fbpx
Сьогодні
Важливо 16:55 23 Лип 2020

Вбивство борця за справедливість? Хто такий Олексій Кучапін і чому його смерть стосується кожного

Людина, яка боролася з торгівлею людьми в Україні, допомагала знедоленим і критикувала владу — мертва. Що сталося?

Кілька днів тому зник Олексій Кучапін меценат, керівник "Дому милосердя", однієї з найбільших благодійних організацій, яка займається лікуванням бездомних, видачею їм документів, їх соціалізацією. Під час карантину організація щодня годувала знедолених сиріт, інвалідів, людей похилого віку, душевнохворих, бездомних на Київському ЖД Вокзалі. Іноді нагодувати вдавалося більше 1000 чоловік. Сам Олексій знімав для деяких з них квартири за свої кошти.

Останнім часом Олексій Кучапін активно займався розслідуванням продажів дітей на експорт, і намагався допомогти вирватися з рабства дівчаткам-сиротам, яких незаконно утримували під ці "програми". Також він намагався повертати відібрані у бабусь та інвалідів квартири. І ще він критикував Соціальний департамент КМДА за те, що вони відмивали гроші на допомогу бездомним, а допомоги ніякої під час карантину не надавали.

Кілька днів тому, 16 липня, Олексій зник. Знайомим він сказав, що їде в Дніпро у справах на Bla Bla Car, і з цього часу в мережі більше не з'являвся. Дуже дивне зникнення, у якому було безліч неузгодженостей: його номер був видалений з усіх закритих волонтерських груп, телефони — відключені, аккаунт Viber — видалений, а сайт "Дім милосердя" перестав працювати. Більш того, в компанії Bla Bla Car повідомили, що ніяких поїздок у цьому місяці Олексій не замовляв. Про це у своїх постах на Facebook розповідав Захарія Керстюк один з меценатів "Дому милосердя".

Значит так (не знаю, как начать этот пост, переполняют эмоции, текут слёзы), – пропал наш друг и единомышленник, Алексей…

Posted by Захария Керстюк on Monday, July 20, 2020

Про все це стало відомо незабаром після зникнення, але чим далі тим більше жахливим здавалося те, що трапилося з меценатом:

"Ні на яких камерах він помічений не був.

Усі засоби зв'язку були деактивовані на етапі Києва, з відключенням усіх локацій, і видаленням з усіх груп / мереж! Спрацювали явно професіонали, що ще більше нас усіх (хто піклується про знедолених) пригнічує!", пише Захарій. Цю інформацію він отримав від поліції.

Увы, друзья, но кроме того, что сегодня полиция наконец-то официально объявила Алексея в розыск, никаких по Леше…

Posted by Захария Керстюк on Tuesday, July 21, 2020

Чоловіка оголосили у розшук, але, на жаль, вже було занадто пізно. 22 липня, о 2 годині ночі Олексія Кучапіна виявили мертвим в орендованій квартирі, у Деснянському районі Києва. Відомо те, що цю квартиру він зняв близько тижня тому. Вона повинна була стати черговим притулком для бездомних.

Хто виявив тіло невідомо. Поліція стверджує, що з імовірністю в 90% смерть була природною, але точна інформація буде відома після розтину, який поліція проводити, по всій видимості, не поспішає. Втім, якщо говорити про причини смерті, докази, які виявлені на місці події, свідчать про протилежне: диван, винесений господарем знімною квартири з місця події, залитий кров'ю.

И так, что мы имеем по состоянию на 11:00, 23.07.Коротко и без эмоций! Версия полиции: 16.07, верующий, успешный…

Posted by Захария Керстюк on Thursday, July 23, 2020

Тіло Олексія Кучапіна виявили у квартирі в Дніпровському районі столиці. Ось, що колеги Олексія пишуть про те, що…

Posted by Andrii Kulibaba on Wednesday, July 22, 2020

При цьому "сплутати" поняття "самогубство" і "природна смерть" не можна — к юриспруденції вони чітко розділені і ніяк не перетинаються. Більш того, Захарія Керстюк точно впевнений: Олексій не був здатний на самогубство, адже він був глибоко віруючою людиною, а в цьому місяці у нього народилася дочка. Нічого не могло б послужити причиною таких дій.

Юрій Горай, близький друг і родич сім'ї, який відвідав місце події, повідомляє, що ні його, ні вдову Олексія Кучапіна не пустили в морг на опізнання. Слідчий пояснив це тим, що до розтину впізнати труп не можна. Втім, норми, яка регламентувала б таку послідовність, в Кримінальному процесуальному кодексі, немає.

"Щодо цієї ситуації у мене більше питань, ніж відповідей… Хоча відповідей майже немає. Усе, що відбувається, взагалі нелогічно. Нас не пустили на опізнання, тому що слідчий сказав, що опізнання буде тільки після розтину. Мені здається, що процедуру затягують. Якби ми зайшли і побачили, що це не Олексій, можливо, він був би живий, його пошуки могли би продовжити. Я був на місці подій, бачив цей диван, знімав його. Мені досі не зрозуміло, як можна так поводитися з доказом — просто винести на вулицю, викинути", — розповів Юрій Горай "Рубриці".

Поки що сказати, що сталося з Олексієм Кучапіним, однозначно не можна. Занадто мало фактів. Але зіставляючи все, що вже відомо, стає зрозуміло — на природну смерть це зовсім не схоже.

20709

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: