fbpx
Сьогодні
Що відбувається 18:28 05 Лип 2021

Україна імені РНБО. Зеленський хоче розправитися з олігархами або ними керувати?

English version here

Минулого тижня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за президентський законопроєкт Володимира Зеленського про олігархів. Якщо його приймуть, то це досить абстрактне поняття на наступні 10 років отримає цілком конкретне позначення: критерії визначення «олігарха», за цим — потрапляння до спеціального реєстру і різні правові наслідки. 

Втім, право вирішувати, хто є олігархом, а хто — ні, належатиме Раді нацбезпеки — тобто самому Зеленському. 

Що задумав Офіс президента, чи є в олігархів серйозний привід для занепокоєння перед другим читанням і як Зеленський спробує стати власним антиподом — читайте в матеріалі «Рубрики».

Олігархи перенесли війну на осінь, але Ахметов вже починає чинити опір

ахметов

1 липня в зазвичай досить сонній влітку сесійній залі парламенту панувала гарячкова активність. «Тузи» по типу лідера «За Майбутнє» Ігоря Палиці раз у раз занурювалися в телефон, ведучи з кимось активні листування. З ким — з'ясувалося завдяки парламентським фотографам, що працюють на  балконі — близький соратник Ігоря Коломойського вів діалог з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, якому обіцяв «спробувати добути голоси» для прийняття якогось законопроєкту в першому читанні. Той же клявся, що всі спірні моменти будуть врегульовані між першим і другим читанням. 

Назва законопроєкту до об'єктивів не втрапила, проте здогадатися, про що йшла мова, не так вже й важко. Особливо якщо врахувати, що вже після обіду 18 депутатів «За Майбутнє» віддали голоси на підтримку законопроєкту про олігархів. Крім них і «слуг народу», «за» проголосували й 18 осіб з групи «Довіра» — проєкту, який вже давно пов'язують з олігархами Рінатом Ахметовим і Андрієм Веревським. Чому ж найвпливовіші люди України віддали голоси за законопроєкт, який в теорії може вдарити по них самих?

«Це тільки перше читання. А олігархи зараз не готові йти на прямий конфлікт з Офісом президента. І вони з одного боку проголосували, але не дали голосів за скорочену процедуру. Відповідно розгляд переноситься аж на осінь, якщо не трапиться якогось позачергового засідання. А якщо і буде, то його закидають парою тисяч поправок і всю осінь Рада розглядатиме цей законопроєкт. А за пів року у нас все може помінятися. Раптом Зеленський втратить популярність, а це значить, що і в "Слузі народу" перестануть так дружно голосувати за його ініціативи. Тому проблему просто вирішили відтягнути», — сказав в коментарі «Рубриці» політичний експерт Мар'ян Ощановський.

«У  Коломойського зараз починаються дуже великі проблеми в Штатах. Він уже фактично не може виїхати навіть до Ізраїлю. І йому потрібно тепер тільки миритися із Зеленським. А та ж група Веревського голосувала з тієї точки зору, що за голоси на підтримку їм дадуть лояльність з боку ОП. І поки що єдиний, хто починає виступати в цьому плані, це саме Ахметов. Та ж група Павлюка дала голоси, але не дали депутати "Опоблоку", які відкрито працюють з Ахметовим. І той же Волинець і Наливайченко в "Батьківщині", які вважаються близькими до нього. Якщо говорити про друге читання, то я знаю, що в "Слузі народу" є побоювання, що 30-40 депутатів, орієнтованих на нього, можуть не дати голоси», — додав експерт.

Рада боїться посилення РНБО. Епіцентром опору може стати Разумков

зеленський рнбо олігархи

Фото ОПУ

«Законопроєкт не виноситимуть на друге читання до тих пір, поки не з'явиться ясність з голосами. Багато хто не в захваті від того, що таким чином ми вручаємо потужний інструмент впливу РНБО. Добре, зараз президент Зеленський, але чи не скористаються цим в майбутньому з поганими цілями? А хто тоді буде визначати імена в списку і чи не порушує це Конституцію? До другого читання потрібно вирішити ще дуже багато питань. Так що питання цілком можуть перенести як мінімум на осінь», — анонімно розповів в коментарі «Рубриці» один з депутатів фракції «Слуга народу». 

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков теж дав недвозначно зрозуміти, що незадоволений посиленням впливу РНБО. Наступного дня після голосування в першому читанні він виступив на брифінгу, де пообіцяв внести правку перед другим читанням. Мета — створення спеціального органу, який і буде відповідати за внесення олігархів в "розстрільний список".

«Що стосується РНБО, то я справді вважаю, що це не зона відповідальності РНБО ні з точки зору логіки, ні з точки зору законів і Конституції України», — підкреслив Разумков.

«Поправка Разумкова — це така своєрідна заявка на випадок, якщо вона не буде врахована. А вона не буде врахована, оскільки це суперечить інтересам Зеленського, який хоче сам вирішувати, кого вносити в список. Тому "група Разумкова" може не проголосувати в другому читанні. Плюс умовна "група Ахметова" теж може не дати голосів і чисто математично голосів може не вистачити», — прогнозує Ощановський.

Банкова готує Зеленського 2.0?

зеленський рнбо олігархи

Фото ОПУ

Політичний процес в будь-якій країні, в тому числі й в Україні, досить циклічний і схильний до передбачуваних коливань. Це добре помітно по низці українських президентів в останні 20 років: за «диктатором»  Кучмою прийшов «демократ» Ющенко, потім настала черга «господарника» Януковича, якого змінив ще один представник «світу свободи та любові» Порошенко. 

Правда, п'ять років по тому, коли підійшов час для чергових виборів президента, Петро Олексійович вже був більше схожий на націоналізовану версію свого попередника, що  втік до Ростова, тому закономірно програв молодому і завзятому Володимиру Зеленському, який обіцяв зробити все по-іншому. 

Оцінку його діяльності ми побачимо на наступних президентських виборах, але за такою логікою, наступним президентом України міг би стати один з лідерів ОПЗЖ Юрій Бойко або будь-який інший політик, який зможе переконати виборця в тому, що саме йому вдасться навести порядок після «бардака зеленої влади». 

Зеленський, зрозуміло, ухиляється від відповідей про другий термін, але очевидно, що за наявності шансів на успіх — похід на ще одне президентство обов'язково трапиться. Чинний голова держави не приховує того, що хоче увійти в історію. Для цього ж йому потрібно явно більше, ніж було зроблено за останні пару років.

Судячи з усього, з початку року Офіс президента почав діяти за новим, більш жорстким сценарієм. Безперервна централізація влади, спроби замкнути на собі всі більш менш важливі процеси в країні та регулярні засідання РНБО, на яких раз у раз виносять санкції проти нових гучних імен, повинні створити Зеленському більш серйозне реноме — достатнє для того, щоб відбити всі випади критиків напередодні президентських перегонів. 

До того ж не виключено, що законопроєкт про олігархів може зіграти ту ж роль, що і його не менш одіозний побратим — законопроєкт «Про столицю», який ось уже майже два роки припадає пилом у стінах Верховної Ради без спроб винести його на голосування. Але зате забезпечує Офісу президента відносно адекватні відносини з Віталієм Кличком, який, правда, вже дозволяє собі критичні зауваження на адресу Банкової. 

Хай там як, але політична осінь в Україні обіцяє стати вельми й вельми гарячою. А доля законопроєкту про олігархів стане одним з головних епіцентрів цієї боротьби.

2870

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: