fbpx
Сьогодні
Політика 15:45 27 Сер 2020

Партія Коломойського або команда профі? Чи є шанси у "За майбутнє" стати сенсацією місцевих виборів

Фото: volynnews.com

В Україні з'явилася нова партія "За майбутнє", яка за лічені місяці заполонила всю країну політичною рекламою. Її можна побачити як на вуличних бордах, так і у Facebook.

Організатори політсили, нардепи з однойменної групи у Верховній Раді запевняють, вони готуються не тільки до місцевих, а й до парламентських виборів. При цьому спонсором політсили є великий бізнес, тісно пов'язаний з олігархом Ігорем Коломойським.

У чому суть нового проекту і чи є шанси у партії завести своїх людей у владу — у матеріалі "Рубрики".

Хто входить у партію і що обіцяють

"За майбутнє" де-факто розпочало роботу в травні 2020 року, якраз до неофіційного початку передвиборчої кампанії.

партія За майбутнє

Фото: Опора

Основою для проекту стала партія "Україна Майбутнього", зареєстрована ще у 2008 році.

Правда, за минулі 12 років вона активністю не блищала. Одне з небагатьох досягнень — перемога кількох депутатів у 2010 році на виборах до Дніпропетровської обласної ради.

Кістяк оновленої партії на цей раз склала однойменна депутатська група у Верховній Раді. Вона складається з мажоритарних кандидатів, якими де-факто керує впливовий волинський бізнесмен, а нині нардеп Ігор Палиця.

До слова, кілька місяців тому до групи увійшли і двоє виключених нардепів зі "Слуги народу" Антон Поляков і Анна Скороход. Зараз у "Майбаху" (так неофіційно називають політсилу в парламенті) знаходиться 24 народних депутатів.

Крім парламентарів у політсилу увійшли і мери великих міст. Наприклад, градоначальник Черкас Анатолій Бондаренко, раніше помічений на з'їзді іншого мерського проекту "Пропозиції", уві всю рекламує "майбах" у своїх соціальних мережах. Він відомий тим, що в розпал карантину відмовився продовжити обмежувальні заходи у місті і навіть вступив в жорстку полеміку з Володимиром Зеленським.

Складуть йому компанію по мерській квоті градоначальники Кременчука та Рівного, Віталій Малицький та Володимир Хомко, відповідно.

На партійному з'їзді 27 серпня також "засвітилися" й інші відомі українці. Встигли виступити з програмними промовами кардіохірург Борис Тодуров, музикант Олег Скрипка, столичний бізнесмен і депутат Київради Сергій Гусовський (його висунули кандидатом у мери Києва), лікар-репродуктолог В'ячеслав Камінський, народна депутатка 8-го скликання Ірина Суслова, яка зараз очолює жіночий рух всередині політсили.

партія За майбутнє

Фото: "За майбутнє"

Серед основних обіцянок — особлива увага приділяється медицині та освіті. Зокрема заявлялося про підтримку зростання народжуваності в Україні, реформи лікарень і шкіл. Головний принцип партії, заявлений на з'їзді Ігорем Палицею, — економічний прагматизм. У політсилі обіцяють створити умови для зростання кількості робочих місць, підтримки малого і середнього бізнесу, а також сільськогосподарських підприємств.

партія За майбутнє

Фото: "За майбутнє"

Хто фінансує політсилу

За інформацією "Рубрики", головним спонсором є бізнесмен Ігор Коломойський. Це багато в чому продиктовано персональним складом керівництва політсили, а також однойменною групою у Верховній Раді.

Наприклад, глава партії Ігор Палиця є багаторічним бізнес-союзником Коломойського. З 1999 по 2003 він був головою компанії "Нафтохім-Прикарпаття", яку тоді контролював олігарх.

Також у двох сімей є спільний бізнес. Син Палиці-старшого Захар у 2020 році став партнером Коломойського у компаніях "Нафтохімік-Прикарпаття" і "НПК-Галичина". Обопільні бізнес-інтереси у двох сімей є не тільки у нафтогалузі, але і в готельному бізнесі. Також на з'їзді був помічений і екс-нардеп Олександр Шевченко, у якого є спільний бізнес з олігархом, зокрема курортний комплекс "Буковель".

Ірина Суслова, правда, в коментарі "Рубриці" інформацію про залежність партії від Коломойського спростувала. "Нас усіх з кимось пов'язують. Мені здається, потрібно пов'язувати партію з тими людьми, які виходять і беруть на себе політичну відповідальність за програму, команду, яка буде працювати. Я для себе теж зробила вибір, що я у "За майбутнє". Чи означає цей факт, що партія моя? Ні, звичайно", — пояснила Суслова.

партія За майбутнє

Фото: "За майбутнє"

Як пише Чесно, за перший квартал 2020 року на рахунок партії прийшов всього лише один внесок у розмірі 100 тисяч грн. Донором виступила компанія "Міленіум 2018", яка пов'язана з групою Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

При цьому судячи з візуальної реклами, бордів та дорогому партійному з'їзду, грошей у партії на вибори більше ніж вистачає. Наприклад, медіаспеціаліст Максим Безека відзначив, що тільки на просування у Facebook вітального ролика до Дня незалежності було витрачено 3 тисячі доларів.

"Додаємо сюди підтримку ботоферми, вартість продакшну, рекламу на інших платформах. Я не проти великих бюджетів. Це нормальна практика. За рік Порошенко витратив з особистої сторінки 168 тисяч доларів на рекламу Facebook, партія "ЄС" 187 тисяч, партія "Голос" 256 тисяч, "Слуги народу" 85 тисяч. І це при тому, що відкриті дані зазвичай нижче реальних сум", — підкреслив Безека.

партія За майбутнє

Також нескладно помітити і велику кількість рекламних бордів, які останніми тижнями заповнили практично всю країну. Середня оплата одного борда в столиці, з метою політичної реклами, може досягати 10 тисяч грн на місяць. Все залежить від місця розташування площини, її розмірів, а також попередніх домовленостей. В інших містах ціни значно менше. Наприклад, у Миколаєві орендувати площину в хорошому місці можна в середньому за 3-4 тисячі грн.

У будь-якому випадку суми, враховуючи кількість використаних бордів, виходять астрономічні.

Чи є шанси 

В офіційні рейтинги великих соціологічних агентств партія ще не потрапляла. Наприклад, в останні опитування групи "Рейтинг" політсилу навіть не вносили в опитувальник. Тому сказати конкретно про рейтинг у рамках всієї України зараз досить складно.

З іншого боку, на місцевих виборах підтримка тієї чи іншої партії залежить більше не від самого бренду, скільки саме від особистості кандидата. Наприклад, у Чернівцях за даними "Рейтингу" "Майбах" набирає 2% голосів, а у Черкасах значно більше, перш за все через персональну підтримку Анатолія Бондаренка. За різними оцінками його рейтинг варіюється в районі 30%.

партія За майбутнє

За словами політтехнолога Сергія Бикова, у "За майбутнє" досить мало шансів в цілому на виборах в Україні. "Я не вірю у перспективи цього політичного проекту на місцевих виборах. Зараз багато хто робить акцент на місцевих проектах, які почали працювати задовго до оголошення виборів — саме вони мають шанс скласти конкуренцію партії влади на виборах. Інші ж проекти, які створили під вибори, швидше за все приречені на провал в цілому по країні, але можуть сформувати мінімальні фракції в деяких місцевих радах", — підкреслив "Рубриці" Биков, а також додав, що хороший результат у партії буде хіба що в Черкаській області.

Іншої думки дотримується Ірина Суслова. Вона впевнена, що у політсили є хороші шанси у багатьох регіонах. Як на заході, так і в центрі, або на сході. "Все залежить від команд на місцях. У нас в Чернівцях хороша команда, в Одеській області, в Луганській області, Житомирщина, що жінки, що чоловіки дуже професійні. У Київській області, Черкаській, Волинській, Рівненській, Івано-Франківській та Чернігівській. Коли я очолила жіночий рух, то мені прийшли сотні листів від жінок з усієї України, які хочуть приєднатися. Це жінки середнього віку, які вже сформувалися і готові допомогти нам розвивати країну", — підсумувала Суслова.

Судячи з усього, електоральними противниками "Майбаха" будуть партії "Пропозиція" і "Слуга народу". В окремих регіонах, можливо, і більш праві партії, "Голос" або "Європейська Солідарність". Також відомо, що "За майбутнє" домовилося про співпрацю з Аграрною партією України, яка має гарне представництво у селах і малих містах.

43290

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: