fbpx
Сьогодні
Розбір 15:55 28 Сер 2020

Крах бізнесу чи порятунок від COVID-19: чим загрожує Україні закриті кордони для іноземців

Фото Getty Images

Україна достроково закриває кордони для іноземців. Вже з сьогоднішнього дня, 28 серпня, тисячі громадян інших країн не зможуть потрапити до Києва.

Офіційний уряд виправдовує ці дії коронавірусом, а експерти ж вважають, усьому виною наплив хасидів до Умані, запланований на середину вересня.

Чому в уряді пішли на радикальні заходи і скільки Україна втратить грошей через відмову від іноземців у матеріалі "Рубрики".

Що прийняли у Кабміні

Кабінет міністрів України прийняв постанову №641, яка забороняє з півночі 28 серпня і до півночі 28 вересня в'їзд на територію України іноземців. Таке рішення було прийнято з ініціативи Міністерства внутрішніх справ.

Офіційна причина, за версією уряду, — погіршення коронавірусної статистики. З кожним днем ​​кількість хворих Covid-19 тільки зростає, що є правдою. А закривши кордони на місяць, у Кабміні хочуть обмежити потенційне вогнище поширення хвороби.

При цьому в уточненому документі зазначено, що відомство виділило кілька категорій людей, яким все ще буде дозволено в'їзд на територію країни. це:

  • родичі першої лінії громадян України, а також особи, які мають офіційний дозвіл на роботу в країні;
  • особи, які перебувають у країні транзитом, і ті, хто навчається в університетах України;
  • особи, які мають дозвіл на тимчасове або постійне проживання у країні, а також біженці або дипломати;
  • військові інструктори НАТО, спортсмени, діячі культури, технічні співробітники і ті, хто приїжджає в Україну на лікування.

При цьому окремим категоріям осіб необхідно мати при собі страховку, яка покриває витрати в разі захворювання COVID-19. Тобто за фактом в'їзд в країну заборонений тільки туристам і бізнесменам.

літак

Фото Getty Images

Навіщо це робити і скільки втратить Україна

Рішення уряду спровокувало критику в експертному середовищі. Головне питання, яке задають чиновникам на Грушевського — в чому ж реальні причини такого різкого рішення?

Якщо вся справа в захисті країни від коронавірусу, то чому закривається кордон саме зараз? У кінці сезону відпусток, коли тисячі українців вже приїхали з закордонних курортів, а сотні іноземців спокійно подорожували в Україні.

Чому закривається в'їзд в Україну для всіх країн світу? Чому не для тих, де зараз червоний рівень зараження COVID-19? Вимірювали в Кабміні потенційні втрати від такого рішення? Скільки і не без того постраждала від кризи вітчизняна економіка втратить від такого різкого повороту?

Журналіст Сергій Сидоренко у своєму Facebook прямо пов'язує ситуацію з небажанням влади приймати в цьому сезоні хасидів. Традиційно, саме євреї в середині вересня відвідують Умань з метою паломництва на могилі цадика Нахмана, засновника брацлавського хасидизму. Щорічно такі поїздки закінчуються скандалами в самому місті, де частина з приїжджих порушують громадський порядок і тероризують місцеве населення.

Ситуація в цьому році досягла такої гостроти, що міському голові Умані Олександру Цебрію довелося заночувати біля входу в офіс президента для того, щоб Володимир Зеленський заборонив приймати паломників.

"Єдина причина закриття — хасиди. Точка. І я, наприклад, не в захваті, що уряд мені бреше. Соррі, доказів не буду приводити, але знаю це точно, з часом в деталях. І це також означає, що заборона буде діяти тільки один місяць", — підкреслив у своєму Facebook Сидоренко.

При цьому величезних втрат від такого рішення понесе вітчизняний бізнес. Перш за все туристична галузь. Як вважає викладач Львівської бізнес-школи УКУ Михайло Винницький, у рішення закрити кордони є відразу три великих мінуси.

Перший — постраждає туризм. Особливо привабливі для іноземців міста — Київ і Львів. Останній і зовсім на 70% залежить від іноземних туристів: поляків, угорців, німців та інших. Це вдарить по готелям, туроператорам, авіаперевізникам і супутньої інфраструктури.

Другий — бізнес-інвестиції, які зав'язані на міжнародний капітал, залишаться під загрозою через невизначеність влади. Зірвуться зустрічі і потенційні переговори.

Третій — в країні стане менше іноземної валюти, яка частково зав'язана на туристів з-за кордону.

Аналогічної думки дотримуються і в турфірмах. У своєму Facebook представник компанії Visit Ukraine Антон Тараненко підкреслив, що деякі туристичні компанії наполягають на тому, щоб дозволити в'їзд у країну громадян з тих країн, які входять в "зелену зону". Де кількість хворих на 100 тисяч осіб менше за останні 14 днів, ніж в Україні. Мета приїзду людини може бути підтверджена електронним бронюванням готелю або ваучером від туроператора.

Тобто за фактом рішення завдає удар вітчизняному бізнесу, який і так постраждав за час карантину.

літак мау

Фото Getty Images

Як роблять в інших країнах

Не збігається українська практика і з європейськими тенденціями. Наприклад, у сусідній Польщі підійшли до питання зовсім по-іншому.

Як розповів "Рубриці" Антон Іовенко, який останні 5 років займається працевлаштуванням українців у Варшаві, іноземці поширюють коронавірус значно менше, ніж наші співвітчизники, які їздять на заробітки.

"Іноземці якщо їхали в Україну, то зазвичай на літаках або на власних авто. В такому випадку хоч є якийсь мінімальний контроль за температурним режимом і базові запобіжні заходи. Наші ж люди їздять зазвичай на автобусах, без масок, стоять на кордоні по 10 годин і ніхто їх особливо не перевіряє. Ось де висока ймовірність підхопити вірус", — вважає Іовенко.

За словами експерта з працевлаштування, у Польщі ж є обмеження тільки для окремих країн. Хоча по Європі в цілому поляки можуть пересуватися без особливих проблем. Їздять потяги з Варшави до Праги, наприклад.

"Якщо іноземець приїжджає до Польщі, він повинен пройти карантин 14 днів. Але у нього є можливість після 7 днів безкоштовно здати тест на коронавірус, і якщо він отримає негативний результат, то людину знімуть з карантину раніше. У новинах поки що не писали про закриття кордонів. Пишуть про окремі заходи. Подивимося як буде далі", — підкреслив Іовенко.

У сусідній Чехії також без проблем ставляться до іноземців, в тому числі і українців. Зараз туди повертаються тисячі людей у пошуках нової роботи. За останніми даними, близько 150 тисяч наших співвітчизників мають можливість працювати у країні. Аналогічна практика і в багатьох країнах Європи, де закривають кордони тільки для потенційно проблемних країн.

У випадку ж з Україною шкода економіці й бізнесу більш ніж відчутна. Очевидно, що політичне рішення на рівні уряду до кінця не роз'яснено як суспільству, так і підприємцям, пов'язаним з іноземцями.

4303

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: