fbpx
Сьогодні
Розбір 16:24 12 Чер 2020

Повернути Донбас або ввести подвійне громадянство: чи загрожує українцям закон про референдум

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект про референдум. Якщо народні депутати підтримають його, то українці зможуть голосувати за найважливіші питання для країни.

Йдеться як про ринок землі, запровадження подвійного громадянства, так і про майбутнє Донбасу. Які ризики у цій ідеї і чи є загроза через референдум легалізувати агресію — у матеріалі "Рубрики".

Які можуть бути проблеми?

Законопроект №3612 стосується 4-х тем, які можуть бути винесені на референдум. Це питання:

  • загальнодержавного значення
  • про зміну територій
  • припинення дій законів або окремих положень
  • затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України (мова йде про загальні принципи, вибори і самому референдумі, а також про правосуддя, у загальному 38 статей — ред.)

Тобто логіка ідеї проста. Є спірне питання у рамках компетенції закону про народовладдя — виносимо його на голосування. Ініціювати референдум можуть партії або громадські організації. У проекті детально прописано, що для створення голосування потрібно за 60 днів зібрати 3 млн підписів українців не менше ніж у ⅔ областей. Їх справжність перевірять за окремою процедурою.

До порівняння, на позачергових парламентських виборах 2019 року "Слуга народу" отримала 6,3 млн голосів українців, а "Опозиційна платформа — За життя" — всього 1,9 млн. Тобто за фактом для старту референдуму потрібен величезний інформаційний і організаційний ресурс. Доступний він лише партії влади, адже навіть оголосити референдум може тільки президент.

Ще один аспект законопроекту — припинення дій окремих законів або положень. Правда, на голосування не можуть виноситися питання бюджету, податків, амністії, територіальної цілісності.

Така складна система організації зроблена для того, щоб захистити країну від хаосу і відбити бажання ініціювати волевиявлення кожного тижня. Як пояснив "Рубриці" експерт Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк, після кожного референдуму фінальне рішення буде приймати Верховна Рада. "Навіть якщо пройде референдум за всенародною ініціативою, то парламент все одно повинен затвердити закон. Це консультативне рішення, адже текст закону з нічого не з'явиться, його потрібно написати, а потім затвердити", — пояснив Марусяк.

Проте, за логікою закону у великих політичних партій або громадських рухів з'явиться реальна можливість впливати на громадську думку. А потім вже і на фінальну редакцію майбутнього рішення. Важко уявити в Україні партію влади, яка би пішла проти рішення більшості народу на референдумі.

Чисто теоретично, за словами Марусяка, на голосування можуть винести питання про подвійне громадянство або ринок землі. Рішення по особливому статусу Донбасу провести через голосування складно, є багато нюансів. "Як я вже сказав, фінальне рішення за Радою. Також у законі прописана роль Конституційного суду України, який відповідає за відповідність Основному закону тих питань, які потрапляють на голосування. Тобто суд має повне право це питання не пропустити", — підсумував експерт.

Глава комітету організації держвлади і місцевого самоврядування, нардеп від "Слуги народу" Андрій Клочко доповнює, законопроект пройшов рецензію кількох міжнародних організацій. Найближчим часом очікується висновок Венеціанської комісії. "Ми створюємо запобіжники, щоб було неможливо використовувати окуповані території Криму або ОРДЛО на винесення на всеукраїнський референдум", — підкреслив нардеп.

верховна рада

Фото УНІАН

Що думають у Раді

У парламенті анонсували розгляд ідеї найближчим часом. В ефірі одного з телеканалів нардеп від "Слуги" Олександр Качура заявив, що проект буде прийнятий протягом календарного місяця, тобто до літніх канікул, які почнуться у парламенті після 18 липня.

У своєму Telegram-каналі "Правда Качури" нардеп додав, в монобільшості є ще кілька проектів у рамках президентської програми. "Зазначу, що законопроект про всеукраїнський референдум — перший з комплексу законопроектів про народовладдя. Паралельно ми працюємо над пакетом документів про місцевий референдум, відкликання депутатів, електронні петиції, народну законодавчу ініціативу. Усі вони будуть внесені у парламент трохи пізніше".

В інших фракціях до законопроекту ставляться насторожено. Наприклад, у прес-службі "Голосу" "Рубриці" підтвердили — позиція фракції відображена у заяві все ще нардепа Святослава Вакарчука. Він назвав ідею з референдумом "небезпечною грою з вогнем".

"Якщо хтось думає, що зможе референдумом продавити якісь "корисні" рішення, то він глибоко помиляється. У країні, де до сих пір немає повністю вільних медіа, де йде війна і немає усталеного досвіду народовладдя, усі ці ініціативи приречені на одну долю: вони будуть працювати для маніпуляцій громадською думкою", — підкреслив Вакарчук.

Проти ідеї Зеленського виступила фракція "Батьківщини". Глава партії Юлія Тимошенко назвала законопроект "профанацією, яка позбавляє громадян можливості управляти країною". Проти пропозицій Зеленського голосуватимуть і в "Європейської Солідарності". Нардеп Володимир В'ятрович у Facebook заявив, що проводити референдуми в умовах російської агресії і олігархії не можна.

Проте політична воля прийняти закон у парламенту все-таки є.

По-перше, законопроект президентський і його прямо лобіює Офіс. Не виключена навіть поява президента під час його голосування. І по-друге, законопроект тепло був прийнятий західними партнерами, які і фінансували кампанії по його просуванню серед експертного середовища.

7633

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: