fbpx
Сьогодні
Актуально 09:08 25 Лип 2019

Зеленський проти Кличка. Чи потрібні Києву дострокові місцеві вибори?

Команда президента Зеленського почала реалізацію ідеї проведення дострокових виборів.

Photo rbc.ua

Першим вирішили «взяти» Київ, оскільки тут організувати процес найпростіше. Президент має формальні підстави зняти Володимира Кличка з посади голови Київської державної міської адміністрації, лишивши його церемоніальним міським головою. Хоча Конституційний суд таке ніби забороняє, проте Янукович свого часу саме так розділив владу Черновецького.

Цю ж схему намагаються повторити і в «Зе», подавши запит у Кабмін про звільнення Кличка.

Замінивши керівника виконавчої влади і маючи монополію в парламенті, «слуга народу» може легко розпустити Київраду і призначити дострокові вибори.

Проте велике питання викликає доцільність ідеї дострокових місцевих виборів у Києві?

По-перше, бюджет Києва на 2020 рік все одно встигне прийняти діюче скликання міської ради. Тому наступники все одно нічого радикально в ньому змінити не зможуть. Ні прибрати корупційні оборудки, ні додати якісь хороші ідеї.

По-друге, відповідно до Конституції України, вже 31 жовтня 2020 року мають відбутись строкові вибори до місцевих рад по всій країні. Тобто депутати Київради від Зеленського матимуть в кращому випадку 1 рік повноважень, після чого їм доведеться йти на перевибори.

За рік в Київраді вони реально нічого не встигнуть реалізувати. Від слова «взагалі». Тільки на процес передачі справ, і переоформлення депутатських приймалень піде від 3 до 6 місяців. Це при тому, що нагадаю, міський бюджет вже буде ухвалено, і вони вимушені будуть рухатись в тих рамках, які були задані.

Ми вже мали досвід такої «кастрованої» Київради з 2014 по 2015 рік, нічим толковим вона не запам'яталась. Більшість тогочасних депутатів навіть не встигли зрозуміти як працює система місцевого самоврядування, не те що провести якісь зміни.

Цю проблему усвідомлюють і в команді Зеленського, того розмірковують над ідеєю не проводити вибори в Київраду у 2020 році, а знайти якусь схему, за якою дострокові вибори можна було б назвати строковими і таким чином подовжити термін повноважень депутатів до 5 років.

Схему знайти звичайно можна. Проте легітимність такої Київради буде дуже і дуже сумнівна. І якщо зараз обходи законодавства ще можна виправдати високим мандатом довіри до Зеленського і «Слуги народу», то всі прекрасно розуміють, що за рік на посадах рейтинги партії влади суттєво знизяться.

Відповідно кожне засідання псевдо легітимної Київради після 2020 року буде супроводжуватись протестами, блокуванням та бійками. Як власне вже було в період з 2012 по 2013 роки, коли Янукович «подовжив» термін повноважень Київради, щоб не проводити перевибори.

Процес управління Києвом буде заблоковано остаточно.

До того ж виникає закономірне питання – який сенс проводити проміжні перевибори Київради, якщо новобрані депутати від «Слуги народу» вже анонсували зміни до закону про столицю, що мають змінити систему самоврядування у Києві?

Більш логічним було таки реалізувати цю ідею, і вже у 2020 році під час нормальних строкових місцевих виборів змінювати владу Києва під нову модель управління Києвом.

19593

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: