fbpx
Сьогодні
Рішення 09:40 26 Чер 2020

Надрукувати захист: як запорізька Школа робототехніки створює маски для лікарів на 3D принтері

Як діти допомагають медикам через сучасні технології

Фото з Facebook.com/ForwardToTheFuture

Впоратися з емоціями у складних ситуаціях інколи допомагає математика. На початку карантину керівники запорізької Школи робототехніки підрахували: друкувати кріплення для захисних екранів — набагато швидше та ефективніше, ніж збирати кошти на одноразові маски для лікарів і чекати надходжень з-за кордону. Крім того, рівень захисту у екранів на декілька десятків відсотків вищий, ніж у звичайних масок, а ще вони багаторазові, тобто — більш екологічні.

Так у Школі робототехніки "Вперед у майбутнє" стартувало актуальне виробництво. На 3D-принтері друкують тримачі для захисних екранів. Потім волонтери їх шліфують, дезінфікують, прикріплюють резинку, додають екран, запаковують — і відправляють набори у лікарні. Зазвичай цю волонтерську роботу виконують викладачі та студенти запорізької політехніки.

запорізька Школа робототехніки

Фото з Facebook.com/ForwardToTheFuture

Свій до свого

Щоб захист дістався лікарів, інформацію про виробництво розповсюджували переважно через соцмережі та знайомих.
Будь-яка лікарня може надіслати до Школи робототехніки заявку: вказати адресу, кількість необхідних виробів і чекати на посилку. Зазвичай на один медзаклад відправляють близько 20 наборів (тримач+екрани).
До цього моменту школа забезпечувала в основному лікарні Запорізької області, але керівник Денис Кабаненко каже: за бажанням географію можна розширити. Друк відбувається на п'ятьох принтерах, за день волонтери здатні зробити до сотні тримачів, за тиждень — до 550-ти.
Якщо вкласти у роботи 40 000 гривень і виготовити спеціальну прес-форму, то за день можна виготовляти до 1000 захисних наборів. Завдяки прес-формі кріплення не треба обробляти, то ж виробництво значно прискорюється.
Захист, що друкують у Школі робототехніки, більш надійний та екологічний, ніж одноразові маски (якщо брати до уваги логістику та забруднення, яке йде в повітря під час транспортування).
Перші кошти на закупівлю матеріалів для друку пожертвувала місцева громада та лікарі: власними силами зібрали близько 15 тисяч гривень, на які надрукували більше 400 тримачів.

Щоб продовжити корисне виробництво, Школа подала заявку на міні-грант від Zagoriy Foundation та ініціативи "Щедрий Вівторок" — і отримала підтримку у розмірі 25 тисяч гривень. На ці кошти вдалося надрукувати ще близько тисячі тримачів, які вже передали лікарям. Zagoriy Foundation є внутрішнім донором для благодійних проектів, і у часи кризи це особливо важливо. Згідно з дослідженням про благодійність у часи коронавірусу, рівень допомоги від малого та середнього бізнесу наразі знижується, а міжнародні грантодавці частіше надають перевагу масштабним проектам.
Тож підтримка локальних корисних ініціатив від українських фондів і меценатів — важливий крок до розвитку культури благодійності в країні.

запорізька Школа робототехніки

Фото з Facebook.com/ForwardToTheFuture

На перспективу

Всесвітня благодійна ініціатива "Щедрий вівторок", яка прийшла в Україну у 2018 році, поширює ідею, що допомогти може кожен, і робити це можна не тільки грошима, але і часом, талантами або знаннями. Добрі вчинки єднають громаду, виховують відповідальність і бажання спільно покращувати місце, де живемо.
Ця теорія ще раз підтвердилася на прикладі проекту від запорізької школи робототехніки. Ініціатива має перспективу продовжуватися: після завершення карантину є плани провести з учнями  майстер-класи з 3D-моделювання та друку. Це корисна навичка — створювати реальні речі власноруч і не чекати на допомогу ззовні, а долучатися до вирішення проблем тут і зараз, використовуючи доступний ресурс.
"Ми навчаємо дітей не тільки програмуванню, а реальній інженерній справі," — коментує керівник Школи робототехніки Денис Кабаненко. — "Цей проект — не тільки про допомогу, а ще і про єднання. Він виник завдяки підтримці запорізької громади і може масштабуватися або бути повторений у будь-якому іншому місці. На 3D-принтері нерідко друкують важливі деталі, що дозволяють механізмам працювати. Наприклад, спеціальні перехідники створюють для пірнальних масок, щоб перетворити їх на повноцінний захист для медпрацівників. Італійці на піку епідемії навчилися друкувати клапани, завдяки яким пацієнтів підключають до апаратів штучного дихання. Це лише три приклади, але впевнений, їх більше".

Об'ємна ідея

3D-моделювання допомагає друкувати відсутні елементи і завдяки ним складати необхідний пазл — це вміння стане в нагоді учням школи і після карантину. Ідея запорізьких педагогів відповідає одразу кільком сучасним трендам: благодійність, сталий розвиток, володіння не тільки знаннями, але і компетенціями — тобто, вмінням застосувати отримані знання в житті. Коли бачиш, як технології і навички моделювання допомагають захищати життя, володіти ними хочеться ще більше. Тобто у широкій перспективі подібні проекти також надихають розвиватися та вчитися, а воно залишиться з волонтерами і після того, як мине криза. 

3680

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: