fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:32 26 Вер 2019

Зеленський "спалив мости в Європі"? Як іноземні ЗМІ відреагували на стенограму розмови з Трампом

Телефонна бесіда, що стала приводом для початку процедури імпічменту американського президента. Не перебільшуючи, її текст справив потужний ефект на внутрішньополітичні справи по той бік Атлантики, а також поставив чимало питань українському керівництву.

Фото Reuters

25 вересня Білий дім опублікував стенограму (але не дослівний текст) телефонної розмови, що відбулася у липні між президентом України Володимиром Зеленським та Дональдом Трампом, президентом Сполучених Штатів. З повним текстом розмови можна ознайомитися тут. Спробуємо виділити основні тези та проаналізувати, як на ситуацію відреагували провідні ЗМІ.

Першим серйозним моментом став закид Трампа, що Європа не допомагає Україні та вживає жодних заходів для вирішення конфлікту. Зеленський погодився з цим на «1000%» та додав, що США залишаються нашим найбільшим партнером, хоча ним має бути Європейський Союз. Цікаво, що німецька преса на даний момент майже ніяк не відреагувала на звинувачення канцлерки у бездіяльності. Натомість сьогодні Spiegel, Bild та інформаційний портал FAZ.NET зосередився на інших деталях розмови. Із промовистою назвою вийшов тільки European Observer. На думку авторів статті президент «Спалив мости в Європі». Мовляв, погодившись із Трампом щодо неспроможності ЄС досягти прогресу в конфлікті на Донбасі, він відштовхнув від себе організацію.  

Але, як ми зазначали, центральною стала зовсім інша тема. Суть у тому, що в доволі округлих та неоднозначних виразах Трамп запропоновував Зеленському поновити розслідування щодо діяльності сина Джона Байдена (одного з головних конкурентів Трампа на президентських виборах 2020 року) Гантера в Україні. Останній був запрошеним топ-менеджером в українській газовидобувній компанії Burisma Holdings. Протягом його перебування в Раді директорів холдингу з 2014 по 2019 рік Байдену закидали і конфлікт інтересів, і сумнівні фінансові операції. Однак американська прокуратура фактів злочину не знайшла. Українська почала шукати, але зі звільненням Віктора Шокіна з посади генпрокурора в 2016, припинила.

Так чи інакше, ситуація, на перший погляд, дуже неприємна: з одного боку Трамп зі своїм тиском, що демократи, у принципі, вважають уже достатньою підставою для імпічмента. На додачу, Трамп пропонує Зеленському познайомитися з його адвокатом Руді Джуліані, який свого часу дійсно чинив тиск на українських посадовців із вимогою активізувати розслідування проти Гантера Байдена. З іншого боку, наш президент, який погоджується звернути на це питання більше уваги.

Однак Зеленський не дискредитував себе, а ледь підставив, якщо можна так сказати. Тому, що у моментах, де Трамп реально тиснув, йому вдалося обійти обіцянки, які дійсно могли б затягти на дно: перша, це щодо «можливого втручання у вибори в США». Ідеться, зокрема, про компанію CrowdStrike, що займалася розслідуванням хакерської атаки на сервер Національного демократичного конгресу під час президентських перегонів у США в 2016 році.

зеленський трамп

Фото Reuters

Другим моментом стала дуже обережна та загальна відповідь Зеленського на пропозицію співпрацювати в питанні розслідування щодо діяльності сина Байдена, вважають у Foreign Policy.

Безумовно, сам факт фігурування України у внутрішньо-політичному американському скандалі не додає нам очок. Однак нині багато оглядів вийшли під досить провокативними заголовками зі зміщеними в різні сторони акцентами.

Та ж стаття з Foreign Policy про болото («Українці, ласкаво просимо до американського болота») стала відповіддю на матеріал із Washington Post, який зазначав якраз протилежне. Мовляв, американці «вляпалися» в українські розбірки.

Якщо правильно дистанціюватися від ситуації та не робити поспішних кроків, будемо спроможні, як зазначив сам Зеленський «залишатися друзями зі Сполученими Штатами». 

12256

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: