fbpx
Сьогодні
Досвід 16:58 10 Жов 2018

Донори, які живуть поруч. Як проект Zdai Blood рятує маленькі серця

Іноді маленька ініціатива стає поштовхом для великих зрушень. Вона стає добрим магнітом, який об'єднує надзвичайних людей абсолютно з різних сфер.

Донорський проект «Zdai Blood» було створено у березні 2016 року студентками НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського». З того часу ми проводимо постійні акції із залучення молоді до здачі крові та здорового способу життя, а також популяризуємо донорство в Україні.

донори Zdai Blood

Команда проекту Zdai Blood

23 лютого 2017 року запустили щотижневий формат акцій, який символічно назвали — #СердечнийЧетвер. Це день, коли ми супроводжуємо донорів до Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, де оперують дітей з вадами серця та проходимо разом з ними усі стадії здачі крові — від отримання медичної карти до безпосередньої здачі та вручення довідки про 2 вихідні.

За час нашої діяльності ми зацікавили в тему донорства понад 1 700 осіб, провели 4 великі донорські акції (на кількість учасників понад 100 чоловік кожна) та 85 сердечних четвергів.

Також ми регулярно інформуємо молодь про проблему донорства через соціальні мережі, ЗМІ та телеграм-бота, який є постійною інформаційною підтримкою для донорів.

Регулярне донорство дозволяє не тільки допомагати іншим, а й турбуватись про власне здоров'я і проходити безкоштовні медичні обстеження.

донори

В Україні за даними офіційної статистики, лише близько 12 донорів на 1000 осіб, при нормі — 33 (інформація МОЗ від травня 2018). Проте ми віримо, що сумну статистику можна виправити.

Дослідивши стан донорства в місті Києві та Україні загалом, визначили мету — розвивати культуру донорства, інформувати суспільство щодо того як стати донором, що для цього потрібно та де існує найбільша потреба.

Донорської крові найбільше потребують пацієнти з серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, особи, що потрапили в ДТП та жінки під час пологів. Щорічно в Україні донорської крові чи її компонентів потребують 1,5 мільйона людей.

Звичайно, кожен стає донором через певні життєві події чи обставини. Для одного це перевірка себе, для іншого – дитяча мрія, але переважна частина людей здають кров, бо мають сильну громадянську позицію і не можуть стояти осторонь проблем, які існують у суспільстві. Тим паче, коли цю проблему можна виправити, витративши 1 годину свого часу у будь-який будній день.

донори

Донорство виховує бути відповідальним. Ми часто запитуємо наших донорів, що спонукало їх прийти здати кров. Цитати декого з них:

"Якось у мого друга помер батько, бо в критичний момент не вистачило донорської крові.

І я подумав: як так могло трапитись?

Нас 7 мільярдів у світі, а комусь може не вистачити трохи крові, аби жити?

Так не має бути.

З тих пір ідея здавати кров мене не покидає.

Бути донором — велика відповідальність!

Я завжди хвилююсь, аби дитині, якій вливають мою кров, потім було добре!" — Євген Ляшенко, 22 роки.

"Вперше здавав кров для племінниці колеги, яка проходила лікування в Інституті серця. Потім моя дружина дізналась про проект «Zdai Blood» і ми одноголосно вирішили здавати кров для дітей.

Треба робити добрі справи. Хоч такі мінімальні", – Андрій, співробітник МВС.

"Донорство — це вже добра залежність. А ще я люблю дітей. Я здоровий, мені не складно. Зараз у людей стільки протипоказань, що хочеться ще й за них прийти здати кров", — Михайло Гаєвський, 24 роки.

"Вперше стала донором, коли знайома потрапила в аварію і потребувала донорської крові. Якщо у мене все добре зі здоров'ям, нормальний гемоглобін, то чому б цим не скористатися, щоб допомогти людям", — Анна, 18 років.

донори

Ми хочемо щоб Україна була безпечною країною, щоб рідним пацієнтів не потрібно було шукати допомоги і бігати по місту в пошуках донорів для своєї дитини, а вони могли бути поруч з хворим та зосередити свої сили на підтримку близької людини у важкий час.

Нам подобається вислів: "Що віддав – то твоє". Віримо, що чим більше віддаєш, тим більше наповнюєш себе і світ.

Приєднатись до нас можна у будь-який з четвергів або здавши кров самостійно з понеділка по п'ятницю.

донори

Посилання на проект у соцмережах:

Facebook

Інстаграм

Телеграм-бот

Автор: Магеррамова Анастасія, Власенко Дарина

82
6526

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: