Екорубрика

Як на Житомирщині сміття і “коронавірусні відходи” перетворюють на енергію

Котельня в Житомирі працює на відходах лісоперероблення — трісці — а також ... пакетах і підгузках! А в повітря при цьому викидає тільки чисту пару. Як працює інноваційна для всього простору СНД установка — розповідаємо в матеріалі «ЕкоРубрики»

Проблема відходів стає все гострішою з кожним роком: перероблення не завжди можливе і, до того ж не надто розвинене в Україні; а сміття стає все більше. Але в Житомирі в грудні 2020 року запустили проєкт, який не тільки дозволяє розвантажувати звалища, а й виробляти енергію з відходів, здешевлюючи опалення в місті. Це котельня котлозаводу «Крігер» — унікальна установка не тільки для України, але і для всієї території СНД. Використання твердих побутових відходів як палива — новація, яка могла б стати цікавою кожному місту. 

Котельня працює на суміші дерев'яної тріски та РДФ. РДФ — це сортовані тверді побутові відходи, які не можна переробити далі: такі як кольоровий целофан, підгузки, розкислий папір. Зараз суміш складається в пропорції 25/75, але надалі планується перейти на суміш 50/50.

Зараз котельня опалює обласну психіатричну лікарню, на території якої й знаходиться. Надалі ж енергією з таких установок можна забезпечити опалення шкіл, лікарень, комунальних установ і житлоплощі. «На сьогодні така котельня здатна забезпечити тепловою енергією 25 тисяч квадратних метрів житла або, наприклад, навчальних, лікарняних установ», — говорить Леонід Крігер, директор заводу, що виробляє такі екологічні котли.

Дивіться наш репортаж з заводу:

Як працює котельня

Утилізація РДФ таким способом — це відповідь на реально наявну проблему: в усьому світі РДФ вже створює величезну проблему з утилізації. Отримати РДФ можна тільки в результаті сортування сміття: відокремивши його від усього того, що можна переробити надалі. «Сортування сміття — це точка відліку появи такого продукту як РДФ, який стає паливом», — розповідає Леонід Крігер. — «Його теплотворна можливість — 4,5 мегаджоуля, а звичайна тріска дає 2 мегаджоулі. Вдумайтеся, яка велика ефективність!» 

Поки в Житомирі немає власного сортувального заводу і РДФ привозять на котельню з Іллінців Вінницької області. Там такій співпраці раді — адже інакше такий продукт сортування, як РДФ, просто ніде утилізувати екологічно. Одна невелика котельня «Крігер» може утилізувати 8000 тонн РДФ на рік.

До слова, зараз в Україні якраз проходять зміни в законодавстві: РДФ визнають одним з видів палива. Це велика перемога для подібних проєктів і екології загалом, адже з моменту вступу в силу змін можна буде почати процес заміщення РДФ-ом вугілля і газу — традиційних джерел енергії, які згубно впливають на стан навколишнього середовища.

Крім того, що такий спосіб отримання енергії допомагає позбутися неперероблюваного сміття, яке в іншому випадку просто залишалося б на полігонах, він є екологічно безпечним: якщо звичайні ТЕЦ є серйозними забруднювачами навколишнього середовища, викидаючи в повітря продукти горіння палива — вугілля — то в разі з установкою Крігера завдяки спеціальній системі очищення в повітря потрапляє тільки водяна пара. 

Ще однією особливістю цієї установки є те, що за фактом вона може працювати на будь-якому біопаливі: на лушпинні, насінні, торфі. Однак саме використання як палива РДФ вирішує відразу дві проблеми: проблему сміття та енергоефективності. 

Така технологія може з'явитися в кожному місті, вважає Леонід Крігер, адже відходи є скрізь. Як і система освітніх і медичних установ, які могли б виграти, маючи окрему котельну установку, що працює на паливі з РДФ.

Енергія з медичних відходів

З початком коронавірусної кризи потужностей лікарень стало не вистачати для утилізації всіх небезпечних відходів. Тому котельня також спалює і медвідходи, які сюди привозять з усієї Житомирщини.

«На сьогодні медустанови області виробляють до тисячі тонн медвідходів. Раніше їх ховали звичайним способом — просто на звалищі. Або такі відходи розчиняються по фірмах, які мають ліцензії на утилізацію, але не реальні потужності та обладнання для цього», — розповів нам Леонід Крігер.

Установка Крігера здатна переробити 170 кг медичних відходів на годину. За рік же вона може прийняти й перетворити на енергію 1000 тонн медичних відходів з лікарень не тільки на території Житомирської області, а й з усієї України. Все це — з дотриманням екологічних норм і виробленням тепла.

Як масштабувати таке рішення?

Енергія зі сміття без негативних наслідків — пропозиція більш ніж приваблива. Однак для цього необхідне спеціальне обладнання, система фільтрації та сама унікальна технологія. Купівля котла, його інсталяція, навчання персоналу і технічне обслуговування на цю мить обійдеться в 700 тисяч доларів.

Купівлею такого обладнання в українського виробника вже зацікавилися інші країни. Тим паче досвід експансії на закордонні ринки у котлозаводу «Крігер» значний — котли переважно купують у Великобританії та країнах ЄС. Однак творець котельні вірить, що рішенням зацікавляться і в Україні. «Україна здатна сама забезпечити себе альтернативними джерелами з дотриманням екологічних норм, і це не такі шалені гроші, про які нам розповідають представники інших держав. Все ми можемо в Україні, самостійно», — впевнений Леонід Крігер.

Леонід Крігер

Читайте також, чим займається перша екологічна станція в Україні під Ржищевом

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.