сміття, яке залишилося після прибирання або обіду — одразу біля цвинтаря. Також, безумовно, не можна палити там траву та інші відходи — це може призвести до шкідливих викидів у повітря та пожежі від займання трави. Контролювати цей процес чи загасити вогонь буде дуже важко, а шкода для тварин і комах від такого паління — катастрофічна.

Ось, що про це говорить отець Олег Кіндій, священник у Храмі Святих Володимира та Ольги, УГКЦ, доцент кафедри богослов'я УКУ: "Для християн фізичне життя людини на землі є тимчасовим, але душа є вічною. Відвідини цвинтаря мають дуже символічний характер — ми згадуємо близьких і молимось за них. Іноді, люди хочуть долучити померлих до своєї трапези і кладуть частування на могилу. У цьому випадку, краще обирати щось органічне і без пакування, щоб воно могло швидко розкластись і підживити землю.

Від пластикових квітів чи цукерок з пакуванням краще категорично відмовитись. Церква вже давно закликає не нести на кладовища пластикові квіти та вінки — це не є християнським та етичним способом вшанування. Квіти можна використовувати живі і без пакування. Це навіть дуже символічно — рештки квітів дадуть життя іншим організмам.

Світ має відновити свою цілісність. Ми всі одне ціле з землею. За своєю суттю християнська думка є дуже екологічною та сталою, але ми про це часто забуваємо. Бог створював світ не з пластику, це вже люди винайшли його під час свого існування. Останніми роками церква все гучніше долучається до екологічних акцій. Наприклад, у минулому році УКУ долучився до ініціативи "Чисте місто". Ми отримали 6 компостерів, у яких успішно компостуємо органічні рештки. І загалом маємо гарно налагоджену роботу у напрямку поводження з відходами".

7. Не фокусуйтесь на матеріальних атрибутах свята. Адже перш за все, Великдень — це радість Світлого Христового Воскресіння, піднесений настрій та добрі наміри. Смачної вам паски!

великдень екологічний

Фото: Poppy & Daisy Designs, The TerraCycle Blog

5236

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: